Ny utredargrupp ska bredda bostadsdebatten
Vad de första utredningarna exakt ska handla om är ännu inte officiellt, men frågor som rör finansiering av nyproduktion och rättvisa villkor mellan upplåtelseformerna är med all sannolikhet ämnen som kommer att beröras.
– Många håller med oss om att hyresrätten är missgynnad, men vi har ännu inte sett några skarpa förslag för att råda bot på det, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen och som leder gruppen som så småningom ska bestå av fem personer.
Att Hyresgästföreningen stärker utredningsresurserna är ett sätt att skapa en mer mångsidig debatt. Han anser även att politikerna ligger efter den bostadspolitiska diskussionen som bedrivs av företrädare för organisationer, branscher och akademin.
– I början av den här mandatperioden dominerades debatten av frågan om olika typer av avregleringar. Sedan har vi haft en byggboom, trots att det inte skett några avregleringar. Nu har vi i stället en stor debatt om social bostadspolitik. Oenigheten snarare i hur politiken ska utformas så att alla kan få ett eget hem, genom generella eller selektiva åtgärder. Men den diskussionen har inte nåt fram till politiken där det fortfarande pratas om marknadshyror i nyproduktion, säger Martin Hofverberg.
Han blev chefsekonom på Hyresgästföreningen för drygt ett år sedan. Innan dess var han borgarrådssekreterare på bostads- och demokratiroteln i Stockholm stad som Vänsterpartiet hade ansvar för under förra mandatperioden. Tidigare jobbade Martin Hofverberg på Hyresgästföreningen region Stockholm.