Nu ska det bli aktivitet bland hyresgästerna i Västerbottens inland
– Vi har 11 kommuner i vårt föreningsområde och det har naturligtvis varit ett problem att vi inte har haft lokala föreningar. Det är ett jätteområde med 30, 40 mil åt alla håll, säger Kerstin Granberg Lundgren, ordförande för Södra Västerbottens hyresgästförening.
Idag finns det tre lokala hyresgästföreningar i Umeå, en i Lycksele och en Vilhelmina.
Mona Nystedt sitter i styrelsen för den nystartade lokala hyresgästföreningen i Lycksele. Hon minns att det tidigare har funnits en lokal förening på orten, men det är många år sedan.
Hon hoppas kunna vara med och göra något positivt för hyresgästerna i kommunen.
– Man vill ju vara delaktig, få lite inblick i vad som händer och kanske kunna vara som någon sorts språkrör som hyresgästerna vet att de kan höra av sig till med sina frågor. Kan inte vi svara så kan vi ju vidarebefordra dem, säger hon.
Mona Nystedt tänker också att det är bra om hyresgästerna i Lycksele kan mötas och ha utbyte av varandra.
– Boende är ju en viktig fråga och man behöver hålla sig à jour, säger hon.
Kerstin Granberg Lundgren var nyligen på besök i Lycksele för att stödja starten av den nya lokalföreningen. Egentligen hade de påbörjat arbetet redan i februari, men pandemin har satt käppar i hjulet.
– Det var bra att få träffa styrelsen och ge dem bränsle så att de kan sätta igång. Vi ska verkligen se till att de känner stöd från oss, säger hon.
Även i Vilhelmina har de startat en lokal förening för ett par år sedan och Storuman är på gång.
– Det är ju orter som tidigare har haft lokala hyresgästföreningar men av någon anledning försvann de för många år sedan. Nu vill vi ha representation från inlandet för det händer mycket där. Det är utflyttningsorter, men de behöver ändå en allmännytta som alla andra och de behöver kunna påverka sitt boende.
Även i Umeå lades flera lokala föreningar ner för flera år sedan. Det hade att göra med att de förlorade sina lokaler hos AB Bostaden, berättar hon.
Enligt Lillemor Göransson, ordförande för Hyresgästförening Region Norrland, varierar det kraftigt från kommun till kommun och område till område när det gäller förekomsten av lokala hyresgästföreningar.
– Det är svårt att få folk aktiva och att vilja jobba ideellt idag. Unga människor har så mycket annat att göra, säger hon.
Att det finns lokala föreningar är önskvärt av flera skäl menar hon.
– Det är ju de lokala som vet hur det ser ut ute i bostadsområdena och kan vara behjälpliga vid förhandlingar och det är genom dem vi får ut våra budskap, samtidigt som de som är med i de lokala föreningarna får vetskap om vad som händer och sker i hela hyresgäströrelsen. Då är det mycket lättare att jobba.
I första hand vill hon därför att det ska vara tätt mellan de lokala föreningarna.
– Ett alternativ om det inte går att skapa någon är dock att åtminstone försöka engagera husombud för att ha en kontakt ute i områdena.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder berättar att det är likadant i resten av Sverige.
– Det varierar, konstaterar hon.
Vad betyder det och vad innebär det på sikt om det inte finns lokala hyresgästföreningar på orterna?
– Det kan ju bli svårare exempelvis när man vill organisera och lyfta inflytandefrågor med bostadsbolaget eller gå samman och titta på trygghetsfrågor.
Överlag är det lättare att driva frågor när det finns folk i närheten att samråda med, menar hon.
– Man får också möjlighet att göra saker tillsammans av social karaktär, men också att prata ihop sig med flera andra och driva frågor gemensamt.
Och för hyresgäströrelsen i stort, vad betyder det med närvaro?
– Det är ju viktigt att kunna fånga upp hur det ser ut i alla delar av Sverige. Men det behöver inte innebära att det finns lokala hyresgästföreningar överallt. Det går också att samla människor i arbetsgrupper.