Annons

Ny rapport: Hyran ökar med 50 procent vid marknadshyra

Nyheter En friare hyressättning leder till kraftigt ökade hyror. I vissa stadsdelar skulle boendekostnaden nästan fördubblas. Och fenomenet är inte begränsat till storstäderna. Allt enligt en ny rapport.
Foto: Rikard Ljungqvist

Konsultföretaget Ramböll har på uppdrag av Hyresgästföreningen räknat på konsekvensen av marknadshyror. På Norrmalm i Stockholm skulle genomsnittshyran gå från 6 800  kronor till 12 200 kronor, enligt utredningen.

Den genomsnittliga hyresökningen för hela Stockholm beräknas bli ungefär 50 procent. För Göteborg skulle motsvarande ökning vara mellan 32 och 50 procent. Och utvecklingen är inte begränsad till storstäderna.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Ramböll har även tittat på situationen i några mindre städer, som Halmstad och Helsingborg. Där säger utredningen att hyresökningen skulle blir 31 respektive 24 procent.

– En återkommande uppfattning bland förespråkarna för marknadshyror har varit att det skulle medföra hyresjusteringar som begränsades till innerstadsområden. Detta antagande punkteras av Rambölls undersökning. Med marknadshyror blir det också hyreshöjningar utanför innerstaden och bortom storstadsområdena, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande i ett uttalande.

Konsekvensen för den som bor i hyresrätt är att en större del av inkomsten behöver läggas på hyran och att hushållen därför minskar sin konsumtion. Enligt rapporten rör det sig om 6–12 procent minskat konsumtionsutrymme.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen vill driva kampanj mot marknadshyror

Det är just förändring av hyresnivåer och konsumtionsutrymme som Ramböll har granskat, enligt uppdraget från Hyresgästföreningen. Någon djupare analys av övriga konsekvenser av ett införande av marknadshyror görs inte. Det framgår också av utredningen att det är ett radikalt förändringsscenario som beskrivs.

Däremot påpekar rapporten att det även kan finnas vinster med en friare hyressättning. Några argument är att en dåligt fungerande hyresmarknad leder till att fler tvingas äga sitt boende och att nyproduktion skulle kunna öka om fastighetsägare fick sätta hyrorna fritt.

Så mycket skulle hyran förändras i Stockholm

Källa/grafik: Ramböll.

Annons

Så mycket skulle hyran förändras i Göteborg

Källa/grafik: Ramböll.

Läs ocksåFinansministern: Marknadshyror kommer att bli en valfråga
Fakta: Så gjordes rapporten

BakgrundRamböll har på uppdrag av Hyresgästföreningen analyserat konsekvenserna av att bruksvärdeshyror ersätts av marknadsbaserade hyror.

Det nuvarande hyressystemet jämförs med ett radikalt förändringsscenario, där besittningsrätten, bruksvärdesprincipen, hyressättningssystemet och parternas tvistlösningssystem försvinner och ersätts med marknadshyror och fria kontraktsvillkor.

Analysen simulerar förändringen av hyresnivåer och konsumtionsutrymme för boende i det befintliga hyresbeståndet vid fri hyressättning på hyresmarknaden.

DataHyresgästföreningens hyresdatabas med exempelvis 77 procent av hyresbeståndet i Stockholms län samt statistik över byggnadsår med mera. Statistik över sålda bostadsrätter.

MetodFörenklat beräknas en marknadsmässig hyra genom att jämföra hyresrätten med en liknande bostadsrätt. Analysen värderar alltså hyreslägenheter baserat på byggår, yta, antal rum, och geografiskt område som om de varit bostadsrätter.

Tidigare rapporter

2017 lämnade Finanspolitiska rådet en rapport där fördelningseffekterna av att gå över till marknadsmässiga hyror i Stockholm undersöktes.

Ramböll gjorde 2015 en motsvarande rapport som den som presenteras idag. Siffrorna var snarlika, men skiljde sig något åt. Enligt den rapporten kunde snitthöjningen i Stockholms kommun bli 63 procent.

Källa: Ramböll.

Läs också Hyresskulderna ökar kraftigt i Sverige – Marianne vräktes efter sonens olycka: "Får stå här med skammen" Solgården tickar pengar medan försäljningen drar ut på tiden Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.