Annons

Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Uppsala Delat boende är framtiden, enligt forskare. Men boendeformen saknar tydliga regler kring vad som gäller. Det vill nystartade Svenska colivingförbundet ändra på. Första steget är att få till en träff med bostadsministern.
Svenska colivingförbundet med Katarina Liljestam-Beyer i spetsen vill att boendeformen coliving får tydliga lagar och regler.

Fenomenet  coliving, eller delningsboende som det också kallas, är redan en etablerad bostadsform i stora delar av världen och har de senaste åren vuxit i Sverige. Hem & Hyra har tidigare berättat om studenten Hanna som bodde på sju kvadratmeter hos Colive i Handen. Även de kommunala bostadsbolagen Helsingborgshem och Uppsalahem har de senaste åren startat delningsboenden.

Coliving är en kollektiv bostadsform där hyresgästerna delar på gemensamma ytor som vardagsrum och kök. Dessa ytor är ofta fullt utrustade och möblerade. Viss service, som internet och städning, kan ingå.
Men juridiskt finns det en del utmaningar.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på
På Colive i Handen bor cirka 100 hyresgäster.

Delningsboende är i dag inte definierat som bostadsform i Sverige – något som ställer till det både för aktörer och för de boende, konstaterar Katarina Liljestam-Beyer, ordförande för nystartade Svenska colivingförbundet.

Det finns risk för att oseriösa aktörer utnyttjar otydligheten i regelverket för att tjäna snabba pengar på hyresgästernas bekostnad.

– Dagens regelverk är inte tillräckligt tydligt och uppdaterat. Det skapar en osäkerhet både för beslutsfattare, de som ska investera och för de som ska bo där. Det behövs gemensamma krav kring vad som gäller för exempelvis brandsäkerhet, förråd, husdjur och inneboende, säger Katarina Liljestam-Beyer.

Annons
Läs ocksåJeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardrömJeanette Magnusson hade bott 39 år i samma lägenhet med Poseidon som hyresvärd. Hon använda alla sina köår för att byta till sig en lägenhet där det sedan varit konstanta problem och hon utvecklat svår allergi.

I samband med lanseringen har Svenska colivingförbundet skickat en inbjudan till bostadsminister Andreas Carlson för en dialog om coliving som bostadsform.

Varför har ni vänt er till regeringen?
– Regeringen är de enda som kan initiera utredningar och förslag på ändringar i lagen. Och den statliga myndigheten Boverket är en viktig instans. Vi vill att regeringen tillsätter en utredning för hur coliving ska bli ett bra komplement på bostadsmarknaden i framtiden.

Vill du bo med andra? Här listar Hem & Hyra de olika alternativen. 

Läs ocksåHäng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

 

Annons

 

 

Fakta: Svenska colivingförbundet

Svenska colivingförbundet är ett förbund för de som är intresserade av och eller är jobbar med coliving och delningsboenden. Enligt hemsidan ska förbundet ”vara en samlande röst och språkrör för den seriösa colivingbranschen”. Medlemmar är idag Colive, Heba, Akademiska Hus, Helsingborgshem och Uppsalahem.

Läs också Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder Cykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostad Fuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.