Nya ebo-lagen börjar gälla utan färdigt underlag
Lagen om eget boende har gjort det möjligt för asylsökande att fixa sitt boende själva, i stället för att bo på Migrationsverkets anläggningar.
Från årsskiftet ska den möjligheten begränsas i ett antal kommuner. Den asylsökande som vill flytta till ett socioekonomiskt utsatt område kommer att mista sin dagersättning.
Men hur ska dessa områden definieras? Enligt förslaget ska Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram underlag med siffror för exempelvis utbildningsnivå, sysselsättning, arbetslöshet och andelen mottagare av försörjningsstöd.
Problemet är att SCB presenterar sådana siffror i första hand på kommunnivå men att det kan skilja sig väldigt mycket mellan olika områden i en kommun. Att presentera en ny, mer detaljerad områdesindelning, kommer att dröja till april 2020 enligt propositionen. Ändå föreslås att lagen ska börja gälla redan från årsskiftet.
– Vi kommer att behöva göra bedömningarna tidigare än så. Men att vi gett uppdraget till SCB är för att vi sedan vill kunna förändra listan för att hålla den uppdaterad, säger migrationsminister Morgan Johansson (S), till Hem & Hyra.
Regeringen har redan redovisat en lista på 32 kommuner som kan bli aktuella. Samtidigt säger Morgan Johansson att han vill invänta att lagen träder i kraft innan listan spikas.
– Vi får se när förordningen kommer, först måste riksdagen besluta om själva lagen, vi kan inte publicera något innan dess, men det kommer att klarna kring årsskiftet.
Men den faktiska statistik som SCB enligt lagförslaget kommer att redovisa kan bli av mindre betydelse. Trots att myndigheten kan presentera detaljerade siffror per stadsdel är det de kommuner som regeringen pekat ut som i slutändan väljer vilka områden som ska undantas från ebo. Kommunernas beslut kommer sedan inte att prövas.
– De kommer att kunna rapportera in de områden som det handlar om till Migrationsverket. Det räcker att de anmäler, det sker ingen prövning, säger Morgan Johansson.
Så varför ska SCB ta fram statistik om kommunerna ändå bestämmer själva?
– Det blir ett viktigt underlag för kommunerna när de ska göra sin bedömning.
Regeringen har pekat ut 32 kommuner som kommer att undantas från lagen om eget boende: Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp, Örebro.