Nya aktörer ska släppas in på fjärrvärmemarknaden
I går skrev Hem & Hyra om att prisklyftorna för fjärrvärme fortsätter att öka i landet. Årets Nils Holgersson-rapport visar att det skiljer 600 kronor i månaden mellan att värma upp en normalstor lägenhet i landets dyraste kommun jämfört med den billigaste.
Påpassligt nog överlämnar regeringen nu två propositioner inom energiområdet till riksdagen. I den ena föreslår regeringen att nya aktörer ska få rätt att ansluta sig till fjärrvärmenäten, för att på så vis öka konkurrensen och pressa priserna.
I nuläget har fjärrvärmeföretagen närmast monopolställning i respektive kommun både när det gäller överföring och leverans av fjärrvärme. Rådande situation leder enligt näringsdepartementet till att värmepotentiallen inte utnyttjas till fullo på alla håll av landet.
Genom att korrigera fjärrvärmelagen ska det bli möjligt för nya aktörer att få ett reglerat tillträde till rörledningarna, vilket ska ge både en miljö – och prisvinst.
Thomas Folkesson, konsult på EKAN Gruppen och som tar fram Nils Holgersson-rapporten, välkomnar initiativet – men påpekar att det kan kanske inte får så stora konsekvenser.
– Det är såklart vällovligt att man skapar bättre förutsättningar för konkurrens. Men i praktiken finns det risk att en lagändring inte har så stor betydelse för enskilda fastighetsägare.
Generellt har konkurrensläget för fjärrvärmen i relation till andra uppvärmningsformer hårdnat. De relativt låga elpriserna och senaste tidens teknikutveckling har gjort värmepumptekniken till en allt mer attraktiv lösning även för mindre flerbostadshus. Detta tillsammans med en utveckling mot mer energieffektiva lösningar gör det tufft för fjärrvärmen.
Nya aktörer på fjärrvärmescenen behöver därmed inte garantera ett lägre slutpris för konsumenten.
Regeringens andra proposition gäller hur Sverige ska lyckas genomföra Europaparlamentets direktiv på energieffektivisering. I propositionen föreslås bland annat en lag om att stora företag ska göra en oberoende och kostnadseffektiv energikartläggning samt att ett kvalificeringssystem för energitjänster ska införas.
Som Hem & Hyra tidigare skrivit har direktivet som ansetts kräva enskild energimätning per lägenhet avfärdats. I stället föreslås en ny lag som säger att nya eller helrenoverade lägenheter bara ska få individuell mätning av värme och varmvatten om detta är kostnadseffektivt.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti respektive 1 juni i år.
Läs propositionen ”Reglerat tillträde till fjärrvärmenäten” här.
Läs propositionen ”Genomförande av energieffektiviseringsdirektivet i Sverige” här.