Annons

Ny dom – omskrivna skandalvärden tvingas betala 640 000 kronor

Malmö Värmen och varmvattnet är redan avstängt och i flera år har skandalföreningen i Kinesiska muren haft viteshot hängande över sig från kommunen. Nu har domen kommit – föreningen måste betala 640 000 kronor för sitt slarv.
Kinesiska muren i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Kinesiska muren i Malmö.

I snart sex veckor har de som bor i skandalföreningen Femman Kinesiska muren på Rosengård i Malmö varit utan värme och varmvatten, efter att föreningen inte har betalat sina räkningar. Nu dras snaran åt ytterligare för den jagade föreningen.

Mark- och miljödomstolen har i en färsk dom beslutat att de viteshot som föreningen haft hängande över sig från kommunen ska krävas in. Därmed måste bostadsrättsföreningen Femman nu betala totalt 640 000 kronor kopplat till slarv med mögel och ventilation. Det handlar om ärenden som miljöförvaltningen i Malmö hanterat i flera år och som hänger ihop med problem och krav som fanns redan innan Eon stängde av fjärrvärmen till fastigheten.

Läs ocksåHyresgäster kan inte betala hyran – värden riskerar böter på 100 000 kronorLovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen och huset Kinesiska muren i Malmö.
Hand som känner på rinnande vatten.
Sedan snart sex veckor rinner det bara kallvatten i kranarna i Brf Femman i Kinesiska muren i Malmö.

Bor utan värme och varmvatten

Det var i början av oktober som Eon ströp både varmvattnet och värmen för de 183 personer som är skrivna på adressen. Skälet till det var att föreningen inte betalat sina räkningar och att det återstod en skuld på över 600 000 kronor. Och samtidigt som vi nu går mot vinter och kallare väder är både värmen och varmvattnet fortfarande avstängt. Bostadsrättföreningen menar att det är Eon som har gjort fel som inte har velat diskutera en avbetalningsplan. Eon menar att man visst har erbjudit föreningen en avbetalningsplan och att man dessutom uppmanat styrelsen att ”under mycket lång tid” antingen betala eller komma med andra förslag på lösningar.

Annons

Huset pekas av kommunen ut som en av stadens ”oseriösa hyresvärdar” i Hem & Hyras och SVT:s stora granskning av landets slumvärdar. Problemen har pågått i många år till hyresgästers och myndigheternas frustration. Föreningen följer inte regler och krav som kommunen ställer. I huset är 183 personer skrivna, den äldste är 85 år, yngst är en flicka på snart två månader. 72 personer är under 18 år. Hur många som hyr och hur många som faktiskt har betalat för sin lägenhet är det ingen som vet. Enligt en Anticimex-rapport från år 2021 är 24 lägenheter hyresrätter.

Familjen Almohammad-Yasin flyttade från Sala till Malmö i början av året. Nu bor de utan värme och varmvatten i ett av Malmös kändaste skandalhus: Kinesiska muren.
Familjen Almohammad-Yasin flyttade från Sala till Malmö i början av året. Nu bor de utan värme och varmvatten i ett av Malmös kändaste skandalhus: Kinesiska muren.

Problemen hopar sig för föreningen

Under det senaste året har en rad instanser sökt ansvariga för föreningen, som har duckat. Och problemen fortsätter att hopa sig. Förutom domen från Mark – och miljödomstolen så kräver Kronofogden att få veta vem som äger specifika lägenheter i huset. Eftersom ingen har svarat har även det fallet hamnat i domstol, också kopplat till enorma viten. Fyra hushåll har vänt sig till hyresnämnden och kräver information om var de ska betala in sin hyra. Men de har inte fått besked och nu riskerar föreningen även viten kopplat till det.

Annons

Hem & Hyra har inte kunnat nå företrädare för bostadsrättsföreningen.

Fakta: Historien bakom kaoset

Historien bakom kaoset är komplicerad. Fastigheten på Rosengård, som kallas Kinesiska muren i folkmun, är delad i två hus. Problemen är sedan åratal koncentrerade till det norra huset som i sin tur är delad i tre enheter:

  • En förening som inte är kopplad till problemen.
  • I mitten en före detta skandalomsusad bostadsrättsförening som gått omkull och som omvandlats till hyreshus i kommunala MKB:s regi. Innan det rådde det kaos och stora delar av föreningen fungerade i praktiken som hyreshus.
  • I samband med kraschen dömdes flera personer för ekonomisk brottslighet, varav några som nu styr den tredje delen i huset: Bostadsrättsföreningen 5:an.

I styrelsen för 5:an finns två firmatecknare. En 57-årig man som enligt Skatteverket inte längre bor i Sverige samt en 58-årig kvinna som bor i västra hamnen i andra änden av Malmö. Sedan finns en tredje person som samstämmigt pekas ut av boende som den som egentligen bestämmer i Kinesiska muren, den 42-årige före detta C-politikern och ordningsvakten Sapko Sinani.

Sapko Sinai Kinesiska muren
Sapko Sinani.

Det är han som representerar föreningen i hyresnämnden. Sapko Sinani är skriven i föreningen men enligt uppgifter till Hem & Hyra från flera källor är det inte där han bor.

Läs också Sätt på värmen eller betala böter – nya krav pressar skandalförening: ”Allvarlig risk för hälsan” Här bor de utan värme och varmvatten sedan veckor – hyresgästen Tarek: ”Total katastrof” Ingen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren - men banken kräver 28 miljoner Kinesiska muren: Malmö stad säger nej - privat hyresvärd kan ta över skandalförening

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.