Annons

Ny hyra klar i Stockholm – upp till 3,8 procent för 4 000 hyresgäster

Stockholm Den andra större hyresförhandlingen är klar i Stockholm. Wallenstams 4 000 hyresgäster får hyrespåslag på i snitt 2,5 procent. Vissa får en höjning med 3,8 procent. Dessutom kommer ett tillfälligt påslag på 110 kronor i månaden. "Jag är inte nöjd men allt under fyra procents höjning är okej", säger Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.
Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.
Foto: Kenneth Samuelsson /Getty Images
Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, är hyfsat nöjd med överenskommelsen med Fastighetsägarna.

Hyresgästföreningen och Wallenstam har nu kommit överens om nya hyror för cirka 4 000 hyresgäster i Stockholmsregionen. Resultatet ligger långt ifrån vissa av de krav som lyfts fram inför förhandlingen där motpartens branschorganisation Fastighetsägarna och flera stora bostadsbolag krävt höjningar på cirka 10 procent.

För Wallenstams 4 000 hyresgäster i nio kommuner blir höjningen i snitt 2,5 procent, med ett spann på mellan 2,6 och 3,8 procent, där de med högst hyra får högst höjning och de med hög hyra får den lägre höjningen. Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, är hyfsat nöjd.

Läs ocksåVärdar kräver chockhöjd hyra - Hyresgästföreningen slår tillbaka med motbud på 2,4 procentKristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Stockholm

– Man är aldrig nöjd, men allt under fyra procent är okej just nu tycker jag, säger han.

Nyligen blev det klart att de tre stora kommunala bostadsbolagen i Stockholm, Haningebostäder och Gotlandshem har strandat förhandlingarna och gått till tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén så att dessa ska avgöra hur stor hyreshöjningen ska bli.

– Det roliga är att det är de privata bostadsbolagen som går före allmännyttan och vågar göra upp, säger han.

Annons
Läs ocksåPrivatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i GöteborgStena Fastigheter, Wallenstam och Ernst Rosén hör till de Göteborgsvärdar som vill höja hyrorna med 9,73 procent från årsskiftet. Cirka 33 000 lägenheter omfattas av förhandlingen.

Att det är Hyresmarknadskommittén som ska avgöra hyreshöjningarna innebär också att risken för retroaktiva hyreshöjningar är stor.

– Det är det jag är mest orolig för nu, att det ska bli flera månaders retroaktiva höjningar, det kan bli kännbart för många, säger han.

I överenskommelsen mellan Wallenstam och Hyresgästföreningen region Stockholm så blir snitthöjningen 2,5 procent. Att snittet kan bli lägre än spannet på höjningen på 2,6-3,8 procent beror på flera saker. Dels får de som själva betalar sin värme och vatten lägre hyreshöjning än övriga hyresgäster.

Läs också3 000 hyresgäster får betala hyreshöjning och kristillägg till Balder

– Sedan finns det en hovrättsdom som säger att de som bor i nya  lägenheter och har presumtionshyra ska få lägre hyreshöjning än hyresgäster i det befintliga beståndet, säger Jonas Carlsson.

Annons

Precis som i den tidigare överenskommelsen med värden Balder tillkommer även denna gång en sorts kristillägg på 110 kronor per hyresgäst som ligger utanför hyreshöjningen. De pengarna beskrivs som en tillfällig höjning tänkt att hantera den inflation och prisrusning som just nu ger i ekonomin.

Enligt överenskommelsen ska tillägget gälla i max 12 månader, men det kan försvinna tidigare om inflationen skulle bromsa in avsevärt.

Läs också Hyresförhandlingar strandade – ovisst läge för över 77 000 hyresgäster Chockbesked svart på vitt: Fastighetsägarna kräver nu hyreshöjningar på över 10 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.