Nu villa – då jakt på Blocket
Det tog många månader, samtal, ansökningar och lång annonsering på Blocket innan Stefan Pålsson och hans sambo fick napp. De hade då sökt hundratals lägenheter.
I hyreshuset som de flyttade in i bodde flera syrier och det blev många koppar kaffe med granndiskussioner om jämlikhet, kulturskillnader och annan politik.
Men det var då. Sedan cirka fyra år bor de i ett parhus och i de nya kvarteren handlar samtalen mer om renoveringar och barn.
– En stark kontrast, konstaterar Stefan Pålsson.
Det är endast tolv av närmare hundra kommunal- och oppositionsråd i Skåne som bor i hyresrätt. Resten äger ett hus eller bostadsrätt. I Halland bor endast två av 20 i hyresrätt. Det visar Hem&Hyra kartläggning. Frågan är om det spelar någon roll för hur politikerna agerar.
Stefan Pålsson är nytillträdd som socialdemokratiskt oppositionsråd i Halmstad och har ett stort intresse för bostadspolitik. Han tror att de förtroendevaldas bostadserfarenhet spela roll för den politiska agendan men vill inte dra för stora växlar på det.
Han hoppas och tror att politiker inte fattar beslut utifrån sina egna självupplevda händelser utan för alla kommuninvånare. Kanske är också åldern mer avgörande än boendeformen när det gäller intresset för bostadspolitik.
– Många politiker har sedan länge en bostad och har svårt att sätta sig in i hur det är att inte ha det. Det kanske kan hjälpa att vara yngre och nyss ha upplevt hur krångligt och svårt det är att få en bostad, säger Stefan Pålsson som är 27 år.
I sin egen verklighet kan han förvånas över att intresset för bostadspolitik inte är större.
– Det är många som konstaterar att vi måste bygga mer men ingen som direkt gräver ner sig i det. Det är ganska anmärkningsvärt med tanke på att vi har en sådan otrolig bostadsbrist.