Annons

Nya andrahandsreglerna ställer större krav på Tunabyggen

Borlänge De skärpta lagreglerna för andrahandsuthyrning välkomnas av Tunabyggen i Borlänge. Men det betyder också att kraven på en rättssäker process ökar, enligt vd:n Jörgen Olsson.
Foto: Gry Ellebjerg
Sedan den 1 oktober är det ett brott att hyra ut otillåtet i andra hand och samtidigt ta ut för hög hyra.

Lagändringen gäller från den 1 oktober och ger bland annat hyresvärdar rätt att utan förvarning säga upp en hyresgäst som olovligen hyr ut sin lägenhet. Hyresgästen får inte längre någon chans att rätta sig, men kan vända sig till tingsrätten eller hyresnämnden för att protestera mot beslutet. Samma sak gäller om lägenhetsinnehavaren tar ut överhyra av den som hyr i andra hand.

Kommunala Tunabyggens vd Jörgen Olsson välkomnar ändringen.

Läs också"Andrahandsuthyrning kan ge tiotusentals nya bostäder”

Samtidigt konstaterar han att kraven på bostadsbolaget ökar, just på grund av att steget med att varna hyresgästen slopas.

– Ja, då ställs det ju ännu större krav på att vår dokumentation är grundlig och rättssäker. Det blir än mer viktigt att vi har på fötterna när vi agerar, säger Jörgen Olsson.

Annons

Tunabyggen utreder kontinuerligt ärenden där man misstänker att hyresgäster ägnar sig åt olovlig andrahandsuthyrning. Oftast agerar bolaget efter att ha fått tips.

Läs också"Bra att stävja svarthandel – men glöm inte fastighetsägarna"

– Vi får även information från vår personal, men också från andra yrkeskategorier, entreprenörer, som arbetar i området.

Jörgen Olsson poängterar att bolaget i första hand koncentrerar sig på att komma åt dem som hyr ut lägenheter i rent vinstsyfte.

– Jag har väldigt svårt att klandra människor som tvingas till skumma andrahandskontrakt på grund av att bostadsmarknaden inte fungerar. Däremot vill vi komma åt dem som profiterar på missförhållandena och utnyttjar dessa människor.

Annons
Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Om andrahandsuthyrningen både är olovlig samtidigt som hyran är för hög betraktas det numera som ett brott.

– Jag utesluter inte möjligheten att polisanmäla, säger Olsson.

Läs också Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.