Annons

Ny dom: Deponerade hyran – tvingas flytta

Nyheter Hyresgästen var missnöjd ventilationen och hade mögel i badrummet. Med hjälp av Hyresgästföreningen deponerade hon hyra hos länsstyrelsen. Nu mister hyresgästen kontraktet. ”Jag har förlorat min bostad, det är en fullständig katastrof”, säger hon.
Foto: Gry Ellebjerg/Wikipedia
Förlustaffär. Hyresgästföreningen köpte under 2019 en villa på Öland för att hjälpa en medlem som hamnat i kläm. Men hyresgästen flyttade aldrig in och i år har villan sålts med förlust.

Historien om hyresgästen på Öland som efter sommaren måste flytta är både ovanlig och sorglig. Hon var missnöjd med ventilationen i lägenheten och att det fanns mögel i badrummet. Värden tog lång tid på sig att åtgärda problemet och hon kontaktade Hyresgästföreningen för att få hjälp och kompensation för bristen i boendet.

På föreningens jurists inrådan så deponerade hon totalt 22 000 kronor för brister i lägenheten under 14 månaders tid. Det gillade inte värden. Han svarade med att säga upp hyresgästen eftersom han ansåg att hyresgästen missbrukat rätten att deponera hyran.

Läs ocksåSå mycket kan din hyra sänkas vid fel i lägenheten

Parterna möttes först i hyresnämnden under hösten 2017. En oenig nämnd kom fram till att värden gjort rätt som sagt upp kontraktet. De två intresseledamöterna, nominerade av Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, valde ovanligt nog att gå emot juristen i sällskapet, det vill säga hyresrådet. ”Det kan inte vara skäligt att hyresgästen ska förlora hyresrätten under de förutsättningar som gällt i detta fall”, slår hyresrådet fast i avgörandet som han inte stod bakom.

Beslutet överklagades till hovrätten. Det har varit en lång och osäker väntan för hyresgästen. I går kom beslutet från hovrätten. Hyresgästen måste flytta senast den sista september. Det slås fast att hyresgästen deponerat hyra för en för lång tidsperiod. Hon borde inte ha deponerat hyra för perioden efter att hon fått besked om att ventilationen åtgärdats.

Annons

Beslutet, som inte kan överklagas, kommer också få konsekvenser framöver kring hur Hyresgästföreningens resonerar kring deponering.
– Vi kommer vara än mer försiktiga, sannolikt kommer vi knappt använda det verktyget alls. Det innebär så stor risk, säger Susanna Skogsberg.

Läs ocksåSå deponerar du hyran

Lägenheten är av radhuskaraktär, har havsutsikt och stor trädgård. Ett liknade boende är svårt att finna.
– Jag är förtvivlad och finner inte ord. Det här har kostat mig hur mycket tid som helst under två års tid. Nu förlorar jag dessutom min bostad för att jag förlitat mig på Hyresgästföreningens jurister. Det är en fullständig katastrof, säger hyresgästen.

Förbundsjurist Susanna Skogsberg är bedrövad. Även om hon tycker att beslutet gör att det ställs för hårda krav på hyresgäster som deponerar, så har föreningen gjort fel. Hyresgästen borde inte ha rekommenderats att fortsätta deponera hyra.

Annons

– Jag blev bestört och uppriktigt ledsen när jag fick beslutet. Det är inte skäligt att mot hyresgästen att hon förlorar sin bostad under de förutsättningar som gällde. Men jag inser att Hyresgästföreningens agerande bidragit till den mycket olyckliga situationen och vi kommer att ta ansvar. Hur får vi återkomma till, säger Susanna Skogsberg.

Läs ocksåKramfors: Deponerade hyran – och fick rätt
Fakta: Deponera hyra

Har du allvarliga brister i din lägenhet kan du ibland deponera en del av din hyra hos länsstyrelsen. Summan ska motsvara bristerna i lägenheten. Deponerar du pengarna i stället för att bara låta bli att betala kan du i de flesta fall inte bli vräkt.

Läs också Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?" Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.