Nya hyror för studenter i Göteborg

Göteborg Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS, höjer sina hyror med 1,85 procent den 1 mars. Det är mer än dubbelt så hög höjning som förra året.
Skylt med SGS logotyp
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Januari och februari blir utan retroaktiv höjning.

SGS hade yrkat att få höja hyrorna med 3,4 procent och IT-avgiften med 170 kronor i månaden.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

Nu blir höjningen 1,85 procent och både IT-avgiften och kabelteve-avgiften förblir oförändrade. För en lägenhet med 6 000 kronor i hyra innebär det 111 kronor mer i månaden.

Hyreshöjningen är betydligt högre än tidigare. I det tvååriga avtal som löpte 2017–2018 så höjdes hyrorna med 0,68 procent per år.

Tony Petrov är förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Han säger att höjningen delvis beror på det sätt som SGS sköter sitt underhåll.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Vanligt underhåll ska ingå i hyran. Därför tenderar vissa privatvärdar att dra ner på det, och istället göra större renoveringar. Då kan man höja standarden och samtidigt få upp hyran.

Så gör inte SGS, menar Tony Petrov.

– De kör en klassisk modell. Man sköter underhållet men gör i regel bara det nödvändiga. Då får man ha med det i de årliga förhandlingarna, säger han.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Magnus Paulsson är VD på SGS. Han säger att den högre höjningen har att göra med utvecklingen i samhället.

– Det har skett en allmän prisökning. Vi måste kunna ta hand om vårt bestånd och samtidigt utveckla det. Å andra sidan är våra hyresgäster studenter med en begränsad ekonomi. Det måste vi ta hänsyn till. Vi är en stiftelse och vår ambition är inte att kunna ta ut så hög hyra som möjligt, säger Magnus Paulsson.

Höjningen på 1,85 procent blir den samma för studenter i nybyggda lägenheter och sådana som bor i äldre områden som Olofshöjd. Men från och med nästa år kan det bli ändring på den saken.

SGS och Hyresgästföreningen ska nu påbörja ett arbete med att differentiera hyrorna så att de bättre ska spegla kvaliteten i lägenheterna.

– Egentligen har vi redan en differentiering, men arbetet handlar om att vi ska hamna mer rätt med nivåerna, säger Magnus Paulsson.

LÄS MER:

Hem & Hyra listar: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019 – färdiga uppgörelser

Här hittar du hela länslistan över hur mycket västsvenska värdar vill höja hyrorna 2019.

Fakta: Här gäller de nya SGS-hyrorna

Den aktuella uppgörelsen gäller alla de närmare 5 800 lägenheter som är stiftelsens egna.

Dessutom gäller den ungefär 900 ytterligare bostäder som hyrs in från andra värdar på Dr Lindhs gata, Ekbacka, Brahegatan, Kustgatan, Sten Sturegatan, Gårda fabriker, Kastanjebacken, Lisa Sass gata och Smörkärnegatan.

SGS hyr ytterligare ungefär 1 000 lägenheter av andra värdar i Göteborg. Hyrorna där avgörs vid förhandlingar mellan de aktuella bostadsbolagen och Hyresgästföreningen.

Fakta: Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder

Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, är en av Göteborgsregionens största privata hyresvärdar. Totalt hyr SGS ut över drygt 7 700 bostäder till studenter i Göteborg.

Bildades 1951 och styrs av kommunpolitiker, Göteborgs Förenade Studentkårer och Göteborgs universitet.

SGS räknas till privatvärdarna, men ser sig själva mer som en allmännytta. Stiftelsen är bland annat medlem i de kommunala bostadsbolagens organisation SABO.

Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.