Annons

Ny dom: Robert Dickson behöver inte sänka hyrorna

Göteborg Robert Dicksons stiftelse skulle sänka inkomsttaket för sina hyresgäster. Hyrorna skulle anpassas efter de lägre inkomstnivåerna. Det beslöt länsstyrelsen. Men nu upphävs beslutet av förvaltningsrätten. Stiftelsens styrelse jublar, men bland hyresgästerna är besvikelsen stor.
Foto: Gustaf Görfelt
"Jag tycker att en ensamstående undersköterska ska ha råd att bo här. En tvåa ska inte kosta 10 000 i månaden" säger Kerstin Serenander. Bilden är tagen 2018 i hennes gamla lägenhet. Sedan dess har hon fått flytta till en etta eftersom hon inte klarar den förväntade nya hyran.

– Jag hoppas länsstyrelsen överklagar igen. När både de och vi hållit på så länge och kämpat med det här, så vore det synd att ge sig när man är på sista biten, säger Kerstin Serenander.

Hon är hyresgäst hos Robert Dicksons stiftelse i Annedal och aktiv i Nätverket Carl Grimbergsgatan.

Läs ocksåRädsla för hyreschock hos Robert Dickson

Kerstin har nyligen lämnat tvåan där hon bott i 36 år och flyttat till en etta. Hennes gamla hus har renoverats och nu förhandlas en ny hyra där.

– Jag betalade 5 853 kronor, men de har yrkat att få höja till minst 9 700. Det har inte jag som pensionär råd med, säger Kerstin Serenander.

I grunden är det detta som hela konflikten handlar om. Robert Dicksons stiftelse ska enligt sina stadgar tillhandahålla sunda bostäder åt ”arbetare och mindre bemedlade” till ”billiga villkor”. (Se faktaruta.)

Läs ocksåNytt beslut kan begränsa Robert Dicksons hyreshöjningar

Men samma sak händer hos stiftelsen som på resten av hyresmarknaden: när lägenheter renoveras höjs hyrorna kraftigt. Även de nya lägenheter som stiftelsen bygger blir rejält mycket dyrare än de gamla, trots olika försök att pressa kostnaderna.

Som Hem & Hyra tidigare rapporterat har en stor del av hushållen i Göteborg svårt att betala nyproduktionshyror.

Kan man då säga att Robert Dicksons stiftelse lever upp till sina stadgar? Ja, det beror på hur man definierar ”arbetare och mindre bemedlade” respektive ”billiga villkor”. Inte helt lätt, eftersom stiftelsens stadgar skrev för 150 år sedan i ett helt annat samhälle än dagens.

Läs ocksåRobert Dickson vann i hyresnämnden – hyresgäster överklagar

Länsstyrelsen i Västra Götaland ville sätta en tydlig ram genom att sänka inkomsttaket för vem som får hyra.

Ett ensamhushåll som ville teckna hyreskontrakt skulle få tjäna max 34 100 kronor* före skatt.

Ett flerpersonshushåll skulle få ha en total inkomst på max 56 833 kronor i månaden, där ingen part fick tjäna mer än 34 100 kronor.

Annons

Den som tjänar mindre än 34 100 kronor skulle anses som ”mindre bemedlad”. ”Billiga villkor” skulle då vara hyror som den gruppen kan betala och ändå ha pengar över till normala utgifter.

Stiftelsens nuvarande inkomsttak ligger på 36 373 kronor i månaden.

Men stiftelsen överklagade och nu har förvaltningsrätten rivit upp länsstyrelsens beslut.

”Något sådant inkomsttak framgår (…) inte av stiftelseförordnandet och någon sådan exakt definition av begreppet mindre bemedlad finns inte heller i det svenska språket” skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Sverker Cassberg, ordförande Robert Dicksons stiftelse.

Sverker Cassberg är styrelseordförande i Robert Dicksons stiftelse.

– Våra jurister håller på att ta fram en helhetsbedömning av domen. Men den spontana bilden är att stiftelsen fick helt rätt! Länsstyrelsen har inte rätt och skall inte detaljstyra stiftelsens arbete. Deras uppdrag är att se på helheten av stadgarnas lydelse. Det har Länsstyrelsen misslyckas med i detta fallet, säger Sverker Cassberg.

Han menar att länsstyrelsens linje skulle innebära stora problem för stiftelsen.

– Styrelsen skulle bli tvungna att kontrollera med länsstyrelsen varje gång innan de fattar beslut i en fråga. Om vi tittar fem år framåt, vad skulle hända om stiftelsen behöver justera inkomsttaket på grund av inflationen till exempel? Lite flexibilitet behövs för kunna arbeta och sköta styrelsens uppdrag. Det är därför stiftelser har utnämnda och tillsatta styrelser, säger Sverker Cassberg

Stiftelsen hade även överklagat när det gällde synen på ”billiga villkor” – en term som på modern svenska kan översättas till skäliga eller rimliga villkor.

Enligt Robert Dicksons stiftelse bör varje hyra som är förhandlad med Hyresgästföreningen betraktas som ”billiga villkor”.

Annons

Länsstyrelsen, Hyresgästföreningen och Nätverket Carl Grimbergsgatan anser istället att ”billiga villkor” bör vara en hyra som en låginkomsttagare har råd med.

Men i den här frågan tar inte förvaltningsrätten ställning. Enligt förvaltningsrätten fanns inte den frågan med i länsstyrelsens föreläggande, och därför faller den utom prövning.

Brita Rustad Karlsson är länsjurist och en av dem som handlägger ärendet hos länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hon har inte bestämt än om hon tänker överklaga förvaltningsrättens dom.

– Jag funderar på det här och har inte tänkt klart än. Därför vill jag inte säga något just nu, säger Brita Rustad Karlsson.

Hyresgästerna på Carl Grimbergsgatan har genomfört flera demonstrationer. Här hålls ett begravningståg för Robert Dicksons stiftelses stadgar.

Förvaltningsrätten är inte den första instansen som ger stiftelsen rätt. Tidigare har Robert Dickson fått rätt av hyresnämnden att genomföra sina renoveringar i Annedal. Hyresgästerna överklagade det beslutet till Svea Hovrätt, men även hovrätten gick på stiftelsens linje.

Hyresgästen Kerstin Serenander säger att hon och hennes grannar är upprörda och förvånade över förvaltningsrättens dom. Men de har ändå inte givit upp.

– Kamplusten lever. Vi försöker träffas utomhus och prata, trots att man nästan blir spyfärdig av det här ämnet. Just nu är det några som är sjuka, men så snart alla är friska och har läst igenom domen ska vi fundera på hur vi ska gå vidare, säger Kerstin Serenander.

*Inkomsttaken är baserade på inkomstbasbelopp som ändras varje år. Därför är siffrorna i den här artikeln högre än i tidigare artiklar.

Fakta: Robert Dicksons stiftelse

Robert Dicksons stiftelse grundades 1860 och är en av Sveriges äldsta bostadsstiftelser. Den har sin grund i den förmögne köpmannen Robert Dicksons testamente.

Stiftelsen skall hyra ut bostäder åt ”arbetare och mindre bemedlade”.

Dagens stiftelse menar att det centrala ordet är ”arbetare”. Detta eftersom alla som ska få teckna kontrakt ska ha en anställning. Syftet har aldrig varit välgörenhet eller att ge tak över huvudet till samhällets fattigaste, menar stiftelsens styrelse.

Enligt styrelsen är en arbetare detsamma som en person som lönearbetar, som inte har en högre chefspost och som inte kan leva enbart på avkastningen från sin förmögenhet.

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.