Ny hyresmodell stoppas: 10 000 får höjd hyra
Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om de båda bostadsbolagens och Hyresgästföreningens arbete med att ta fram en mer rättvis hyresmodell för bolagens 10 800 hyresgäster.
I potten inför förhandlingarna låg att hyresgästerna skulle slippa årliga hyreshöjningar under 2017 och 2018 om parterna kom överens innan sommaren.
Men nu står det klart att det inte blir någon överenskommelse och att hyran höjs den första juli.
Juan Copovi Mena, vd i Telge Bostäder och Telge Hovsjö, berättar att de varit överens med Hyresgästföreningen lilla och stora förhandlingsdelegation, som består av förtroendevalda och tjänstemän, om den nya modellen.
– Men när vi skulle redovisa den på regionkontoret för Roland Lätth så var det stopp. Jag tycker det är märkligt att vi är överens med delegationerna och sedan stoppas det centralt, säger han.
Madelaine Hällgren, ordförande Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn, sitter med i delegationerna och blev överraskad av beskedet om att modellen stoppas. Efter att delegationerna var överens väntade hon bara på godkännande från regionkontoret i Stockholm.
– Nu gick luften ur mig helt, det här visste jag inte alls, säger hon.
Roland Lätth, har lång erfarenhet av ta fram hyresmodeller som bygger på systematisk hyressättning inom Hyresgästföreningen. Han arbetar för Hyresgästföreningens riksförbund och region Stockholm med bland annat hyresmodellen i Södertälje. Han var den som mötte representanten från bostadsbolagen och som stoppade modellen.
– Jag ställde flera frågor och ifrågasatte vilka konsekvenser modellen skulle få för hyrorna för södertäljeborna och jag tycker inte att jag fick några bra svar. Det är inte riktigt färdigtänkt, hävdar han.
Roland Lätth menar att den presenterade modellen riskerar att leda till att hyrorna höjs mer än idag efter ombyggnation.
– På sikt skulle den här modellen kunna leda till att ombyggda lägenheter i Södertälje får lika höga hyror som likvärdiga ombyggda lägenheter i Stockholms innerstad, säger han.
Men Juan Copovi Mena håller inte med.
– När vi tittar så ser vi inte att det får den effekten. Problemet är att de inte förstått modellen och vi har inte fått en chans att presentera den för ledningen i Stockholm. Då hade vi kunnat förklara, säger han.
Även om meningarna om modellens konsekvenser går isär är de båda överens om att det är viktigt att arbetet med en ny hyresmodell återupptas längre fram.
– Man har kommit en bit på väg och med lite justeringar så tror jag det här kan bli bra, säger Roland Lätth.
– Vi fortsätter gärna förhandlingarna i höst, säger Juan Copovi Mena.