Annons

Nya kooperativa hyresrätter i Mellerud – insats på 765 000 kronor

Mellerud De kooperativa hyresrätterna i Mellerud är snart klara för inflyttning. Harriet Evans från Kroppefjäll kom till premiärvisningen. "Man måste ju rusta sig för framtiden".
Harriet Evans, 73, kom till visningen av de kooperativa hyresrätterna i Mellerud. Kjell Johansson från projektören Hovdala Utveckling förklarade upplägget.
Foto: Karin Gistedt
Harriet Evans, 73, kom till visningen av de kooperativa hyresrätterna i Mellerud. Kjell Johansson från projektören Hovdala Utveckling förklarade upplägget.

– Jag gillar planlösningen i den här tvåan bättre än i trean mitt emot. Den här är både rymlig och trevlig. Här skulle kunna tänka mig att bo, säger Harriet Evans och kikar in i sovrum, klädkammare och badrum.

"Jag gillar den här tvåan bättre än trean", säger Harriet Evans om de kooperativa hyresrätterna i kvarteret Ugglan i Mellerud.
”Jag gillar den här tvåan bättre än trean”, säger Harriet Evans om de kooperativa hyresrätterna i kvarteret Ugglan i Mellerud.

Vi befinner oss i den möblerade visningslägenheten i kvarteret Ugglan i de östra delarna av Mellerud. Ett ofta  omskrivet område där de så kallade Torstenssonhusen låg tidigare. För tio år sedan köpte Melleruds kommun fastigheterna, som då var rejält nergångna. Därefter var turerna många innan hyreshusen revs och marken såldes till det skånebaserade bolaget Hovdala Utveckling AB.

Nu är snart 18 kooperativa hyresrätter inflyttningsklara. Varje parhus består av två bostäder med egen parkering, trädgårdstäppa med uteplats samt förråd. Dessutom finns det ett gemensamt klubbhus för fester, övernattning för besökande och andra aktiviteter. Det är Hovdala Utveckling AB som projekterar, Skanska som bygger, Fastighetsbyrån Mellerud som står för försäljningen och Dalslands Sparbank som lånat ut pengarna.

– Det här är vårt fjärde projekt med samma upplägg. I Tomelilla, Skurup och Höganäs, där vi byggt tidigare, har det vuxit fram en gemenskap bland grannarna med fikastunder i gemensamhetslokalerna. Det blir en trygghet, att man har någon som saknar en om man uteblir från kaffestunden, säger Kjell Johansson från Hovdala Utveckling AB.

Äldre är målgruppen

Harriet Evans bor idag uppe på Kroppefjäll med sina hästar och en hund. Där trivs hon bra, men hon inser också att hon måste tänka framåt.

– I vinter har jag både blivit insnöad och drabbats av översvämningar. Det är två mil in till Mellerud och man blir ju inte yngre, säger hon.

Med sina 73 år och tankar om bekvämare boende, är Harriet just en av dem som Hovdala Utveckling vänder sig till.

– Vem som helst får flytta in här. Men vi tror att det passar bäst för äldre personer som sålt sitt hus eller sin gård. Som vill ha ett tryggt och bekvämt boende med gångavstånd till mataffär, busshållplats och vårdcentral, säger Kjell Johansson och tillägger att konceptet är en vinst för hela kommunen.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

– Genom att samla äldre personer i tillgänglighetsanpassade bostäder nära centrum underlättar vi när det kommer till omsorgsbehov som hemtjänst. Tänk så mycket tid de sparar när flera av deras vårdtagare bor centralt och nära varandra. Dessutom ökar tryggheten och minskar ensamheten i ett sånt här område.

Annons
Väninnorna Karin Lundquist och Ingrid Skenhall hade gjort sällskap till lägenhetsvisningen. Promenadavstånd till Melleruds centrum var det som lockade dem mest.
Väninnorna Karin Lundquist och Ingrid Skenhall hade gjort sällskap till lägenhetsvisningen. Promenadavstånd till Melleruds centrum var det som lockade dem mest.

Väninnorna Karin Lundquist och Ingrid Skenhall har gjort sällskap till visningen. Även de ser fördelar med hyresrättens bekvämlighet.

– Sedan min man gick bort bor jag ensam i en villa i Köpmannebro. Men det är mycket att ta hand om på egen hand. Så det här känns som ett bra alternativ, säger Karin och slår sig ner i en fåtölj.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket
Insats på 765 000 kronor

Men Ugglan är inget vanligt hyresområde, utan om en kooperativ hyresrättsförening. En blandning av hyresrätt och bostadsrätt, som ännu är ganska ovanlig i Sverige. Kjell Johansson säger att det är billigare än en bostadsrätt och att man har mer att säga till om än i en hyresrätt. Så här fungerar det:

– Den som är intresserad kan bli medlem i Ugglan Kooperativ Hyresrättsförening. Det kostar 5 000 kronor och ger ett livslångt medlemskap med turordningsnummer i föreningen. Det är utifrån den turordningen som man sedan får välja bostad. Den kooperativa hyresgästföreningen, med styrelse och revisorer, blir en ekonomisk förening som hyr ut lägenheterna till sina medlemmar.

Det är Skanska som bygger de 18 kooperativa hyresrätterna i nio parhus i Mellerud.
Det är Skanska som bygger de 18 kooperativa hyresrätterna i nio parhus i Mellerud

Hittills har Ugglan Kooperativa Hyresgästförening fått 23 medlemmar. Tolv av dem har dessutom betalat in en insats på 20 000 kronor och fått välja sitt boende. Innan inflyttning ska de dessutom betala en upplåtelseinsats på 765 000 kronor.

Det kan låta mycket, men är enligt Tomas Ek från Hovdala Utveckling AB, är det betydligt mindre än vad insatsen för en nybyggd bostadsrätt skulle ligga på.

– Insatsen för en ny bostadsrätt i den här storleken skulle ligga på 3 till 3,5 miljoner, säger han.

Tomas Ek är delägare och Kjell Johansson jobbar för Hovdala Utveckling AB.
Tomas Ek är delägare och Kjell Johansson jobbar för Hovdala Utveckling AB.

Upplåtelseinsatsen motsvarar cirka 30 procent av bostadens värde, medan resterande 70 procent av kapitalet är lån som föreningen har hos banken. Skillnaden, jämfört med en bostadsrätt, är att det inbetalade kapitalet varken kan minska eller öka i värde. För, till skillnad från en bostadsrätt, är inte detta ett boende som man kan sälja för att tjäna pengar på en eventuell värdeökning. En medlem som bestämmer sig för att flytta får dock tillbaka hela sin upplåtelseinsats.

Annons
Energisnålt

Månadshyran för en trea på 74 kvadrat kommer att ligga på 8 962 kronor. Då ingår nyttjande av gemensamhetslokal och andra gemensamma ytor samt vatten, uppvärmning och hushållsel.

– Man kan säga att det här är husen där man inte får några elräkningar, säger Tomas Ek från Hovdala Utveckling.

Genom att satsa på bergvärme, solceller samt vattenburen golvvärme med återvinning via FTX-aggregat är bostäderna i kvarteret Ugglan, enligt honom, i princip energineutrala. FTX är ett från- och tilluftssystem med värmeväxling. Värmeväxling innebär att en växlare gör att frånluftens värme kan återvinnas för att värma upp ny, kall luft som tas in utifrån.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

– Hyresgästerna här kommer ha en årlig energiåtgång på 4 000 kilowattimmar per år. Och det är högt räknat, säger Tomas Ek.

Vad händer om ni inte får tillräckligt många medlemmar? 

– Då kan föreningen välja att hyra ut till en hyresgäst, som får stanna så länge den vill. Och när den flyttar ut kan en ny medlem flytta in. Men än så länge har vi inte haft några vakanser i de områden vi byggt, säger Tomas Ek.

I slutet av mars blir det inflyttning i de första lägenheterna i kvarteret Ugglan.

Fakta: Kooperativ hyresrätt
  • En kooperativ hyresrättsförening är en ekonomisk förening som hyr ut lägenheterna till sina medlemmar. Föreningen är hyresvärd och hyresgästen är medlem i föreningen.
  • Kooperativ hyresrätt är ett mellanting mellan vanlig hyresrätt och bostadsrätt. Hyresgästens nyttjanderätt till lägenheten stämmer till stor del överens med vad som gäller vid vanlig hyra.
  • Den intresserade anmäler sig som medlem och får ett medlemsnummer efter att ha betalt in en avgift. Därefter får man välja bostad utifrån turordning.
  • Köparna betalar cirka 30 procent av bostadens värde i en så kallad upplåtelseinsats, medan resterande cirka 70 procent av kapitalet är lån. Det inbetalade kapitalet kan aldrig minska i värde men det blir heller ingen ränta.
  • Medlemmarna är inte personligt ansvariga för föreningens skulder, men däremot kan de förlora den egna insatsen.
  • I Göteborgsregionen finns det enstaka kooperativa hyreshus i flera kommuner, bland annat Ale, Mölndal och Varberg.
  • I Stockholm finns Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB), som grundades redan 1916 och idag har över 7 000 lägenheter.
  • Hem & Hyra har tidigare berättat om kooperativa hyresrätter i Älvängen samt vänboendet i Gerlesborg.

Källa: Hovdala Utveckling AB, Bolagsverket

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget De jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.