Annons

Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar

Nyheter Dåliga hyresvärdar kan tvingas att skärpa sig och den som får sin lägenheten totalförstörd ska få ett nytt kontrakt. Bostadstillägget höjs, men nybyggnadsstödet försvinner. Dessutom kan det bli dyrt att fimpa på marken. Under 2022 väntar flera förändringar som kan beröra dig som hyresgäst.
En man med en cigarett i munnen och lagboken.

Från 1 januari 2022 finns ett nytt begrepp i bostadsförvaltningslagen: Förvaltningsföreläggande. Det riktar in sig på gemensamma problem i en fastighet, till exempel dålig trappstädning, eftersatt underhåll eller att hyresvärden är svår att få tag i.

För att komma åt sådant kan Hyresgästföreningen numera ansöka om förvaltningsföreläggande hos hyresnämnden. Hyresnämnden kan besluta att hyresvärden måste åtgärda problemen, annars hotar en straffavgift i form av vite.

Läs ocksåÄldre kvinna slipper betala tillbaka felaktigt bostadstillägg: ”Det har gått så lång tid”

Enskilda hyresgäster behöver inte figurera i en sådan ansökan och det är en stor fördel, menar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

– Det kan vara ­jobbigt för hyresgäster att ställa krav och många känner sig osäkra. Nu kan vi vara part i målet så det blir lättare för hyres­gästerna. Det är väldigt bra.

Det är ofta svårt att få tag i någon som vill ta på sig att sköta en tvångsförvaltning. Med det nya förvaltningsföreläggandet kan en fastighetsägare tvingas att åtgärda vissa problem själv.

Om det handlar om brister i en enskild lägenhet måste hyres­gästen även i fortsättningen själv stå bakom en ansökan om åtgärdsföreläggande. Och vid allvarliga, ­generella problem – till exempel avstängd el och värme – kan Hyresgästföreningen precis som förut ansöka om tvångsförvaltning. Då tar en annan förvaltare över hela ansvaret för fastigheten.

Förvaltningsföreläggande är tänkt som ett mildare ingrepp i hyresvärdens rätt att själv bestämma över sin fastighet. Tanken är att det ska kunna användas oftare än tvångsförvaltning.

– Det ger ytterligare möjligheter kräva att det som är problem blir åtgärdat, utan att någon annan för den skull måste ta över hela förvaltningen, säger Susanna Skogsberg.

Annons

Rätt till nytt hyresavtal om lägenheten förstörs

En annan förbättring är att hyresgäster, vars lägenhet förstörs av exempelvis en brand, ska bli erbjuden ett nytt hyresavtal. Tidigare har hyreskontraktet blivit ogiltigt om en lägenhet har blivit totalförstörd. Hyresgästen har varit beroende av fastighetsägarens goda vilja för att få ett nytt kontrakt. Nu måste hyresvärden erbjuda en likvärdig lägenhet eller att hyresgästen får flytta tillbaka när lägenheten har återställts.

Båda de här punkterna var en följd av utredningen Stärkt skydd för hyresgäster, som behandlades i riksdagen i november. Däremot röstade riksdagen nej till ett annat, avgörande förslag i utredningen, nämligen att stora hyreshöjningar efter renoveringar ska fasas in i ett lugnare tempo än vad som är fallet idag.

– Där hade vi verkligen velat se en förbättring, men det blev inte av, konstaterar Susanna Skogsberg.

Bostadstillägget höjs för dem som halkat efter

Andra förändringar som berör hyresgäster finns i statsbudgeten för 2022.

När de som har arbete eller är ålderspensionärer har gynnats av olika reformer har personer med aktivitets- eller sjukersättning halkat efter ekonomiskt. Nu får de en förstärkning.

De största vinnarna är hyresgäster med aktivitets- eller sjukersättning, som har bostadstillägg. De har i många år släpat efter andra grupper ekonomiskt, men får nu en kraftig förbättring av bostadstillägget. Alla som är ensamstående och har en hyra över det 5 600 kronor kan räkna med en höjning, eftersom taket för hur hög bostadskostnad man får räkna med höjs till 7 500 kronor. För par gäller halva beloppet.

Miljardstöd till att bygga nya hyresrätter försvinner

Det innebär att maximalt bostadstillägg höjs från 5 220 till 6 550 kronor för personer med aktivitets- eller sjukersättning. Att ersättningarna höjs och skatten sänks bidrar till en kraftig förstärkning av deras ekonomi.

Annons

Även ålderspensionärer kan få högre bostadstillägg. För dem höjs bokostnadstaket från 7 000 till 7 500 kronor för ensamstående. Däremot blir det ingen direkt ändring av bostadsbidraget, som går till barnfamiljer och unga under 29 år.

Läs ocksåTvångsförvaltning av slumvärds bostäder efter år av vanvård – hyresgäster lättade över beslutet

Budgeten bygger på förslag från S-regeringen, men riksdagen röstade igenom vissa ändringar från M, SD och KD. Bland annat avvecklas investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande från årsskiftet. Likaså tas stödet för energieffektiviserande renoveringar bort.

Håll Sverige Rent genomförde en stor skräpmätning i juni 2020 på uppdrag av Naturvårdsverket. 62 procent av allt skräp var fimpar. 14 procent var portionssnus.

En lagändring som knappast bara berör hyresgäster, men som ändå kan vara bra att känna till, är att det blir hårdare tag mot dom som skräpar ner, även om skräpet är litet. Tidigare har små enstaka försummelser, som att slänga slänga en cigarettfimp, ett tuggummi eller godispapper på marken, varit undantagna i lagen. Nu blir även sådant straffbart.

Se alltså upp med var du fimpar cigaretten. Hamnar den på marken utanför huset riskerar du böter på 800 kronor.

Läs ocksåElen försvann när värden hamnade hos Kronofogden: "Det har varit kämpigt"Hyresgäst framför hyreshus i Värnamo.
Läs också När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.