Annons

Nu ska fler av Victoriahems hyresgäster betala för sitt vatten: ”De suger ut oss som bor i utsatta områden”

Stockholm Tidigare i år fick Victoriahems hyresgäster i Järva börja betala för sin vattenförbrukning. Nu införs IMD, individuell mätning och debitering av vatten, i flera av hyresvärdens områden. Alby, Jordbro, Ronna är först ut. Nästa år väntar Vårby och Visättra. "Det känns som att hyresvärden bara vill tjäna pengar", säger en hyresgäst i Jordbro.
Vattenmätare i lägenhet och bild på duschstrålar
Foto: Linda Dahlin
Dyra droppar. Nu inför Victoriahem IMD, individuell mätning och debitering av vatten, i flera områden. Först ut att få vattenmätare installerade är bland annat Jordbro.

IMD, individuell mätning och debitering av vatten, innebär att man som hyresgäst får börja betala för sin vattenförbrukning. En mängd kallt och varmt vatten ingår i hyran. Bor man i en stor lägenhet ingår det mer vatten än i en mindre.

Om man använder mindre vatten än vad som ingår, blir det lägre månadskostnad. Men används det mer blir det ett tillägg för vattenkostnaden på hyresavin.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

När det byggs nya flerbostadshus ska IMD numera alltid installeras i varje lägenhet enligt ett EU-beslut om energieffektivisering. Men i äldre flerbostadshus där det inte har skett någon stor ändring av befintliga installationer för kranvatten, finns inte några krav.

Slår hårt mot trångbodda

Hem & Hyra har i flera artiklar berättat om införandet av IMD i Järva, som har slagit hårt mot stora barnfamiljer som har svårt att få vattenkvoten att räcka till. Många vittnar om vattenkostnader på mellan 400 och 1000 kronor i månaden, även om de har snålat på vattnet.

Hem & Hyras tidigare granskning visar att det är svårt att få kvoten att räcka till om en stor familj bor trångt.

Läs ocksåSå snålar du på vattenförbrukningen – expertens spartips: "Duscha max 5 minuter"Man som är energiexpert till vänster och en dusch till höger.
Skylt där det står: vatten måste vara gratis
När IMD infördes i Järva protesterade många mot avtalet som Hyresgästföreningen tecknat med Victoriahem.

Nu införs IMD i fler områden där Victoriahem har fastigheter. Enligt Victoriahem är det bra för miljön om vattenanvändningen minskar, och så blir det mer rättvist när varje hushåll betalar för sin vattenförbrukning.

I Alby är arbetet med att installera vattenmätare redan påbörjat. I Jordbo och Brandbergen får hyresgästerna i de aktuella fastigheterna vattenmätare efter sommaren. Sedan är det hyresgästerna i Ronna i Södertäljes tur, där arbetet påbörjas senare i år.

– Implementeringen i Ronna fortsätter in i 2025 och sannolikt 2026, sedan blir det Vårby och Visättras tur 2025, säger Jonatan Öhman, kommunikationschef för Victoriahem.

Läs ocksåVattenräkningarna slår hårt mot ensamstående mammorna Run och Mardina: "Att betala 1 000 extra i månaden går inte"Två kvinnor sitter i en soffa

”Känns orättvist”

I Jordbro fick hyresgästerna nyligen reda på att de ska få vattenmätare installerade efter sommaren.

– Det känns orättvist när vi som bor i miljonprograms- och utanförskapsområden redan betalar höga hyror i hus som är dåligt underhållna. Jag har redan en ockerhyra på nästan 10 000 kronor i månaden för en tvåa som inte är renoverad på 40 år. Och det fortsätter med hyreshöjningar. Det känns som att hyresvärden bara vill tjäna pengar, säger en hyresgäst i Jordbro, som vill vara anonym.

I Järva där många trångbodda familjer har fått höga vattenräkningar har det funnits krav på att påskynda en utvärdering av IMD-införandet.

Annons

Är den utvärderingen på gång?

– Utvärderingen regleras ju av avtalet med Hyresgästföreningen, det vill säga årligen, säger Jonatan Öhman.

Hur har det gått hittills i Järva, har alla hyresgäster fått mätare och debiteras?

– Alla har inte börjat debiteras, provperioder löper på till åtminstone slutet av september. Cirka 85 procent mätare är installerade i Husby, i Rinkeby är det som kan installeras installerat. Vi har inte kommit in i alla lägenheter än.

Hur mycket vatten som ska ingå förhandlar hyresvärden fram med Hyresgästföreningen. I Järva finns ett avtal där det ingår en generösare vattenmängd än både Boverkets och den tidigare trepartsöverenskommelsen mellan Sveriges allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen med rekommendation om hur IMD avtal ska se ut.

Hur ser avtalen ut för de nya områdena som är aktuella för IMD, är de lika generösa som Järvas avtal?

– Det ser olika ut från område till område. Boverkets riktlinjer är grunden och sedan har vi förhandlat med Hyresgästföreningen lokalt utifrån lokala förutsättningar på olika orter, säger Jonatan Öhman.

”Köper inte klimatåtgärden”

I Jordbro får de inte lika generöst avtal som i Järva, men något mer generöst än trepartsöverenskommelsen. Hyresgästen i Jordbro känner sig besviken på Hyresgästföreningen som gått med på IMD-avtalen.

– Ingen i EU eller någon annanstans har krävt att det ska införas IMD i hus som våra. Jag tycker inte att Hyresgästföreningen har försvarat oss som hyresgäster i den här frågan. Än så länge har vi obegränsat med vatten i vårt land, så jag köper inte att det är en åtgärd för klimatet, säger han.

Demonstration utanför Globen mot vattenavtal
I våras protesterade hyresgäster från Järva utanför Hyresgästföreningen region Stockholms kontor vid Globen. Bakom protesten stod Ort till ort.

Från Järvas håll har det kommit protester mot Hyresgästföreningen. Organisationen Ort till ort har krävt att Hyresgästföreningen ska säga upp IMD-avtalet med Victoriahem i Järva. De menar att det är nästan omöjligt att hitta något normalhushåll i Järva som lyckats använda så lite vatten att de får lägre kostnader.

Annons

Öppet brev till HGF

Nyligen gick Ort till ort ut med ett öppet brev till Hyresgästföreningen där de återigen frågade om Hyresgästföreningen är öppna för en diskussion om vattenavtalet eller om de vill fortsätta konflikten.

Åsa Schneider, regionchef för Hyresgästföreningen i Stockholm, säger att regionstyrelsen kommer att ta upp brevet på nästa möte.

– Vi har ingen konflikt med Ort till ort, tvärtom, vi välkomnar en direkt kommunikation. Vi har alltid hyresgästernas bästa i fokus när vi förhandlar avtal. I dagsläget finns inget som tyder på att vi ska riva upp avtalet, säger hon.

Hyresgästföreningen tycker inte att individuell mätning och debitering av värme är någon bra idé, men de tycker att IMD för vatten är bra.

Ilhan Kellecioglu, hyresgäst och forskare i Husby.
Bostadsforskningsassistenten Ilhan Kellecioglu är själv hyresgäst i ett av Victoriahems hus i Husby som har infört IMD.

Ilhan Kellecioglu, forskningsassistent vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, säger att införande av vattenmätning och debitering slår fel när man är trångbodd.

Hans forskarintresse ligger inom social hållbarhet i lokala samhällen, med inriktning på miljonprogramsområden. Han bor själv i en lägenhet i ett av Victoriahems hus i Husby där hyresgästerna numera betalar för vattenförbrukningen.

– Jag bor ensam och förbrukar inte så mycket vatten. Men trångboddhet är ett stort problem i området. 40 procent bor trångt här och då slår den här vattendebiteringen fel eftersom de utgår från kvadratmeter och inte hur många människor som bor i lägenheterna när de räknar ut kvoterna. Får du 1000 kronor i påslag för vatten på månadshyran blir det en stor påfrestning om du redan har svårt att klara den vanliga hyran. Det skapar ett orättvist samhälle, säger han.

”En straffavgift för att man bor trångt”

Han menar att ett problem i områden som Järva och andra förorter är att miljonprogramshusen har ett eftersatt underhåll.

– Det har varit problem med att få rätt vattentemperatur och då får man låta vattnet rinna lite längre tid. Hyresgästerna har ingen insyn i hur vattnet mäts och man kan ifrågasätta om det mäts på rätt sätt. Man ska inte behöva betala för något som inte fungerar. Hyresvärden pratar om energieffektivisering, men de måste börja med att underhålla fastigheterna ordentligt. Nu lägger man ansvaret på hyresgästerna i stället och vattenräkningarna blir nästan som en straffavgift för att man bor trångt, säger Ilhan Kellecioglu.

Läs också Järvabor rasar mot Hyresgästföreningens vattenavtal med Victoriahem: "Vatten måste vara gratis" Marjatta befarar högre hyra med vattenmätning: "Nya blandarna slösar med vatten" Hyresgäster ska betala sin egen vattenförbrukning – oro bland trångbodda familjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.