Annons

Ny lag skulle kunna stoppa slumvärdarna – men justitieministern tvekar

Nyheter Hyresgäster tvingas bo med fukt, mögel och ohyra i flera år och 85 kommuner har problem med oseriösa hyresvärdar, avslöjar Hem & Hyra och SVT Nyheter. Men trots att det finns ett färdigt lagförslag som skulle kunna stoppa slumvärdarna är det inget som justitieminister Gunnar Strömmer (M) prioriterar.

Hem & Hyras och SVT Nyheters granskning avslöjar omfattande problem med oseriösa hyresvärdar. 85 kommuner är drabbade och det handlar om över 100 hyresvärdar som äger hus där hyresgäster bor med fukt, mögel, ohyra och avstängd el.

Samtidigt finns det inget som stoppar slumvärdar från att köpa fastigheter. Förvärvslagen, vars syfte var att stoppa oseriösa hyresvärdar, skrotades för fjorton år sedan av den dåvarande borgerliga regeringen. Sedan dess har det varit fritt fram för vem som helst att köpa hyresfastigheter, vilket också dragit till sig oseriösa köpare.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

–  Vi måste säkerställa att inte oseriösa aktörer eller kriminella aktörer äger fastigheter och begår rovdrift mot sina hyresgäster, säger Gunnar Strömmer (M), justitieminister, efter vår granskning.

Regeringen skrotade lagen som skulle stoppa oseriösa hyresvärdar.
Nu har det gått fjorton år sedan lagen som skulle stoppa oseriösa hyresvärdar skrotades.

Läs även: Oppositionen rasar efter avslöjande om slumvärdar: ”Orimligt att vem som helst kan bli hyresvärd”

Lagförslag dröjer – om det ens kommer något

Ett nytt lagförslag ligger för beredning på Justitiedepartementet efter en utredning, som den då socialdemokratiska regeringen beslutade att tillsätta, bland annat som en följd av Hem & Hyras granskningar. Målet med utredningen: att stoppa oseriösa hyresvärdar.

Annons

Men trots att den har varit klar i snart ett år har inget hänt. Utredaren har föreslagit en ny förvärvslag och att den borde gälla från den 1 januari 2025, men så lär det inte bli. Beredningen pågår fortfarande och om det ens kommer några förslag lär det dröja, enligt handläggaren på Justitiedepartementet.

–  I grund och botten så är det viktigt att vi har en levande bostadsmarknad, där många aktörer kan vara med och äga och hyra ut fastigheter till olika ändamål, och det vill vi inte slå undan benen för. Det handlar om Sveriges konkurrenskraft och också möjlighet för boende att kunna välja mellan olika hyresvärdar exempelvis, säger Gunnar Strömmer.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Gunnar Strömmer, (M) justitieminister.

70-tal kommuner efterlyser fler verktyg i kampen mot slumvärdarna

Av de nio kommuner, som varit remissinstans i utredningen, är det sju som välkomnar en lag som kan stoppa slumvärdar. Dit hör bland annat Malmö, Falkenberg och Södertälje. SVT och Hem & Hyras granskning visar dessutom att ett 70-tal kommuner efterlyser fler verktyg och ändrad lagstiftning. Detta för att kunna komma åt de hyresvärdar som inte åtgärdar fel och brister trots viten och krav.

–  Den typen av regleringar eller verktyg riskerar att slå hårt mot seriösa hyresvärdar. Men vi är öppna för en sådan diskussion. Vi ser på ett antal konkreta förslag, och de som drabbas av oseriösa hyresvärdar har rätt att förvänta sig att det omgivande samhället reagerar och agerar, säger Gunnar Strömmer.

Annons

 

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Hem & Hyra och SVT Nyheter har under ett antal månader kartlagt utbredningen av oseriösa hyresvärdar i Sverige. Metoder som använts är bland annat enkäter, fältundersökningar och omfattande myndighetsresearch. Resultatet presenteras i en serie inslag och reportage på SVT och Hemhyra.se.

I en enkät har landets alla kommuner fått svara på om de har haft några oseriösa hyresvärdar i kommunen under det senaste året. Dit hör hyresvärdar som inte sköter sitt uppdrag, struntar i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön. Frågorna har varit riktade till förvaltningen som ansvarar för tillsyn av bostäder.

Av landets 290 kommuner har 261 svarat. Av dessa har 85 kommuner, var tredje, haft problem med oseriösa hyresvärdar det senaste året. Bland dessa har vi begärt ut förelägganden, klagomål och bilder för att se vilka brister kommunen uppmärksammat.

Utifrån kommunernas svar har vi sammanställt en lista med antal hyresvärdar och kartlagt ett urval av dem. 91 hyresvärdar har vi fått namn på och när vi lägger ihop det med antalet kommuner som svarat att de haft problem, men inte uppgett med vilka, ser vi att det rör sig om ytterligare minst 55 hyresvärdar.

Reportrar från både SVT Nyheter och Hem & Hyra har åkt ut och träffat drabbade hyresgäster, pratat med hyresvärdar och miljöinspektörer.

Vi har även ställt frågor om vilka verktyg som kommunerna saknar i kampen mot oseriösa hyresvärdar och sett att ett 70-tal av de som svarat vill ha större möjligheter att stoppa hyresvärdar som inte sköter sig.

 

Läs också Larmet: Över 100 oseriösa hyresvärdar - 85 kommuner drabbade Här bor de i rena slummen - så ska skandalvärden stoppas: "Ingenting fungerar" Oppositionen rasar efter avslöjande om slumvärdarna: ”Orimligt att vem som helst kan bli hyresvärd” Erna, 38, slog larm för sex år sedan - har fortfarande mögel hemma: "Jag skäms" Mörkertalet i kommunerna - här kan slumvärdarna härja fritt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.