Stora brister i nya hyresrätter – 108 badrum måste renoveras
Riksbyggens satsning på hyresrätter i Ribby Ängar i Västerhaninge blev ingen hit. Varken för bostadsbolaget eller hyresgästerna som flyttade in. Hyresgästerna har fått leva med stora brister under flera år. Några exempel är att 108 badrum måste renoveras och lika många ytterdörrar bytas, vissa lägenheter är så lyhörda att hyresgäster störs och en del har svårt att sova.
Det slutade med att en hyresgäst i området hörde av sig till Lollo Nordborg, vice ordförande i lokala hyresgästföreningen Åby i Västerhaninge och ordförande i Haninges förhandlingsdelegation.
– När jag fick reda på alla brister så tog jag initiativ till ett möte mellan Riksbyggen och hyresgästerna i december, säger hon.
På mötet presenterade Riksbyggen hur de skulle gå vidare. Flera som var med på mötet vittnar också om att Riksbyggens representanter erkände att de ”köpt grisen i säcken” när de upphandlade bolaget som byggde hyresrätterna.
– Riksbyggen har börjat att åtgärda bristerna men det kommer att ta tid. Men min känsla är att Riksbyggen vill rätta till felen, säger hon.
Hem & Hyra har pratat med hyresgästerna Dragana Kljajic, Johanna Stenlund och Lars-Erik Berglund, som alla räknar upp otaliga brister i lägenheterna. Lars-Erik Berglund betalar 9 600 kronor för sin tvåa och tycker hyran är alldeles för hög i förhållande till kvalitén.
– Det är lyhört som sjutton och ventilationen är dålig säger han.
Men han tycker att det har blivit bättre efter mötet med Riksbyggen i december.
– Felanmälningarna åtgärdas snabbare nu i alla fall, säger han.
Hyresgästerna har kompenserats för renoveringen av alla badrum och sluppit årlig hyreshöjning under flera år. Men Lars-Erik Berglund, tycker inte det räcker.
– Vi måste kompenseras mer, till exempel gratis persienner eller nåt annat, säger han.
Johanna Stenlund tycker det är jobbigt att det är väldigt lyhört att hon hör grannarna även när de har normal volym på musik. Ett annat problem är golven.
– De sviktar när katten går på dem, menar hon.
Hon och flera andra klagar också på el-fel.
– När vi tände utelampan så stängdes tv:n av, sedan gick den på igen. De sade att det var lampor från 90-talet och att det inte fanns reservdelar, säger hon.
Carl-Johan Hansson, Chef Affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, förklarar att mycket blev fel när hyresrätterna byggdes.
– Riksbyggen bröt avtalet med företaget som byggde lägenheterna redan innan det färdigställts och har sedan dess arbetat med att rätta till alla brister. Det har tagit över ett år, säger han.
Förutom att alla 108 badrum måste göras om och alla ytterdörrar måste bytas så har det varit problem med elementen. Smuts i elementvattnet har gjort att termostater har behövts bytas ut.
– Utöver det har skåpsluckor kärvat och golv och trösklar varit felaktigt monterade och behövts ses över. Men vi ska åtgärda alla bristerna, säger han.
Flera hyresgäster klagar på att det är väldigt lyhört, vad gör ni åt det ?
– Det stämmer och nu ska vi ljudisolera bjälklagen mellan 50 lägenheter. Detta gör att 25 lägenheter måste evakueras under byggtiden, men de slipper betala hyra under tiden och vi hjälper till att packa, säger han.
Tidigare hade badrummen vattenburen värme som ingick i hyran. Men när badrummen renoveras så drivs golvvärmen på el som hyresgästerna får betala. Hur ser du på att det blir som en extra hyreshöjning?
– Vi ska diskutera med Hyresgästföreningen om förändringen skall vara hyresreducerande eller ej. Golvvärmen är inte en del av uppvärmningen utan endast komforthöjande.
Hyresgäster vill ha kompensation för alla brister som varit, kommentar?
– Vi har kompenserat dem genom att inte höja hyran någon gång sedan inflytt 2016 och vi kommer inte att höja förrän alla bristerna är åtgärdade, vilket blir under 2020, säger han.
Hur mycket extra har det här kostat er?
– Jag vill inte gå in på siffror, men det här är en dålig affär för oss, säger han.