Annons

Nya värden Unobos tuffa hyreskrav – vill ha hundralappar mer av norrlänningarna

Östersund Unobo är en kaxig tvååring med stor portfölj. Med närmare 5 700 lägenheter på 14 orter i landet sätter bolaget ribban högt i hyresförhandlingarna. I Norrland kräver Unobo höjningar på mellan fyra och fem procent.
Foto: Montage: Åsa Eriksson/Unobo/ElinTjäder
Carl-Johan Hansson, vd Unobo (till vänster i bild) och Hasse Dahl, förhandlare Hyresgästföreningen, är inte överens om 2022 års hyror i Östersund.

Unobo bildades 2020 och är en avknoppning av Riksbyggen med Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB som huvudägare.

I slutet på oktober 2021 godkändes Unobo som ”associerad medlem” av Sveriges Allmännytta, där främst kommunalägda bostadsbolag äga tillträde.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Privata fastighetsbolag, såsom Unobo, kan bli så kallade associerade medlemmar om de förbinder sig att ta ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt ansvar. Privatägda bolag förväntas också bidra lokalt med att lämna lägenheter till bostadsförmedlingen på orten och till kommunen för sociala ändamål.

Vill ha mer än de flesta

Vad ett ”ekonomiskt ansvar” innebär är dock lite oklart. Tydligt är det i alla fall att Unobo tycker att de får alldeles för lite i hyresintäkter.

Inför förhandlingarna om 2022 års hyror i Norrland visade Unobo upp kalkyler med krav på höjningar som 4,01 procent (Umeå), 4,68 procent (Östersund) och 4,97 procent (Skellefteå).

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Dessa krav är bland de högsta i hela landet.

Carl-Johan Hansson är vd för Unobo. Han motiverar yrkandet i Östersund med ökade kostnader för framförallt köpta tjänster, entreprenadkostnader och materialkostnader.

Även yrkanden på andra orter ligger högt jämfört med andra allmännyttor och fastighetsbolag. Finns det någon generell strategi bakom detta?

Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

– Nej, det gör det inte. Varje ort har sina specifika förutsättningar. Vi gör en kalkyl för varje område och yrkanden utifrån detta i de lokala förhandlingarna, säger Carl-Johan Hansson.

Annons

Han menar att tidigare förhandlingar som skett kollektivt med andra fastighetsägare inte gett ett önskvärt resultat och att man nu frångår det upplägget alltmer.

– Vi har inte fått gehör för våra behov av hyreshöjningar relaterat till kostnadsutvecklingen i respektive område. Därför tar vi successivt över förhandlingarna själva. Då blir våra yrkanden specifika för våra fastigheter och det kan ibland bli högre yrkanden än tidigare på vissa orter.

Låst förhandlingsläge

Men varken i Östersund eller Skellefteå har Unobo fått igenom sina önskvärda hyreshöjningar. Hyresgästföreningen har vägrat gå dem till mötes och båda förhandlingarna har nu lämnats över till Hyresmarknadskommittén (HMK) för medling.

– Det är beklagligt att vi inte har kunnat ingå en överenskommelse, säger Hyresgästföreningens förhandlare i Östersund, Hasse Dahl.

– Men Unobos yrkande är helt enkelt inte rimligt och bolaget har inte visat någon större förhandlingsvilja. Förhandlingar mellan parterna utifrån lokala förutsättningar är alltid det bästa och vi hade gärna sett en lokal överenskommelse, men nu har Unobo valt att vända sig till Hyresmarknadskommittén istället, säger Hasse Dahl.

Parterna väntar nu på att Hyresmarknadskommittén ska återkomma med ett medlingsbud. Om budet sedan förkastas av någon part avgör Hyresmarknadskommittén hyrorna.

 

Elin Tjäder
374 kronor mer i hyra

Elin Tjäder i Östersund bor i en av Unobos hyreslägenheter i Torvalla utanför Östersund. Hon har varit medlem och förtroendevald i Hyresgästföreningen i många år och ingår numera i föreningens förhandlingsdelegation.

Annons

– Delegationen sitter med i alla förhandlingar och representerar hyresgästerna tillsammans med Hyresgästföreningens förhandlare, förklarar Elin Tjäder.

Hon berättar att hon möter många grannar som känner sig oroliga inför en hyreshöjning på flera procent.

– Jag bor i en fyra som kostar 8 000 kronor i månaden. Det är tillräckligt.

Om Unobo skulle få sin vilja igenom skulle det innebära att hyran höjdes med 374 kronor för Elins del.

– Hur kan man ens ha mage att komma med ett sånt yrkande? Vi är minst sagt fundersamma över vad de håller på med. Vårt område ligger utanför stan. Här bor barnfamiljer, vårdbiträden och pensionärer. Och många av dem är oroliga för att de inte kommer kunna bo kvar.

I Umeå har förhandlingar om 2022 års hyror påbörjats med ett yrkande från Unobo på 4,01 procent.

Fakta: Korta fakta om Unobo

Huvudkontor: Stockholm
Orter: Trelleborg, Lund, Helsingborg, Höganäs, Stenungsund, Trollhättan, Jönköping, Linköping, Haninge, Nyköping, Västerås, Östersund (548 lgh), Umeå (478 lgh) och Skellefteå (541).
Antal fastigheter: cirka 100
Antal lägenheter: cirk5 694 stycken
Antal lägenheter i produktion: cirka 712 stycken
Fastighetsvärde: cirka 7 miljarder
Ägare: Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (70%) och Riksbyggen (30%)

Fakta: Hyresmarknadskommittén (HMK)

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta, de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Fakta: Associerat medlemskap i Sveriges Allmännytta

Sammantaget representerar Sveriges Allmännytta 316 bolag i landet som tillsammans förvaltar mer än 920 000 lägenheter.

Bostadsföretag som inte ägs av en kommun, men som är långsiktiga ägare av hyresfastigheter och som tar socialt, ekonomiskt och ekologiskt ansvar kan bli associerade medlemmar. De förväntas lämna lägenheter till den lokala bostadsförmedlingen samt till kommunen för sociala ändamål. De ska också ta aktiv del i lokalsamhället, arbeta för att förbättra integrationen i de områden de verkar samt delta i det sociala arbetet på orten.

Källa: Sveriges Allmännytta

Läs också Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad" Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.