Ny rapport: Bostadsbristen slår hårdast mot svaga
I veckan släppte länsstyrelsen i Jönköpings län sin årliga bostadsmarknadsanalys.
Den visar att det är ett stort tryck på bostäder i hela länet, men framförallt i länets största tätorter dit flest vill flytta. Befolkningen har ökat kraftigt, dels på grund av så kallad nyetablering där nyanlända utgör en stor grupp, dels på grund av födelseöverskott. I slutet av 2016 var folkmängden 352 735 personer i länet.
Att bo i småhus har länge varit den dominerande boendeformen i länet, men på senare år har efterfrågan på lägenheter ökat. Detta gäller särskilt hyreslägenheter.
Och det byggs nu fler lägenheter. Andelen nybyggda lägenheter, i form av hyres- eller bostadsrätt, har sedan 2013 legat på 60-70 procent av den totala nybyggnationen, jämfört med mindre än 50 procent åren dessförinnan.
Trots det menar länsstyrelsen att det kommer att dröja innan bostadsmarknaden är i balans. Särskilt så kallade resurssvaga individer och hushåll kommer att ha fortsatt svårt att hitta bostäder. Det på grund av att de nyproducerade bostäderna är dyra i produktion vilket pressar upp hyrorna. Dessutom har många hyresvärdar kvar på fast inkomst.
En svag grupp på bostadsmarknaden som länsstyrelsen tittat särskilt på i årets rapport är nyanlända. Samtliga kommuner i Jönköpings län uppger att bostadssituationen är särskilt svår för nyanlända. Det råder framförallt brist på hyreslägenheter, såväl stora som små med rimlig hyresnivå.
I rapporten konstaterar länsstyrelsen att bostadsbristen har byggts upp under flera år. Det på grund av att befolkningen ökar och att det byggs för lite nya bostäder. Enligt rapporten finns det flera förklaringar till att det byggs för lite: Höga produktionskostnader, svag andrahandsmarknad för bostäder och brister på detaljplan för attraktiv mark.
Sedan 2005 har i snitt 720 bostäder färdigställts per år i länet. Flest bostäder har byggts i Jönköping, Värnamo och Habo. I Jönköping och Värnamo var den största andelen av de färdigställda bostäderna hyresrätter i flerbostadshus medan äganderätter i form av småhus var vanligast i Habo.