Annons

Ny strandning i Norrköping

Norrköping Hyresförhandlingarna med Fastighetsägarna har brutit samman i Norrköping. Cirka 10 000 hushåll berörs när parterna inte kan komma överens om årets hyror.

Det är andra hyresförhandlingen som brutit samman i Norrköping på kort tid. I fredags meddelade Heimstaden, som har cirka 2 000 lägenheter i kommunen, att man lämnar förhandlingarna med Hyresgästföreningen. I dag meddelade Fastighetsägarföreningen, som är ombud för cirka 100 hyresvärdar i Norrköping, att man går samma väg.

– Vi har landat i att vi inte har några andra alternativ än att stranda förhandlingarna. Det är mycket beklagligt att vi inte kan komma överens. Det här är en konsekvens av att vi haft ett tufft förhandlingsklimat under många år och i år har vi stått långt ifrån varandra, säger Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef på Fastighetsägarna.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

Fastighetsägarna yrkade i höstas på en hyreshöjning på 2,8 procent men lämnade vid förhandlingsbordet ett slutbud på 1,2 procent.

– För en trerumslägenhet med 6 000 kronor i månadshyra hade det gett en höjning på cirka 70 kronor i månaden. Men Hyresgästföreningens bud låg på 0,5 procent och det är inte förankrat i verkligheten. Det kan vi inte acceptera, säger Andreas Sjöberg.

De hyror som är färdigförhandlade hittills i landet har dock en höjning på mellan 0,57-0,58 procent i genomsnitt. Vad är din kommentar till det?

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

– Det är väl snitthyror och de nivåerna riskerar att reducera möjligheterna för underhåll och god förvaltningskvalitet, förklarar Andreas Sjöberg.

Annons

När hyresförhandlingarna strandar mellan Hyresgästföreningen och en privat hyresvärd blir det upp till hyresnämnden att pröva vilken hyresnivå som ska gälla. I det här fallet handlar det om 10 000 lägenheter som ska prövas vilket gör att det riskerar bli en utdragen process.

– Det här systemet är inte byggt för den här typen av händelser så det riskerar bli en systemkollaps. Ingen vet hur lång tid det kommer att ta i hyresnämnden, om det kommer ta två–tre månader eller två år, men det finns en risk att det kommer att ta lång tid, säger Andreas Sjöberg.

Läs ocksåNästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster

Enligt hyresnämden i Linköping är det ovanligt med den här typen av stora strandningar.

– Jag har jobbat här i sex år och har inte varit med om fall i den här omfattningen. Det är inte särskilt vanligt, säger hyresrådet Erik Ferlin.

Hur kommer det gå till?

Annons

– Vid tidigare fall så har vi plockat ut ett antal pilotlägenheter och så har vi bruksvärdesprövat dessa lägenheterna. Men jag vet att man försöker så långt det är möjligt att få parterna att komma överens före. Men vi får se vad som händer i det här fallet, säger Erik Ferlin.

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningen som säger att man inte vill lämna någon kommentar för närvarande.

Läs också Nya hyror i Jämtland från 1 februari Lägre hyror tydligaste effekten av investeringsstödet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.