Annons

Ny dom: Rätt att neka hyresgäst utan giltigt kontrakt bidrag

Uppsala Uppsala kommun gjorde rätt som nekade en Uppsalabo försörjningsstöd när hon inte kunde visa upp ett godkänt andrahandskontrakt, enligt en ny dom från kammarrätten. Men olika domar pekar åt olika håll.
Foto: Gry Ellebjerg
Uppsala kommun nekade en Uppsalabo försörjningsstöd till hyra eftersom hon inte hade något giltigt andrahandsavtal. Rätt enligt en ny dom från kammarrätten i Stockholm.

Det var dagen före julafton 2019 som Uppsala kommun beslutade att neka den då 43-åriga kvinnan försörjningsstöd till hyreskostnader på 7333 kronor för januari 2020. Bakgrunden var ett politiskt beslut samma år om att socialtjänsten i Uppsala skulle börja fråga efter godkända hyreskontrakt innan bidrag betalades ut, för att undvika att skattepengar gick till svartuthyrning. Den nya regeln började gälla 1 november 2019.

Kvinnan överklagade beslutet och i somras tog förvaltningsrätten i Uppsala upp det för prövning. Uppsala kommun argumenterade där för att det inte gick att utreda om 43-åringens hyreskostnad var skälig, eftersom hon inte hade lämnat in ett giltigt andrahandskontrakt. Kommunen hävdade också att hon inte bidrog till sin egen försörjning, i och med att det krävs ett giltigt hyreskontrakt för att kunna söka bostadsbidrag eller bostadstillägg. Dessutom påpekade Uppsala kommun att det fanns flera personer folkbokförda på adressen.

Läs ocksåÄldre kvinna slipper betala tillbaka felaktigt bostadstillägg: ”Det har gått så lång tid”

De skälen var inte tillräckliga enligt förvaltningsrätten, som konstaterade att det varken i socialtjänstlagen, förarbetena till lagen eller praxis ställs något krav på att man kan visa ett giltigt hyreskontrakt för att man ska kunna utreda behovet av bidrag till hyra. Därför måste kommunen göra en ny prövning av om hyreskostnaderna var skäliga, utan att ta hänsyn till om kontraktet var godkänt, enligt förvaltningsrätten.

Annons

Uppsala kommun överklagade förvaltningsrättens beslut och nu gör kammarrätten alltså motsatt bedömning. Enligt kammarrätten hade Uppsala kommun rätt att begära ett godkänt andrahandskontrakt, eftersom det inte är tillåtet att hyra ut i andrahand utan godkännande från hyresvärden. Rätten håller också med Uppsala kommun om att kvinnan inte gjort vad hon kan för att bidra till sin försörjning, eftersom hon har fått avslag på sin ansökan om bostadsbidrag på grund av att hon inte har kunnat visa upp ett giltigt andrahandskontrakt. Enligt Försäkringskassans föreskrifter måste hyresvärden ha godkänt en andrahandsuthyrning för att man ska kunna få bostadsbidrag.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om ett liknande fall där en Uppsalabo nekades försörjningsstöd och överklagade. I det fallet fick kommunen bakläxa av förvaltningsrätten, men kammarrätten krävde att förvaltningsrätten skulle ta om rättegången, eftersom inga nämndemän hade varit med och fattat beslutet. När förvaltningsrätten prövade fallet en andra gång kom de fram till samma slutsats som tidigare. Uppsala kommun överklagade även denna dom till kammarrätten, där den ännu inte har prövats.

Annons
Läs ocksåBytte till sig drömlägenhet – hyrde ut den svartBildbeviset. Ett annat namn hade klistrats upp på kvinnans dörr.

Rättsläget är spretigt, med domar som pekar åt olika håll. I Burlöv i Skåne fick en hyresgäst så sent som i slutet av förra året rätt till bidrag till hyran trots att hen bodde på svartkontrakt, genom en kammarrättsdom. Förra våren gjorde Hem & Hyra en kartläggning som visade att olika kommuner gjorde vitt skilda bedömningar om det var tillåtet att kontrollera för svartkontrakt eller inte.

Läs också Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar Nekas hyra ut i andra hand: "Affärsrörelse att hyra ut till hockeyspelare" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.