Annons

Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: ”Snävt men ett steg i rätt riktning”

Nyheter Den 1 januari nästa år kan det bli lag på att kommuner måste gå i borgen för bostadslösa barnfamiljer som inte når upp till hyresvärdens krav. Hyresgästföreningen backar upp förslaget, men varnar samtidigt för att andra utsatta grupper kan hamna i ett sämre läge än idag.
Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Foto: Filippa Ländin/Åsa Eriksson
Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg välkomnar det nya lagförslaget, som han själv varit med och påverkat.

Ribban kan vara hög för att bli godkänd som hyresgäst.

Ju fler som konkurrerar om bostäderna desto tuffare krav kan värden ställa. Både privatvärdar och allmännyttor vill ofta se papper på fast jobb, gärna med en bruttoinkomst på tre gånger hyran. Och många gånger godtas inte försörjningsstöd eller bostadstillägg som inkomst.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Har man blivit vräkt, har betalningsanmärkningar eller skulder kan det vara svårt att nå ända fram till kontraktsskrivning om man lyckats hitta en bostad.

Här kan du läsa om Kenth som hamnade i hemlösfällan. En resa som slutade lyckligt tack vare en privatvärds välvilja, inte kommunens.

Kommunen ska betala obetald hyra

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet presenterar nu ett lagförslag med olika åtgärder för att fler ska ha en chans på bostadsmarknaden.

Ett av dem är att kommuner måste erbjuda barnfamiljer så kallad hyresgaranti.

Hyresgaranti betyder att:

  • Kommunen går i borgen för hyresgästen.
  • Om hyran inte betalas så ser kommunen till att hyresvärden får sina pengar.
  • Värdens inkomst tryggas och hyresgästen riskerar inte att bli vräkt.
  • Hyresgästen betalar hyresskulden till kommunen istället för till värden.

Att ha kommunen i ryggen kan väga tungt inför en kontraktsskrivning. Fastighetsägaren kan ha överseende med exempelvis betalningsanmärkningar om hyrorna är säkrade.

Tvingande lag

Hyresgarantier används redan idag i en del kommuner. Men det är frivilligt för kommunerna om, hur och när man vill använda det. Och intresset har hittills varit lågt.

Annons

2007 infördes ett statligt bidrag. 100 miljoner öronmärks årligen till kommuner som erbjuder hyresgaranti, alltså går i borgen för hyresgäster som annars inte har möjlighet att skriva kontrakt.

Men trots den statliga slanten och att konceptet visat sig fungera väl så har det inte blivit den succé man hoppats på. Hittills har bara 67 av landets 290 kommuner infört garantin. Klicka på länken för att se vilka kommuner som har hyresgaranti, enligt Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Varför är intresset för hyresgaranti så svalt kan man undra?

De flesta kommuner svarar att hyresgaranti aldrig ens varit uppe för diskussion, enligt bostadsmarknadsenkäten. Man är också rädd för att det skulle kosta för mycket eller för att det skulle innebära mer administrativt arbete. Det finns även kommuner som menar att man inte har några bostadsproblem att lösa.

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet vill se en ökad användning och oavsett vilken inställning kommunerna har idag så kan läget snart komma att bli ett annat.

Läs ocksåSusanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Enligt lagförslaget ska det nämligen från 1 januari 2025 bli obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda borgen till åtminstone barnfamiljer, om de uppfyller vissa kriterier (se faktaruta längst ner).

Nöjd. Men inte tillräckligt.

Martin Hofverberg, Hyresgästföreningens chefekonom, satt med som expert i den ursprungliga utredningen som rullade igång för flera år sedan och som slutligen mynnat ut i det lagförslag som nu ligger på bordet.

– Vi fick säga vårt och jag är glad över att se att flera av våra synpunkter nu finns med i förslaget, säger Hofverberg.

Annons

Men han tycker att fler grupper än bara barnfamiljer borde få kräva hyresgaranti av kommunen.

Bild på en spargris med mynt framför och ett miniatyrhus i bakgrunden.
En statspeng på 5 000 kronor per utbetalad hyresgaranti har inte varit tillräckligt lockande för kommunerna som hellre avstått.

– Det är jättebra att kommunerna tvingas använda sig av hyresgarantier, eftersom det är ett bra verktyg som inte använts i tillräcklig utsträckning. Det är självklart att barnfamiljer ska erbjudas detta, men det finns också andra grupper som har svårt att få en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden och som inte faller under socialtjänstens ansvar. Som skuldsatta singelhushåll till exempel, säger Martin Hofverberg.

Men lagändringen hindrar väl inte kommunerna att erbjuda hyresgaranti även till de grupperna?

– Nej, men det tidigare statsbidraget som betaldes ut per garanti tas bort och risken finns då att kommunerna bara fokuserar på den tvingande delen gällande barnfamiljerna. Därför tycker jag att förslaget är för snävt även om det är ett steg i rätt riktning.

Hur troligt är det att det här nya omarbetade lagförslaget nu antas och blir verklighet?

– Jag skulle säga att det är mycket sannolikt att förslaget antas av riksdagen och blir lag. Partierna visar på bred enighet i frågorna, säger Martin Hofverberg.

Fakta: Då kan du kräva hyresgaranti om lagförslaget klubbas

För att kommunen ska gå i borgen för hyresgästen krävs det att:

  • hushållet är en barnfamilj
  • det handlar om ett förstahandskontrakt
  • att behovet av en permanent bostad inte kan lösas på annat sätt, tex om familjen har råd att köpa en bostad istället
  • att familjen redan är bosatt i kommunen och att hyresrätten finns i kommunen

Hyresgarantin gäller för max sex månadshyror under en två årsperiod.

Läs också Boris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget torn Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.