Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: ”Barn kommer att dö”
Regeringen har i flera år velat förenkla regelverket för nya bostäder, för att öka byggandet och främja innovationer. Nu har Boverket tagit fram ett förslag på hur det hela skulle gå till – men entusiasmen delas inte av alla.
I stora drag vill Boverket att byggherrarna själva ska få större frihet att driva utvecklingen och ta ansvar för att framtida bygglösningar är säkra och klimatsmarta.
För att detta ska bli verklighet stöps nu byggreglerna om, med färre tvingande krav.
”Det handlar inte längre om att detaljstyra, utan om att vara flexibel och funktionsfokuserad”, skriver Boverket i sin rapport.
Bland annat skrotas de allmänna byggråden som branschen tidigare tolkat som norm för hur bostäder ska utformas. Det innebär exempelvis att det blir fritt fram att strunta i säkerhetslösningar på spishällar, stödhandtag i badrummet samt fallskydd i trappuppgångar.
Barn kan falla ut
Förslaget har mestadels fått positiv respons från byggbranschen och studentorganisationer, som ett sätt att öka byggtakten.
Från andra håll har kritiken varit skarp. Konsumentverket skriver att det inte tjänar något till att plocka bort dessa standardkrav, eftersom byggbolagen i slutändan ändå måste garantera att bostäderna är säkra.
Risken finns också att bristande kunskap hos byggherrarna kan leda till att folk blir skadade i hemmet. Särskild kritik får förslaget att slopa instruktioner för hur fönster och balkongdörrar ska öppnas. Något som innebär risk att barn faller ut och dör, skriver Konsumentverkets utredare.
De nya reglerna öppnar även för att hyresgäster kan få kranar med kokande vatten installerade i hemmet. En dålig idé, menar Konsumentverket:
”Att införa en helt ny typ av riskkonstruktion i svenska kök kommer troligen innebära att både vuxna och barn brännskadas.”
Risk för byggfusk
Även innanför myndighetens väggar höjs varningens fingrar. Jakob Lindström Wranne, nyligen pensionerad arkitekt på Boverket, sågar förslaget vid fotknölarna. Att ge företagen färre förhållningsregler gör byggprocessen både krångligare, dyrare och osäkrare, anser han.
– Jämför med höjdhopp. Man hoppar inte högre när ribban tas bort, tvärtom.
Enligt Jakob Lindström Wranne strider det nya förslaget mot sunt förnuft och riskerar att leda till en ”katastrofal ökning” av byggfusk. De nya husen kommer att generera sjukdom, olycksfall och i vissa fall död, menar han.
– Att skära ner byggreglerna som sker nu är en aktiv, aggressiv radering av kunskap.
”Inte säkert att det blir så här”
Ingvar Andersson på Boverkets informationsenhet meddelar att man i nuläget inte kommenterar remissvar till förslaget.
– Det är inte alls säkert att det blir så här – tanken med remissrundor är just att ta in andra åsikter. Vi tittar på det här och kommer att presentera en sammanställning.
De allmänna byggråden har ställt till det mycket för byggherrar genom åren, menar Ingvar Andersson. Eftersom de har tolkats som just krav och inte som råd.
– Vi vill öppna för fler innovativa lösningar och tydligare ansvarsfördelning. De skarpa reglerna om säkerhet står i regeringsförordningen och kommer inte att ändras.
De nya föreskrifterna föreslås träda i kraft juni 2024.