Ny toppnotering för halländska hyror – berör tusentals hushåll i Kungsbacka och Varberg
Hyresgäster hos Aranäs, Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar i Kungsbacka och Varberg har fått vänta länge på besked om sin nya hyra. Nu står det klart att årets höjning blir 5,8 procent. För den som i dag har en hyra på 7 000 kronor motsvarar det ungefär 400 kronor mer varje månad.
Hyreshöjningen omfattar cirka 2 300 hushåll i Kungsbacka och cirka 1 500 hushåll i Varberg. Eftersom den nya hyran gäller från och med 1 april får hyresgästerna betala delar av höjningen i efterskott.
Beslutet om den nya hyresnivån kommer från en särskild skiljeman, utsedd av hyresnämnden i Göteborg. Metoden infördes förra året för att lösa konflikter i särskilt svåra förhandlingar mellan privata hyresvärdar och Hyresgästföreningen.
Många konflikter om hyror
Men i år har privatvärdarna använt skiljemannafunktionen på bred front över hela landet. Minst 144 000 svenska hyresgäster kommer att betala hyror som är satt av en skiljeman och inte genom förhandling, enligt Hem & Hyras kartläggning.
Sådana hyror finns redan i resten av Halland, liksom i Storgöteborg där 27 000 göteborgare och 1 600 Mölndalsbor har fått ny, högre hyra efter sådana beslut.
Den nu aktuella hyreshöjningen i Kungsbacka och Varberg gäller privata hyresvärdar som förhandlar via ombudet Fastighetsägarna GFR. När förhandlingarna startade förra hösten ville värdarna först höja hyran med 12 procent.
Linda Siverbo är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR. Enligt henne är höjningen på 5,8 procent högre än vad som gått att få i förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Men den är fortfarande för låg för att matcha branschens kraftiga kostnadsökningar.
– Med dessa nivåer finns inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter på sikt, något som alla förlorar på, inte minst landets hyresgäster, säger hon i ett pressmeddelande.
Slår extra hårt mot hyresgäster med kallhyra
Hyresgästföreningen ifrågasätter å sin sida om motparten alls har velat nå en uppgörelse vid förhandlingsbordet, eller om syftet hela tiden varit att gå vidare till skiljeman.
– Det var svårt att komma överens redan från start med tanke på deras yrkande och att de vidhöll det, säger Hyresgästföreningens Michée Nilsson som förhandlat i Varberg.
Beslutet om 5,8 procent riskerar att drabba vissa hyresgäster extra hårt, konstaterar han.
– Det är väldigt högt med tanke på att en avsevärd del av beståndet är kallhyror, oftast hos mindre fastighetsägare. Det har det inte tagits hänsyn till. Och det tycker vi är fel, för då får man ju bekosta sin uppvärmning själv. Det slår hårt mot de individer som bor där.