Annons

Ny lag stoppar ungdomslägenheter

Nyheter Stopp för olönsamma satsningar på ungdomslägenheter, boenden för äldre och vissa miljöprojekt. Det är konsekvensen av en lag som infördes vid årsskiftet, hävdar Sophia Mattsson-Linnala chef, finanschef på Sabo.

​Hon tror att den nya lagen gör att många kommuner måste ändra ägardirektiven till de allmännyttiga bostadsbolagen. Lagen säger att kommunerna ska kräva att bolagen ger en marknadsmässig avkastning motsvarande vad andra långsiktiga bostadsbolag på marknaden skulle ge.

 

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

De kommunala bolagen ska utgå från vad som är långsiktigt bäst för bolaget. Många bolag gör det idag men inte alla. 

 
–Man kan säga att lagen syftar till att hindra bolagen från att göra olönsamma affärer som snedvrider konkurrensen på bostadsmarknaden. Bolagen kan därför kanske inte bygga ung-domslägenheter och lägenheter för äldre om de inte går att räkna hem, säger hon.

Annons
 
Sophia Mattsson-Linnala tror hyresgästerna tjänar på lagen eftersom de slipper betala notan för bolagens olönsamma affärer.
– Jag tror vi får se en utveckling där kommunen måste göra en offentlig upphandling för att se vem som kan bygga de lägenheter som behövs, men som bedöms som olönsamma ur ett bolagsperspektiv, till lägst kostnad för kommunen, säger hon.
 
Hon tror även lagen påverkar bolagens miljöarbete. Till exempel är det tveksamt om trenden att bygga dyra energisnåla passivhus är förenligt med lagen eller satsningar på bilpooler som få använder. Samma sak med ägardirektiv som kräver att bolagen ska minska energiförbrukningen kraftigt i lägenheterna.
– Det är inte ovanligt att bolagen har krav på sig att halvera energiförbrukningen i samband med att man renoverar en fastighet. Det kan vara svårt att nå lönsamhet i den sortens insatser. Det kommer snarare att leda till ökade kostnader för bolagen vilket rimmar illa ur ett affärsmässigt perspektiv, säger hon.
 
Lagen säger också att bolaget ska se till att hyresgästerna får inflytande i bolaget.
– Jag tycker det finns anledning för hyresgästerna att se över vilket inflytande de har. Finns det till exempel ett tecknat boinflytandeavtal och vad innehåller det?
 
Idag är det stor skillnad i hur mycket hyran höjs när bolagen stambyter och rustar upp lägenheterna. Men Sophia Mattsson-Linnala tror att den nya lagen leder till att bolagen gör bättre upphandlingar och gör saker billigare än tidigare.
–  Lagen innebär inte att bolagen ska höja vinsten. Det handlar om att de ska agera professionellt. Ska de vara lönsamma på lång sikt måste de nog också ta större hänsyn till vad hyres-gästerna vill betala för och vad fastigheten kräver för underhåll, säger hon.
 
För att hjälpa bolagen har Sabo tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram en handledning för hur lagen ska föras in i kommunernas ägardirektiv till de allmännyttiga bolagen.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.