Annons

Nya hyror hos Stadsåns privatvärdar

Göteborg I skuggan av den stora strandningen i Göteborg har privatvärdarna som företräds av Stadsån kommit överens med Hyresgästföreningen. Nu är årets hyror satta.

Medan förhandlingarna med Fastighetsägarna GFR strandat, så har Stadsån och Hyresgästföreningen gjort upp om nya hyror för 5 000 lägenheter i Göteborg.

Stadsån företräder en rad privatvärdar, bland andra Bygg Göta, Västerstaden och Almlövs. Eftersom bolagens bestånd ser olika ut så blir också höjningarna olika, med ett spann mellan 0,3 procent och 0,8 procent. Snitthöjningen blir 0,6 procent. Bor man i en lägenhet med en månadshyra på 6 000 kronor så motsvarar det en ökning på 36 kronor.

Läs ocksåNya hyror hos privatvärdar i Storgöteborg

Greger Stadenfeldt på Stadsån beskriver förhandlingarna som svåra och besvärliga. Framförallt skiljer synen på vad som ska styra hyresutvecklingen.

– Hyresgästföreningen vill att det ska följa uppgörelserna med de stora kommunala bolagen. Vi menar att man måste jämföra med hyror för många olika typer av likvärdiga fastigheter, säger Greger Stadenfeldt.

Det är en beskrivning som liknar konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR. Trots detta kunde parterna komma överens till sist.

Annons
Läs ocksåBud om höjda hyror hos privatvärdar i Storgöteborg

– Vår utgångspunkt är att även om vi är oense så ska vi avsluta våra förhandlingar. Och där har både vi och Hyresgästföreningen gjort vad vi kunnat, säger Greger Stadenfeldt.

Samtidigt är han noga med att påpeka att Stadsån arbetar på ett annat sätt än vad Fastighetsägarna GFR gör.

– Vi är ett ombud för våra fastighetsägare, vi har inget självständigt intresse att bevaka vid hyresförhandlingar. När Fastighetsägarna GFR förhandlar är det tre parter inblandade, men här är det bara två. Våra företag träffar uppgörelser med Hyresgästföreningen helt utifrån sina egna förutsättningar, säger Greger Stadenfeldt.

Läs ocksåHyresnämnderna handlägger snabbare

Hyresgästföreningens förhandlare Tommy Dunerstrand bekräftar bilden av segdragna förhandlingar, men är nöjd med resultatet. Snitthöjningen blev lägre än 2015, när den var 0,8 procent. Inför 2016 hade Stadsån yrkat på att få höja mellan 1 och 1,5 procent.

– Det har markerats från båda håll i den här förhandlingen och det är väl en förklaring till varför det inte gått så geschwint. Men vi har legat på stenhårt och krävt låga höjningar i år, säger Tommy Dunerstrand.

Annons

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran – hela listan

Läs också Höjda hyror hos privatvärdar i Göteborg, Kungälv och Partille Boende på Strömmensberg hotas av hyreschock

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.