Annons

Nya hyror hos Göteborgs privatvärdar klara

Göteborg Wallenstam, Stena och ett antal andra privatvärdar i Göteborg höjer sina hyror med 2 procent i snitt. Det är resultatet av rekordlånga förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR. Fastighetsägarna är kraftigt missnöjda med avtalet.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019  – hela listan för Västra Götaland

Höjningen blir mellan 0 och 2,5 procent beroende på i vilket hus man bor, men de flesta hyresgäster får en ökning med 2,0 procent.

Läs ocksåJO kritiserar hyresnämnden - hyresgäst vräktes när mejl skickades till fel personHyresnämnden i Linköping får kritik av JO efter att ha skickat handlingar till fel mejladress.

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det 120 kronor mer i månaden.

Värdar som berörs är bland andra Stena, Wallenstam, Ivar Kjellberg, Ernst Rosén och Skandia, men även ett antal mindre fastighetsägare.

Sammanlagt är det omkring 38 000 hushåll som får höjda hyror.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

De nya hyrorna gäller från och med 1 april. Hyresgästerna behöver alltså inte betala någon hyreshöjning för januari, februari och mars.

Fastighetsägarna yrkade från början att få höja med 3,5 procent, och uppgörelsen har föregåtts av rekordlånga förhandlingar med över 25 möten under nio månaders tid.

Carl-Johan Bergström är förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige. Han menar att anledningen till att avtalet dröjt är att Fastighetsägarna väntat ut hyresavtalet för de kommunala värdarna i Göteborg.

Läs ocksåViktigt brev går inte att hitta - vd tvingas betala anställds hyrorHänder som håller sedlar och översiktsbild över Malmö.

Den förhandlingen avgjordes av Hyresmarknadskommittén i Stockholm i början av mars och landade på 2,4 procent.

Carl-Johan Bergström.

– Vi tycker inte att det är självklart att en stor part bara kan vänta på någon annan och sedan kräva att få samma höjning rakt av, säger Carl-Johan Bergström.

Annons

Enligt honom är det rimligt att de privatvärdar som Fastighetsägarna företräder får en något mindre höjning än de kommunala.

– Det är en högre nöjdhet hos hyresgäster i allmänhet hos de kommunala bolagen och det behöver synas. Bland Fastighetsägarnas bolag finns vissa som är riktigt bra, men andra är det definitivt inte, säger Carl-Johan Bergström.

Det nya avtalet sträcker sig till 31 mars 2020. Det är en nyhet för i år, tidigare har avtalen löpt från nyår till nyår.

– Vi skulle hellre se att de förhandlade med oss på hösten. Men klarar inte Fastighetsägarna att bli färdiga på egna premisser, utan vill vänta in någon annans märke så är det bättre för alla att avtalstiden löper till våren, säger Carl-Johan Bergström.

Fastighetsägarna GFR skriver i ett pressmeddelande att de är missnöjda med överenskommelsen de slutit.

– Det är olyckligt att både hyresvärdar och hyresgäster kommer i kläm när det inte finns några gemensamma grunder att förhandla om eller någonstans att vända sig när förhandlingarna kört fast. Nu kände vi oss tvungna att acceptera en överenskommelse vi inte är nöjda med, säger Per Karlsson-Hoel, biträdande affärschef på Fastighetsägarna GFR.

Fastighetsägarna GFR har de senaste åren tydligt uttryckt sitt missnöje med hela hyressättningssystemet. De har även försökt få till stånd ett systemskifte genom en långvarig strandning av förhandlingarna 2016.

En av följderna har blivit att ett antal fastighetsbolag bytt ombud från Fastighetsägarna GFR för att gå över till uppstickaren RCB Fastighetsutveckling.

I sitt pressmeddelande skriver Fastighetsägarna återigen att de anser att systemet gynnar Hyresgästföreningen.

Annons

– Dagens förhandlingssystem sker inte mellan två jämbördiga parter. Förhandlingar för 2019 års hyra borde varit avslutade långt innan januari, men nu har vi haft närmare 30 förhandlingstillfällen sedan augusti förra året. Hyresgästföreningen hade redan på förhand bestämt sig för en låg nivå och då har vi inte mycket att sätta emot eftersom det inte finns någon oberoende tvistelösningsfunktion kring årshyresförhandlingen, säger Per Karlsson-Hoel i pressmeddelandet.

I och med överenskommelsen är nu en majoritet av årets hyresuppgörelser klara, både i Göteborg och i det område som Hyresgästföreningen Västra Sverige omfattar, från Varberg i söder till Stenungsund i Göteborg.

Hem & Hyra söker Fastighetsägarna GFR för en kommentar.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019  – hela listan för Västra Götaland

Snitthyrorna sticker iväg, lista över alla färdiga hyresuppgörelser i landet

Oklar spelplan inför förhandlingarna om 2019 års hyror i Göteborg

Läs också Allt vanligare att hyresgäster överger lägenheter: ”Fanns bara skräp, en tv och en mikro kvar” Pappan hamnade i fängelse – hyresvärden ville vräka barnfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.