Nya Byn till hyresnämnden – kommunen vill köpa?
Alla Nya Byns drygt 700 lägenheter i Karlbo och Krylbo är numera uthyrda. Många av dem som hyr kommer från andra länder och när Hyresgästföreningen och tjänstemän från kommunen under de senaste veckorna inspekterat ett tjugotal lägenheter har man haft tolkar med vilket förlängt processen.
Det föreningens ärendehandläggare sett lämnar mycket att önska och igår gick Hyresgästföreningen till hyresnämnden i Västerås för att via åtgärdsförelägganden få Nya Byn att åtgärda tre fall av fuktskador, två av skadorna finns i lägenheter och en i ett trapphus.
– Bristerna är sedan tidigare felanmälda till bolaget, så de är fullt medvetna om detta. Vi hoppas Hyresnämnden nu beslutar att anmoda Nya Byn att vidta åtgärder. Bristerna är så pass svåra att det betyder att våra medlemmar inte kan nyttja lägenheterna fullt ut, säger Alexander Kuzmicki, juridisk chef i Hyresgästföreningen region Mitt i ett pressmeddelande.
Till Hem & Hyra säger Alexander Kuzmicki att de åtgärder som gjorts i lägenheterna och trapphuset hittills inte varit fackmannamässigt utförda:
– De har helt enkelt bara målat över skadorna och det som måste till är fackmannamässiga arbeten som löser problemen på lång sikt. Nya Byn brukar vara skydsamma att ordna saker när vi påpekar dem men den här gången har vi också yrkat på ett vite på 200 000 kronor om de inte åtgärdar bristerna.
Att begära tvångsförvaltning som Hyresgästföreningen gjorde senast för tre år sedan, är i dag inte aktuellt. Om inte det skulle fungera med åtgärdsföreläggandena kan Hyresgästföreningen komma att kräva ett förvaltningsåläggande, en ”lindrigare” form av tvångsförvaltning.
Det finns också problem med skadedjur i flera lägenheter. De problemen har inte åtgärdats då Nya Byn saknar avtal med Anticimex, enligt Avesta Tidning.
Vid måndagens sammanträde i kommunstyrelsen i Avesta fick kommunalrådet Lars Isacsson, (S), mandat att inleda en dialog med Nya Byn om att, som det står i protokollet ”eventuellt förvärva delar av bolagets fastighetsbestånd”. Fram till 1997 ägdes lägenheterna av kommunala Gamla Byn.
Alexander Kuzmickis spontana reaktion till det är att det tyder på att kommunen känner till problemen hos Nya Byn. Hyresgästföreningen kommer också att träffa kommunens företrädare för att diskutera Nya Byns förvaltning av sina lägenheter.
– Vad vi vill är att det finns en bra hyresvärd och ett fungerande boende, det är en mänsklig rättighet för hyresgästerna. Och det måste bli en långsiktig lösning, säger Alexander Kuzmicki.
Hem & Hyra ber via mail Nya Byns vd Christian Kirkman-Möller om en kommentar till artikeln ovan och får följande svar, översatt från danskan:
”Jag har inte fått någon begäran från Lars Isacsson om att köpa fastigheter. Det sista jag hörde från Lars Isacsson var när han i december träffade hyresgäster i Krylbo och spred lögner om oss. … att vi skulle ha betalat räkningarna för vatten och sopor för sent så att kommunen ansåg sig ha rätt att stänga av vattnet till våra fastigheter. Om han vill kontakta oss om näringslivets villkor bör han kontakta oss direkt … och börja med att be om ursäkt för sina lögner.”
Christian Kirkman-Möller bifogar också en fil med Nya Byns inbetalningar till Avesta VA och Avfall AB från juli 2014 till januari i år.
Han kommenterar inte med ett ord att Hyresgästföreningen nu vänt sig till hyresnämnden.
Hem & Hyras senaste artiklar om Nya Byn Krylbo AB:
Nya Byn hjälper utredare, 4 februari 2016.
Nya Byn polisanmäler anställda, 30 november 2015.
Nya Byn undgick konkurs, 9 mars 2015.
föreläggande
Ett åtgärdsföreläggande beslutas av hyresnämnden och går exempelvis ut på att hyresvärden ska ha reparerat lägenheten före ett visst datum.
Hyresnämnden kan förelägga hyresvärden att reparera om:- lägenheten är skadad- hyresvärden inte underhåller lägenheten- det förekommer hinder eller men i nyttjanderätten, inte bara av fysisk natur utan exempelvis också störningar från grannar- det finns brister i fastighetens gemensamma utrymmen, till exempel i tvättstugan.
Hyresnämndens åtgärdsföreläggande kan förenas med en vitessanktion. Om exempelvis en reparation inte utförs inom förelagd tid kan detta medföra att hyresvärden får betala vite till staten.