Annons

Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden

Göteborg Göteborgs kommunala bostadsbolag vill satsa 100 miljoner kronor på en ny stiftelse. Syftet: att stötta barn och unga i stadens utsatta områden. Hyresgästföreningen och privata fastighetsägare ska också sitta med i styrelsen.
Foto: Arkivbild
Ett av målen med stiftelsen är att fler barn och ungdomar ska klara skolan och få godkända betyg. Läxhjälp nämns som ett exempel på insatser.

Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden vill bilda Stiftelsen Innanförskapet. Nu har en hemställan skickats till kommunfullmäktige.

– Syftet är att hjälpa barn och unga i våra utvecklingsområden, säger Kjell Björkqvist (L), ordförande i Framtidens styrelse.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

”Utvecklingsområden” är allmännyttans namn på det som polisen kallar utsatta områden. I det här fallet rör det sig om Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered.

Stiftelsen ska inrikta sig på fyra saker:

  • Barn och ungas förutsättningar att klara skolan.
  • Barn och ungas förutsättningar för en meningsfull fritid.
  • Ungdomars möjlighet till sommarjobb och extraarbete.
  • Föräldrastödjande insatser.
Kjell Björkqvist (L).

– Vi satsar 50 miljoner kronor till att börja med. Sedan hoppas vi utöka den summan. Vi siktar på att få med andra intressenter och kommer att matcha det som de lägger in. Vi har ytterligare 50 miljoner att spä på med, så det kan bli rätt mycket, säger Kjell Björkqvist.

Stiftelsen Innanförskapet ska vara en ”social investeringsfond” och är en del i den större satsning som Framtiden lanserat (se faktarutor). Att satsa pengar på barn och unga beräknas kunna spara större kostnader i framtiden.

– Det handlar om investeringar i personer. Våra dotterbolag jobbar redan mycket med sociala insatser, men det här kan bli ett sätt att göra mycket mer, säger Kjell Björkqvist.

Varför då inte bara fortsätta med det nuvarande arbetet? Enligt Framtiden finns det flera vinster med att skapa en fristående stiftelse som ligger utanför koncernen.

Läs ocksåVärden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna

En är att göra satsningen garanterat långsiktig. Pengar inom ett enskilt bolag kan lätt börja användas till annat, även om de var öronmärkta från början.

Annons

En annan anledning är att kunna göra bredare satsningar. Stiftelsen ska samarbeta med idéburen sektor, akademin och lokalt näringsliv.

– Vitsen med en stiftelse är att få med andra. Vi vill få med alla aktörer i ett område, säger Kjell Björkqvist.

Läs ocksåEn syndaflod av vattenskador: Miriam fick lämna sitt hem när möglet spred sigMiriam Brattgård drabbades av en fuktskada i lägenheten och har fått flytta till en evakueringslägenhet. Hennes hyresvärd Poseidon skulle ha genomfört ett stambyte i huset 2018, men sköt upp det för att satsa på nyproduktion i stället.

Därför har Hyresgästföreningen fått en egen stol i stiftelsens styrelse, liksom de privata bostadsbolagens organisation Fastighetsägarna GFR. I stiftelsestyrelsen ingår även flera politiker ur Framtidens styrelse, liksom koncernens redovisningschef Magnus Holmberg och Gårdstensbostäders vd Micahel Pirosanto.

En tredje anledning till att bilda en stiftelse nämns i handlingarna. Det är att Framtidens dotterbolag – Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder – inte ska uppfinna hjulet var och en på sitt håll. Idag saknas ofta koncernövergripande samordning. ”I flera områden genomförs samma typ av insatser i samverkan med samma aktörer” skriver Framtiden i sin hemställan.

Göteborgs stad är känd för sin förkärlek att bilda många olika kommunala bolag. Ser du någon risk att den här stiftelsen blir ytterligare en kock runt soppan, istället för att öka samordningen?

– Nej, det är jag inte ett dugg rädd för, säger Kjell Björkqvist.

Samtidigt säger han att dotterbolagen inte ska sluta med sociala insatser bara för att stiftelsen bildas.

– De behöver inte ändra sådant som redan är inarbetat och fungerar bra. Detta blir bara ytterligare lök på laxen.

Annons

Vad stiftelsens pengar ska gå till rent konkret kommer att bli upp till styrelsen att besluta. Men exempel som nämns i handlingarna är läxhjälp och bemannade lekplatser.

En särskild passage i handlingarna anger att stiftelsen ska säkerställa att inget stöd ges till organisationer som bejakar våld, rasism, extremism eller bristande demokratiska värderingar. Stiftelsens arbete får inte heller gynna kriminell verksamhet.

Hyresgästföreningen kommer att representeras av Rebecca Palosaari Fogler, verksamhetschef för samhällsutveckling på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Rebecca Palosaari Fogler.

– Det ska bli jättespännande och kul. Hyresgästföreningen kommer att bidra med ett boendeperspektiv, vi har en nära relation till dem som bor i områdena, säger Rebecca Palosaari Fogler.

Hon betonar att hennes medverkan inte bara kommer att bli ett personligt sidouppdrag.

– Vi vill få med medlemmarna och våra förtroendevalda i områdena i det här arbetet, säger Rebecca Palosaari Fogler.

Ärendet med stiftelsen har redan varit uppe i Stadshus AB, det övergripande koncernbolaget för Göteborgs stad. Nu ska det passera först kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige. Blir det grönt ljus där kommer stiftelsen att kunna bildas i vår.

Fakta: Del av jättesatsning

Framtiden-koncernen har antagit en strategi för Göteborgs utsatta områden 2020–2030.

Det övergripande målet är att ingen del av Göteborgs stad ska finnas på polisens lista över särskilt utsatta områden år 2025.

För att nå dit tänker koncernen avsätta 11 miljarder kronor under 2020-talet. Av dessa är 7,5 miljarder vikta för nyproduktion och renoveringar.

Restrerande 3,5 miljarder är avsatta till så kallad superförvaltning (se nedan).

Framtiden-koncernen omfattar bland annat Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder.

Fakta: Superförvaltning

I det som Framtiden valt att kalla superförvaltning ingår följande beståndsdelar:

  • Lokal närvaro sju dagar i veckan.
  • Trygghetssäkrande fastigheter.
  • Trygghetsdialoger.
  • Trygghetsvärdar.
  • Nolltolerans mot kriminell verksamhet.
  • Riktiga hyresförhållanden i alla lägenheter.
  • Dygnet runt-åtgärder mot skadegörelse och klotter.
  • Sophantering utan nedskräpning.
Läs också Unika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling Här finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.