Annons

Ny lag mot oseriösa värdar blev slag i luften

Nyheter ​Mindre krångel och stopp för oseriösa värdar. Det var regeringens tanke när bostadsförvaltningslagen ändrades. Men det ledde inte till några större förändringar, visar Hem & Hyras undersökning.
För ett och ett halvt år sedan slopades den del i bostadsförvaltningslagen som innebar att oseriösa fastighets-
ägare kunde stoppas från att köpa nya hus. Samtidigt gjorde regeringen två förändringar:
 * Kraven sänktes de tre första åren efter ett fastighetsköp så att det blev lättare att döma till tvångsförvaltning, det vill säga att värden inte längre själv får bestämma över sitt hus.
 * Det blev även lättare att döma till förvaltningsåläggande, vilket innebär att ägaren tvingas skriva avtal med en utomstående professionell förvaltare.
 
 Dåvarande bostadsminister Mats Odell (KD) ansåg att ändringarna skulle stärka skyddet för hyresgäster och minska krånglet vid fastighetsköp.
Hyresgästföreningen var mycket kritisk och menade att det nu skulle bli fritt fram för skojare att köpa hyreshus. Dock var man positiv till de sänkta beviskraven. Bara i Stockholm pekades ett hundratal hus ut som skulle prövas enligt den nya lagen.
 
Så har det inte blivit, enligt den undersökning som Hem & Hyra har gjort bland landets samtliga åtta hyresnämnder. Den visar att de nya reglerna tillämpats ett fåtal gånger. Hos de allra flesta har de inte använts alls.
– Vi har ett fall utanför Lycksele där vi utdömt tvångsförvaltning. Hade den gamla lagstiftningen funnits kvar kanske aldrig värden fått köpa husen, vi tycker att det är synd att förvärvslagen försvann, säger Göran Rosell, hyresråd på hyresnämnden i Umeå.
Den nya reglerna har enligt honom haft försumbar effekt.
– Möjligen kan den ha avhållit någon oseriös fastighetsägare från köp av nya hyreshus, men det kan jag ju bara spekulera i, säger Göran Rosell.
 
Hyresnämnden i Göteborg har ett liknande fall. Fastighetsägaren Bengt Stjärnered fick i början av sommaren se sina hus i Stenungssund bli tvångsförvaltade. Han hade nyligen köpt hyreshusen och därför var beviskraven lägre. Om förvärvslagen funnits kvar hade fastighetsägaren sannolikt inte godkänts, tror Lise-Lotte Noren Wilkens, hyresråd på hyresnämnden i Göteborg. Numera har värden sålt två av tre hus och tvångsförvaltningen av dessa är upphävd.
Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen i region Stockholm, menar att det tar tid innan de nya reglerna får genomslag. Föreningen försöker i första hand att lösa problem via förhandlingar med värden. Långt ifrån alla fall hamnar i hyresnämnden.
– Jag skulle önska att vi kunde vara mer offensiva och driva fler fall till hyresnämnden. Men det tar oerhört mycket resurser i anspråk, säger han. Bengt Öhman tycker att kommunerna borde göra mer för att sköta sitt tillsynsansvar när det handlar om brister som kan vara skadliga för hälsan.
 
Bostadsminister Stefan Attefall (KD), tycker att det är för tidigt att dra säkra slutsatser. 
– Att två fastighetsägare fått sina hyreshus tvångsförvaltade i nära anslutning till köpen tyder på en fungerande ordning. Hade förvärven skett före reformen kanske de två oseriösa fastighetsägarna slunkit igenom helt utan ingripande. Förvärvslagen var ju ineffektiv och det ställdes höga krav för att kunna ingripa ​

Annons
Läs också En guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.