Annons

Ny statistik: Rekordmånga vill byta lägenhet på grund av sämre ekonomi

Stockholm De kraftiga prisökningarna i samhället gör att många hyresgäster får svårt att få pengarna att räcka till. Ny statistik visar att antalet hyresgäster som vill byta lägenhet på grund av sämre ekonomi har ökat med 100 procent på ett år. "På grund av ökade levnadskostnader måste jag som ensamstående byta till en mindre och mer ekonomiskt överkomlig bostad”, uppger en av de som vill byta lägenhet.
Tobias Jonnarth, vd lägenhetsbyte.se
Foto: Kristina Wahlgren/Erik Hagman
Tobias Jonnarth, vd på Lägenhetsbyte Sverige, berättar att nya siffror visar att alltfler vill byta lägenhet för att få ner hyran.

Det finns många sätt att mäta hur det står till med ekonomin i ett land. Både försäljningen av läppstift och längden på kjolar har använts. Den före detta ordförande för USA:s centralbank, Alan Greenspan, kollade på hur många kalsonger som såldes för att ta tempen på invånarnas ekonomi. Tanken är att kalsongsförsäljningen går ner i sämre tider eftersom det är en vara som går att spara in på utan att så många märker det.

Men för att förstå hur hårt ekonomiskt pressade hyresgäster är finns det mer träffsäkra mått. Hem & Hyra har tidigare skrivit om att fler hyresgäster vill byta lägenhet, antalet medlemmar hos bostadsbytarsajten lägenhetsbyte.se hade ökat med 30 procent på ett halvår. Då lyftes ekonomiska skäl fram som trolig orsak till det ökade intresset.

Läs ocksåJa till betalningsanmärkning men nej till hyresgäst som vill bo större – så bedöms lägenhetsbytenByta lägenhet. Bild på två personer som byter nycklar.

Ensamstående tvingas byta

Nya siffror från Tobias Jonnarth, vd på Lägenhetsbyte Sverige, som driver lägenhetsbyte.se, bekräftar att den allt sämre ekonomin är en stor orsak till varför fler hyresgäster vill byta.

Bostadssajten har 15 000 användare i månaden och av dessa vill flest byta på grund av ändrade familjeförhållanden, 49,2 procent vill byta på grund av tillökning, separation eller att man ska flytta ihop med någon.

Men på andra plats kommer ekonomiska skäl, 28,8 procent av bostadsbytarna uppger att det vill byta för att få lägre hyra. Andra vanliga bytesskäl är att flytta till större eller mindre, flytta närmare jobb, skola, släktingar eller få högre standard i lägenheten.

Läs ocksåHyresgäst ville byta bort 1700–talsvilla på 452 kvadrat – stoppades av kungahusets specialkrav

Av statistiken framgår att 14 procent av bostadsbytarna ville byta på grund av ekonomiska skäl i februari – mars 2022, en siffra som alltså fördubblats vid mätningen motsvarande månader 2023 då siffran ökat till 28,8 procent.

– Antalet som anger ekonomiska skäl till lägenhetsbytet har ökat med 100 procent på ett år och vår analys är att ekonomin spelar en väldigt stor roll till varför hyresgäster vill byta lägenhet, det handlar bland annat de historiskt höga hyreshöjningarna, säger han.

Han lyfter fram ett exempel på en vanlig formulering hos de som vill byta.

Annons
Läs ocksåHan bestämmer över kungahusets bostadskö: ”Kulturpersonligheter ringer och vill ha en bostad”

”På grund av inflationen och de ökade levnadskostnaderna, måste jag som ensamstående byta till en mindre och mer ekonomiskt överkomlig bostad”, anger en av de som vill byta lägenhet.

Detta krävs för att få byta

Men det är långt ifrån självklart att det går att byta lägenhet på grund av att ekonomin har blivit sämre om hyresvärden säger nej och ärendet hamnar i hyresnämnden.
Enligt hyreslagen ska den som vill byta sin lägenhet ha beaktansvärda skäl, som till exempel att hyresgästen har fått en sämre inkomst.

Men det är svårt att säga hur mycket sämre inkomst som krävs för att få igenom ett lägenhetsbyte.
I hyreslagen står det bara att det krävs ”väsentligt förändrade ekonomiska förhållanden”.

Vanja Lycke, hyresråd i Hyres- och arrendenämnden i Stockholm, hänvisar till ett avgörande i hovrätten som har blivit praxis som hyresnämnderna ska förhålla sig till.

– I det fallet ville två hyresgäster byta till en lägenhet med lägre hyra eftersom en av dem hade blivit deltidspermitterad. Deras totala inkomst hade minskat med cirka 25 procent från 44 500 kronor till 34 500 kronor och de ville byta från en hyra på 11 000 till en hyra på 7 000 kronor. Det är svårt att säga exakt hur mycket inkomsten måste minska för att man ska ha rätt att byta, men de fick bytet godkänt i hyresnämnden, samtidigt kanske det hade blivit godkänt även om inkomstminskningen varit mindre, säger hon.

Kostnadsökningar kan vara giltigt bytesskäl

Men att använda ökade kostnader som skäl till att byta lägenhet är väldigt ovanligt enligt Vanja Lycke. Hon har inte hört talas om något sådant ärende under sina år i hyresnämnden.
Hon har också svårt att svara på hur stora chanserna är att få igenom ett byte med hänvisning till att kostnaderna har ökat.

– Men det går definitivt att argumentera för att ökade kostnader kan vara skäl till att byta lägenhet, sedan vet jag inte hur det skulle gå. Men vi ser fram mot att någon kommer in med ett sådant ärende, det vore intressant att pröva och då skulle man få svaret om det fungerar, säger hon.

Annons

Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Mikael Areskog, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, berättar att det krävs att ekonomin har blivit rejält mycket sämre för att det ska vara skäl för att få byta.

– Det kan vara att du har blivit arbetslös, pensionär eller studerar och därmed fått väsentligt sämre ekonomi.

”Vore intressant om det prövades”

En sak är att det går att få igenom ett lägenhetsbyte på grund av att inkomsterna har minskat. Men när det gäller det omvända, att få igenom ett byte på grund av att kostnaderna för till exempel mat, hyra och el har ökat stort, är det inte lika lätt.

– Nej jag skulle säga att det är svårt. Men det kanske kan gå om du till exempel har låg inkomst och kan visa att priserna har ökat så mycket att du inte har råd att betala dina kostnader. Men det hade varit intressant om det prövades i hovrätten så vi fick praxis, säger han.

Läs också Ökat intresse för lägenhetsbyte – men många får nobben i hyresnämnden Det blev kaos när Jasmin gjorde ett direktbyte: ”Vi fick börja med att städa bort deras skit” Virginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.