Nu startar kameraövervakningen i norra Biskopsgården
- Det känns bra nu när jag vet hur det kan användas i förebyggande syfte. Men när de boende först kom till mig och ville ha kameraövervakning i området kändes det inte bra. Det var inte det här vi ville göra. Kameror är ju en signal på att det här är ett otryggt område, säger Elisabet Sandberg-Selindh, distriktschef för Bostadsbolagets nordvästra distrikt.
Totalt handlar det om sex fasta och nio rörliga kameror på Dimvädersgatan, Godvädergatan, Flygvädersgatan och Rimfrostgatan. Kamerorna finns redan på plats och kommer att övervaka garage, parkeringsytor och fasader på miljöhus mellan klockan sex på kvällen och sex på morgonen. Bilderna spelas in och analyseras på en larmcentral där det görs en bedömning om polis, ambulans eller räddningstjänst bör larmas.
Kameraövervakning anses vara ett effektivt sätt att förebygga brott och tidigare erfarenheter visar att skadegörelsen kan minska med mellan 50-90 procent på platser där kameror finns uppsatta.
– Det som hänt här är hemskt och det är klart att det påverkar våra hyresgäster. Men jag tror att kameraövervakningen kommer att innebära att antalet brott i området minskar och att de boende känner sig tryggare, säger Elisabet Sandberg-Selindh och får medhåll av de två områdespoliser som jobbat i norra Biskopsgården sedan i november 2009.
– De signaler vi får från de boende är att de vill ha ökad trygghet, och allt som ökar tryggheten för de boende är bra, oavsett om det handlar om nattvandring, fältarbetare eller kameraövervakning. Därför ser vi det här som ett jättebra komplement till andra trygghetsskapande åtgärder, säger poliserna Tony Olsson och Lisa Johansson.
I juni 2010 beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland att ge Bostadsbolaget, som första fastighetsägare i landet, tillstånd till allmän kameraövervakning med motiveringen att intresset att förebygga brott väger tyngre än den personliga integriteten.
FAKTA: För att få kameraövervaka ”en plats som är fritt upplåten för allmänheten”, till exempel gator, torg och busshållplatser krävs tillstånd från länsstyrelsen. Det spelar ingen roll om platsen är offentligt eller privat område.Banklokaler, postkontor och butiker är undantagna från kravet på tillstånd under förutsättning att syftet är att förebygga brott. Här räcker det att anmäla till länsstyrelsen att kameraövervakning används.Källa: Länsstyrelsen Stockholms län.