Ny dom: Svartkontrakt inte skäl nog att neka en Uppsalabo bidrag
Förvaltningsrätten i Uppsala avgjorde ärendet en första gång redan i våras och beslutade då att kommunen måste pröva rätten till försörjningsstöd igen enbart utifrån om boendekostnaderna var rimliga. Kommunen överklagade förvaltningsrättens dom, men i höstas beslutade kammarrätten att förvaltningsrätten måste göra om prövningen från början. Orsaken var att bara en juristdomare hade avgjort ärendet i förvaltningsrätten, utan hjälp av nämndemän.
Nu har prövningen gjorts på nytt i förvaltningsrätten. Enligt Uppsala kommun är ett godkänt hyreskontrakt en förutsättning för att utreda den bidragssökandes faktiska boendekostnad, och därför kan personer som bor i andrahand bara få försörjningsstöd till hyra om uthyrningen är godkänd av fastighetsägaren.
Den 58-årige mannen som fick avslag på sin ansökan om försörjningsstöd hävdar å sin sida att han inte hade några andra möjligheter att få tag på bostad i och med att han har skulder hos Kronofogden och problem med hälsan som gör att han inte kan jobba och visa att han har en inkomst som räcker till hyra.
Enligt förvaltningsrätten ska kommunen godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, om den är skälig. Kommunen ska inte lägga sig i om boendeformen är tillåten, enligt förvaltningsrätten, som hänvisar till ett rättsfall i Högsta förvaltningsdomstolen 2009 med en person som bott i en kolonistuga. Där var utgångspunkten för Högsta förvaltningsdomstolen att man själv har rätt att avgöra var man ska bo. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen fanns det inte stöd i lagen för att ta hänsyn till om boendet var tillåtet eller inte i bedömningen av om personen hade rätt till försörjningsstöd till boendekostnader.
Förvaltningsrätten håller inte med Uppsala kommun om att ett godkänt kontrakt är en förutsättning för att pröva den faktiska boendekostnaden – de Swish-överföringar av hyra mannen har kunnat visa upp är tillräckligt.
Därför upphäver förvaltningsrätten kommunens avslagsbeslut och de måste pröva rätten till försörjningsstöd på nytt utifrån om hyran var skälig. Domen går att överklaga inom tre veckor.
Hem & Hyra har tidigare skrivit om att rättsläget när det gäller försörjningsstöd och svartkontrakt är oklart. I Burlöv i Skåne fick kommunen nyligen bakläxa för att de nekat en person försörjningsstöd i ett liknande fall.