Annons

Ny satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: ”Det gäller att spräcka bubblorna”

Norrköping Hyresgästföreningen och Hyresbostäder lanserar en ny satsning mot otrygghet och utanförskap i Norrköping. Genom att starta upp nya mötesplatser ska tryggheten öka i fem utpekade stadsdelar.
Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.
Foto: Jakob Kindesjö
Tomas Lindqvist från Hyresbostäder och Johan Olofsson från Hyresgästföreningen presenterade satsningen i Norrköping.

Projektet med namnet ”Fler kan mer” ska försöka få fler att engagera sig mot problemen med utanförskap och otrygghet i Norrköping. Projektet drogs i gång av Norrköpings kommun och Hyresbostäder och nu går Hyresgästföreningen in som en av huvudmännen.

— Vi ser att det är oroligt i många stadsdelar. Det är skjutningar, det är otrygghet. Med den här satsningen vill vi trycka bort de här negativa krafterna. Vi vill att människor ska kunna vistas ute på gårdarna utan att man är rädd för att det ska hända någonting, säger Johan Olofsson, gruppchef på Hyresgästföreningen i region Sydost.

Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.
Skylt på taket av en byggnad.
Satsningen ska öppna fler mötesplatser som Kunskapens hus i Klockaretorpet.

Totalt fem stadsdelar har valts ut av projektgruppen och som brottas med problem som otrygghet, kriminalitet och utanförskap. Det handlar om Klockaretorpet, Navestad, Ljura, Marielund och Ektorp.

— Det är de här stadsdelarna där jag tror vi måste jobba hårdast. Det är där utanförskapet är störst, säger Tomas Lindqvist, chef för stadsdelsutveckling på Hyresbostäder.

Fem stadsdelar

Hyresgästföreningen går in och finansierar en anställd i projektet under ett år från och med i sommar. Personen ska skapa nya mötesplatser i de olika områdena och sätta fart på aktiviteter tillsammans med frivilliga, föreningar och företag.

Det kan handla om allt från att ordna läxhjälp och trygghetsvandringar till att få fram praktikplatser för ungdomar eller skapa kontaktvägar för jobb och studier.

Annons
Tomas Lindqvist på Hyresbostäder.
Tomas Lindqvist uppmanar alla att engagera sig mot utanförskapet i Norrköping.

— Vi kan inte lösa det här själva utan vi behöver stöd från alla och alla kan göra någonting. Är man företag kan man fixa ferieplatser, sponsra eller bara komma hit och prata och bygga nätverk. Vi behöver på något sätt organisera hela samhället och få de goda krafterna att bidra, säger Tomas Lindqvist.

Nya samlingsplatser

Som förebild finns de satsningar som gruppen gjort i Klockaretorpet med bland annat Kunskapens hus, en samlingspunkt där boende kan träffas, lyssna på föredrag och göra saker tillsammans. På samma vis vill projektet starta upp fler liknande ”Kunskapens hus” i de andra stadsdelarna.

— De kommer vara ungefär som medborgarnas vardagsrum. Där ska finnas stödjande strukturer som hjälper människorna i området med olika typer av insatser. De ska kunna ta sig ifrån ett eventuellt utanförskap till ett innanförskap, förklarar Tomas Lindqvist.

En som har erfarenheter av satsningen på Kunskapens hus är 23-årige Mohamed Elfituri som är uppvuxen i Klockaretorpet. Han tycker att alla kan vara med och bidra till att områdena blir bättre – och att det handlar om enkla steg.

— Det kan komma in pensionärer och sitta och tjattra med oss ungdomar här. Våra vägar hade aldrig krockat innan. Det är en så enkel grej. De träffarna bidrar ju enormt till ett bättre Klockaretorpet, säger han.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Spräcka bubblorna

Sedan en tid tillbaka driver han föreningen Trygga tonår som vill hjälpa unga killar till en bra uppväxt i området.

— Alltså när man är från ett sådant här område så är goda förebilder A och O. Då insåg jag att jag vill vara en storebror för de unga killarna här. För det är väldigt lätt i femman, sexan att du får andra förebilder än de du kanske ska ha egentligen.

Man vid Klockaretorpet centrum i Norrköping.
Mohamed Elfituri driver föreningen Trygga tonår i Klockaretorpet.

Han tror fler mötesplatser behövs för att bryta utanförskapet.

— Om man vill ha ett bättre samhälle så tror jag social interaktion är avgörande. Det gäller att spräcka bubblorna. Gå ut och kolla på ditt område och prata med folk. Träffa de som du kanske tror är stökiga och så visar det sig att de är jättebra killar, säger Mohamed Elfituri.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.