Ny skandal i den skånska bostadskön – 58 fuskare polisanmälda

Skåne Den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd har upptäckt hundratals falska dokument i sitt system, vilka ska ha gett hyresgäster lägenheter på felaktig grund. Flera fastighetsbolag i Skåne är drabbade men härvan har även förgreningar till andra delar av landet. "Vi är under attack utifrån", säger vd Krister Hjelm.
Foto: Anders Paulsson

Identiska anställningsnummer, mönster i inloggningar och likheter i hur dokumenten ser ut. Så kopplar Boplats Syd ihop ett 80-tal personer i bostadskön. Det handlar om misstänkta fuskare som ska använt sig av falska dokument för att komma över eftertraktade hyreskontrakt i Skåne.

– Det verkar ha varit organiserat i syfte att tjäna pengar, säger Krister Hjelm, vd för Boplats Syd.

Läs ocksåKriminell skötte Boplats Syds lägenhetsköTangentbord och bild på Boplats Syd.

Under torsdagen valde Boplats Syd att själva gå ut med uppgifterna om köfusk. Det ska röra sig om en organiserad form av bostadsfusk som har avslöjats och den är kopplad till ett tjugotal företag, främst i städ- och assistansbranschen. Dessa har angetts som arbetsgivare till hyresgästerna, trots att de inte arbetar där. 58 personer har hittills polisanmälts för urkundsförfalskning. Ytterligare ett tjugotal personer har spärrats i Boplats Syds system och utreds än så länge internt, men även dessa kan komma att polisanmälas längre fram.

– Det är ett väldigt omfattande fusk och det här verkar komma från ett och samma ställe, säger Krister Hjelm.

Enligt den interna utredningen handlar det om intyg av inkomst, anställningar och bankkontoutdrag som ska ha förfalskats. 39 personer har redan skrivit under sina hyreskontrakt och 35 har flyttat in. Den stora majoriteten i nybyggda lägenheter i Helsingborg men två lägenheter ligger i Malmö och en i Trelleborg. Hyresrätterna tillhör bland andra Helsingborgshem, Willhem, Rikshem, Newsec, Stena fastigheter, Contentus, CBRE och Trelleborgshem. Det handlar främst om nybyggda lägenheter med kort kötid men där personerna inte nått upp de ställda kraven. Hälften av de misstänkta hyresgästerna bodde tidigare i Helsingborg, resten är inflyttade från övriga landet.

Läs ocksåFattiga med kort kötid pekas ut i skandalfusk i bostadskön

– Det handlar om desperation. Det känner vi igen från bostadsmarknaden i stort. Detta är ännu ett exempel på en situation där människor tvingas ta till vägar som inte är okej. Vi kan aldrig acceptera att man tillskansar sig en lägenhet på falska grunder, säger Krister Hjelm.

Fuskhärvan rullades upp när anställda på Boplats Syd i början av juli upptäckte intyg som var i stort sett identiska. När Boplats Syd kontaktat 25 misstänkta fuskare raderade samtliga, inom ett dygn, på eget initiativ sina profiler och arbetsgivarintyg från Boplats Syds kö.

– Det tog vi som en ganska stark indikation på att vi var något på spåren. Man valde alltså att nollställa sin kötid, säger Krister Hjelm.

Läs ocksåFusket i bostadskön – misstänkt inte längre kvar i Sverige

– Sedan vi införde digital intygsgranskning finns alla intyg samlade hos oss och det har underlättat för oss. När vi upptäcker att två intyg är likadana blir det lättare att gå igenom de andra och leta efter fler. En fördjupad granskning visade på ett samband.

Vanligtvis polisanmäler förmedlingen i snitt ett falskt intyg i månaden men nu rör det sig alltså om ett betydligt större antal. Det som pekar på att fusket är ovanligt välplanerat och organiserat är att arbetsgivare har intygat att folk som inte är anställda har varit det. Företagen har, enligt Boplats Syd, ljugit.

– Men det är oklart om de varit inblandade eller bara haft dålig koll, säger han.

Krister Hjelm, vd Boplats Syd, Jakob Ulf, fastighetschef Rikshem, Sofie Lilja, uthyrningschef Helsingborgshem.

Rikshem, som med 3 600 lägenheter i Helsingborg är stadens största privata hyresvärd, har upptäckt ett tiotal fuskare. De undersöker nu möjligheterna att säga upp de hyresgäster som redan har hunnit flytta in i sina lägenheter.

–  Det är moraliskt förkastligt. Vi ser väldigt allvarligt på det här. Nu ska vi utreda det juridiska läget och hur vi kan gå vidare, säger Jakob Ulf, fastighetschef på Rikshem.

Boplats Syd slog larm till det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem i somras, när man insåg omfattningen av fusket, även om man inte har något formellt samarbete med just Helsingborgshem. Efter det hittade bostadsbolaget ett fall som har kopplingar till det organiserade fusket.

– Men vi får vara ödmjuka inför att det kan vara fler som har fått lägenheter hos oss på felaktiga grunder. Det är rimligt att tro att vi med vår storlek är mer drabbade. Vi har dock inte möjlighet att söka längre tillbaka i vårt system. I samband med att man får lägenhet gallras uppgifterna man har lämnat in, säger Sofie Lilja, uthyrningschef på Helsingborgshem.

Upptäckten av de falska dokumenten har gett efterverkningar i hela branschen. Boplats Syd har delat med sig av informationen till andra bostadsförmedlingar och även i Uppsala har det hittats handlingar av samma typ och som tros vara förfalskningar.

Det här är den andra skandalen som drabbar Boplats Syd inom relativt kort tid. För tre år sedan uppdagades det att kösystemet hade hackats. Då handlade det om att en före detta anställd skulle ha manipulerat kön så att vissa personer hade gått före andra i bostadskön. Utredningen har sedan dess fastnat och till stora delar på grund av att den ende misstänkte i det fallet, den före detta anställde, har gömt sig utomlands.

I det här fallet pekar Boplats Syds uppgifter mot att härvan skulle kunna ta en annan vändning, med ett stort antal misstänkta som fortfarande finns kvar i landet och som polisen kan ta kontakt med. Det innebär en mängd personer som kan kallas till förhör och möjligtvis ställas inför rätta.

– Förra gången var det ett knivhugg i hjärtat för att det handlade om vår verksamhet och ett knivhugg i ryggen för det handlade om en medarbetare. Så är det inte alls nu. Vi är under attack utifrån. Man kan naturligtvis säga att vi borde upptäckt det här tidigare men det är väldigt skickligt gjort. Tittar man bara på själv intyget är det nästan omöjligt att avslöja, säger Krister Hjelm.

Boplats Syd har kontaktat flera personer vars dokument visat tecken på att vara fabricerade. Flera ska ha erkänt och berättat om hur det gått till och i några fall att man betalat någon för fusket.

– Vi har mött allt från total förnekelse till att man lägger sig platt och erkänner, säger Krister Hjelm.

Uppgifterna om att det pågår organiserat fusk med dokument för att få hyresrätter är inte nya. En person med insyn i den svarta delen av den skånska bostadsmarknaden har berättat för Hem & Hyra om hur det går till. Vi kallar honom Saad men han heter något annat i verkligheten.

Förutom handeln med själva hyreskontrakten, som ägarna är införstådda med, går det även att köpa sig fram till ett legalt kontrakt genom att lura intet ont anande hyresvärdar. Detta sker via personer som producerar och säljer olika typer av falska handlingar. Pappren används sedan för att kunna runda de hårda regler som annars ofta sätter stopp för personer som helt saknar eller har för låg inkomst för att få skriva på ett förstahandskontrakt.

– De skapade kontoutdrag med ditt namn för tre månader och med en lön som låg på till exempel 27 000 kronor, säger Saad.

Han har själv använt sig av den här metoden tidigare för att lura fastighetsägare i Skåne men berättar inte vilket bostadsbolag det rör sig om.

– Vi hade kontakt med folk som hjälpte oss att lösa det här med lönepappren. Vi pratade om olika lägenheter som det skulle användas till. De tog 5 000 kronor i betalt för att göra en förfalskning till mig. Man måste ju jobba och ha lön och kunna visa anställningskontrakt. De här människorna skapade falska papper åt mig, säger han.

Fakta: Boplats Syd - gemensam kö i Skåne
Boplats Syds kontor i Malmö.

Boplats syd är en kommunal bostadsförmedling. Bolaget ägs av Malmö stad men förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av flera skånska kommuner och en rad privata fastighetsägare.

Systemet är enkelt och grundar sig främst på en faktor, den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett kontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på de sökandes ålder, ekonomi och antalet boende.

Läs också Springnotebedragare låtsades vara konstpedagog – anklagas för att ha lurat till sig hyreskontrakt Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.