Annons

Hyrorna klara för 6 000 studenter: ”Bra uppgörelse ett år som detta”

Lund Hyresvärdarnas krav på hyreshöjningar slår rekord. Men det finns undantag. I Lund står det nu klart att studentbostadsbolaget AF Bostäder höjer hyrorna med 2 procent nästa år.
Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Foto: AF Bostäder/Hyresgästföreningen
Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresvärdarnas krav på hyreshöjningar är historiskt höga. Upp till 12 procent sträcker sig kraven. Det visar Hem & Hyras kartläggning. Men genom att tillfälligt dra ner på underhåll och se över kostnaderna för skötsel av utemiljö och andra gemensamma utrymmen kan AF Bostäder i Lund hålla nere höjningen för nästa år. Från årsskiftet höjer bolaget hyrorna med 2 procent för sina 6 000 studentbostäder.

– Trots den rådande situationen, där vi drabbas av kostnader som inte längre står i relation till våra intäkter, har vi sett till att våra hyresgäster även nästa år får en hyresavi i linje med tidigare år, säger Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHöjning av hyra. KBAB. Procent. Hyresförhandlingar, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen. Hyresvärdar. Värd.
Lund från ovan
Lund

Även på Hyresgästföreningen är man nöjd:

– I den här tiden med de kostnadsökningar som är och med tanke på de andra yrkandena vi fått in där vi inte kommer någonstans i förhandlingar är det här givetvis en bra uppgörelse, ett år som detta. Det är ett ansvarstagande tänk från hyresvärdens sida, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

En historia av konflikt

De senaste åren har förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och AF Bostäder varit präglade av konflikt. Inför 2021 bröt förhandlingarna samman då Hyresgästföreningen sade nej till bolagets krav på 2 procent. Ett år senare lyckades man komma överens då Hyresgästföreningen plötsligt backade och gick med på höjningen. Ett svek, menade de studenter som Hem & Hyra skrev om och som tagit striden och vägrat betala den nya hyran.

Annons

Hur har det påverkat förhandlingarna i år?

– Inget vad jag känner till, säger Christian Lundberg.

Finns det inte risk för att smällen blir större för hyresgästerna hos AF Bostäder nästa år?

Läs ocksåHyreskonflikten över för 6 000 studenter - Alexander: "Ett svek av Hyresgästföreningen"Alexander Johansson, student i Lund, och Anders Sjögren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

– Man kan nog förvänta sig högre höjningar generellt nästa år. För just AF Bostäders del så har de en ambition att hålla hyresutvecklingen för studenterna på en jämn nivå, men det återstår ju att se, säger Christian Lundberg.

Annons

Redan nu flaggar AF Bostäders vd mycket riktigt för att det kan komma betydligt större krav kommande år.

– Framöver förväntar vi oss rejäla ekonomiska utmaningar och därför kan den framtida hyresutvecklingen se annorlunda ut, säger Henrik Krantz.

Läs ocksåFörhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra

Så mycket vill värdarna höja hyran – alla yrkanden hittills

Fakta: Så förhandlas din hyra
  • Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda förhandlare träffar kommunala bolag och större privata som begärt att få justera hyrorna.
  • Hos mindre värdar är det oftast enbart en tjänstemän som sköter jobbet från Hyresgästföreningens sida.
  • Räntor, landets ekonomi i stort och avgifter för värme, sopor och vatten är sådant som kan påverka hur mycket hyran justeras från ett år till ett annat.
  • Du kan välja bort det kollektiva systemet och förhandla själv.
  • Alla hyresgäster, som inte uttryckligen begärt att få förhandla själva, betalar en hyressättningsavgift på 12 kronor i månaden via sin hyresavi för förhandlingen.
Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.