Nu ryker de gemensamma duscharna i trapphuset – trots hyresgästernas protester

Södermalm Hyresgästerna på Lindvallsplan har gemensamma duschar på varje våningsplan. Men nu ska hyreshuset byggas om och alla ska få egna duschar. Hyresgäster har protesterat mot planerna men förlorade nyligen i hovrätten. "Nu väntar hyreshöjningar, som är oundvikliga med så stora ingrepp", säger en hyresgäst.
bild på fastighet och gemensam dusch i trapphus
Foto: Linda Dahlin
Hyresgästerna på Lindvallsplan 8 på Södermalm har gemensamma duschar på varje våningsplan, en lösning de tycker fungerar bra – och håller nere hyrorna.

Hyreshuset på Lindvallsplan 8 ägs av Anna Johansson-Visborgs stiftelse som grundades av bryggeriarbeterskan Anna Johansson Visborg i mitten av 40-talet. Med stiftelsen ville hon hjälpa kvinnor, framför allt bryggeriarbeterskor att få en bra bostad med en rimlig hyra.

Huset, med drygt 40 lägenheter, är ett av få hyreshus i Stockholm som har gemensamma duschar, vilket håller nere hyrorna. På varje våningsplan finns två duschrum, där tre hushåll delar på varje dusch. Några få lägenheter har egna duschar, men de flesta hyresgäster delar dusch.

Läs ocksåDe bor rekordbilligt i Stockholms innerstad – delar toalett med grannarna

För en lägenhet på strax under 40 kvadrat utan balkong och dusch ligger hyran på cirka 5 000 kronor i månaden. Men standarden i lägenheterna varierar och hyrorna ser olika ut beroende på vilken standard lägenheten har.

Alla får egna duschar

Men nu ska hyresvärden renovera och bygga om. Alla hyresgäster ska få egna duschar. En majoritet av hyresgästerna är emot den lösningen då det innebär att planlösningen görs om, och många blir av med boendeyta då badrummen blir större.

Gemensam dusch i trapphus
På varje våningsplan finns två gemensamma duschar. De städas av städfirma och är fräscha enligt hyresgästerna, som tycker det fungerar väldigt bra att dela på duscharna.

Hyresgästerna har protesterat mot planerna, med bland annat en namninsamling där de önskar en varsam och sparsam renovering där köksinredningen och de befintliga stammarna får vara kvar. De hävdar att det inte är nödvändigt med ett stambyte, då det var 30 år sedan det gjordes.

Förra året förlorade hyresgästerna i hyresnämnden, men överklagade beslutet till Svea Hovrätt.

Tycker standarden duger

Hyresgästerna hävdade under förhandlingarna i hovrätten att ingen har motsatt sig de gemensamma duscharna och att alla är medvetna om att duscharna finns i trapphuset när de flyttar in. De tryckte också på att hyreshöjningar efter renovering skulle strida mot stiftelsens stadgar och syftet att bostäderna ska vara till för människor med låga inkomster.

Tidigare i våras kom beslutet – hovrätten gick på hyresnämndens linje och därmed får hyresvärden grönt ljus för ombyggnaden.

Läs ocksåEfter tio års kamp för varsam renovering – hyresgästerna i kvarteret Draget förlorade i hovrättenInnergård på Södermalm
Hyreshus på Södermalm
Huset på Lindvallsplan 8 byggdes 1936 och förvaltas sedan 1963 av Anna Johansson-Visborgs stiftelse.

I huset bor många med låga pensioner som är oroliga över om de kommer att kunna bo kvar efter renoveringen.

– Den främsta orsaken till till att vi protesterat är hyreshöjningar som väntar och som är oundvikliga med så stora ingrepp i boendet. Det ursprungliga förslaget skulle göra halva boendeytan till badrum och nu hoppas vi att det förslag hovrätten sagt ja till innebär att ombyggnaden stannar vid att sätta upp duschar med så litet ingrepp som möjligt, säger en av hyresgästerna, som vill vara anonym.

Hovrätten sa ja till renovering

Monicka Sparrman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, har varit ombud för 12 av hyresgästerna. Trots att en majoritet av hyresgästerna i fastigheten förespråkade en varsam renovering gav hovrätten rätt till hyresvärden för ombyggnaden.

– Prövningen tar inte hänsyn till hyresgästerna som bor i lägenheterna utan ett så kallat allmänt hyresgästintresse, om åtgärderna tilltalar en bredare grupp av hyresgäster. Det antogs att hyresgäster i allmänhet föredrar egna duschutrymmen i sina lägenheter, trots knepiga planlösningsändringar, säger Monicka Sparrman.

uteplats bakom hyreshus
På baksidan av huset pysslar hyresgästerna med trädgården där de har pallkragar för odling.

Det är Einar Mattsson som förvaltar fastigheten. Hyresvärden hävdar enligt hovrättsdomen att huset har en relativt låg standard med ett stort behov av underhåll och att reglerna om lägsta godtagbara standard inte uppfylls.

Lägsta godtagbara standard

Eva Hammarberg på Einar Mattsson är förvaltare för huset. Hon har inte tid att för telefonintervju men svarar på Hem & Hyras frågor via mejl.

Har planerna ändrats något från att ha planerat ganska stora badrum till att sätta in duschar på mindre yta i lägenheterna?

– Vi kommer att uppgradera bostäderna till LGS ”lägsta godtagbara standard”. Det betyder att man får badrum i sin bostad istället för i korridoren. Badrummen kommer vi att bygga om enligt de krav som finns i Boverkets byggregler, varken större eller mindre än det krävs.

Ett av argumenten har varit att tillgänglighetsanpassa, kommer ni att göra något åt hissen?

Läs ocksåSignalisten redo för dialog om renoveringsplanerna i Bergshamra: "Vi vill återfå förtroendet"ordförande i Signalistens styrelse

– Det ligger inte i planen. Tillgänglighetsanpassning blir ett krav i den del man renoverarar.

 Går det att säga något om hur mycket hyrorna kommer att höjas med?

– Det är för tidigt att säga, hyrorna förhandlas efter att renoveringen är genomförd.

Läs också Nu ryker 60-talsköken från Bergshamra – hyresgästerna förlorade renoveringskampen i hovrätten Fastighetsägaren som renoverar så hyresgäster kan bo kvar: "Vi river inga kök"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.