Annons

Nya lagar testade i hovrätten – Airbnb-uthyrare sägs upp

Göteborg Kvinnan i Göteborg hyrde ut minst 148 gånger via Airbnb. Hyresnämnden hänvisade till nya lagen om ockerhyror. Hovrätten underkänner delar av resonemanget, men kvinnan sägs ändå upp.
Airbnb:s logga och hand med pengar i lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Hem & Hyra har tidigare skrivit om den kvinnliga hyresgästen. Hennes ärende är speciellt eftersom det blivit ett test av de nya lagar som infördes i oktober 2019.

Kvinnan hyrde en trerummare nära Göteborgs evenemangsstråk. Mellan februari 2017 och januari 2020 hyrde hon ut ett eller flera rum till turister minst 148 gånger. Hon fick bra betyg på Airbnb:s sajt och status som så kallad ”superhost”.

Läs ocksåJurister: ny lag om svartuthyrning gäller inte AirbnbKvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.

Dygnshyrorna hon tog enligt sina annonser var fem gånger så höga som den hyra hon själv betalade.

Hon fortsatte hyra ut även efter att hon fått ett uppsägningsbesked från kommunala Bostadsbolaget. Minst 11 uthyrningar ägde dessutom rum efter att den nya lagen trätt i kraft.

Enligt den nya lagen kan den som hyr ut sin bostad svart i andra hand och samtidigt tar ut överhyra dömas till fängelse. Men fallet med kvinnan i Göteborg visar att detta inte gäller uthyrningstjänster av typen airbnb.

Läs ocksåSkuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem

Bostadsbolaget företräddes av Störningsjouren i hyresnämnden. Störningsjouren valde att inte polisanmäla eftersom det inte gick att bevisa att kvinnan egentligen bott någon annanstans.

I det läget ska turisterna räknas som inneboende. Och då gäller inte den ”kriminella” delen av lagparagrafen, även om hyrorna som tagits ut varit rena ockerhyror. Även Hyresgästföreningens jurister gjorde samma tolkning av lagen.

Men den nya lagstiftningen fick ändå betydelse för hyresnämndens beslut.

Annons
Läs ocksåVästsvenska värdar säger nej till Airbnb

För även om det inte finns grund för polisanmälan så säger lagen att oskäliga andrahandshyror kan vara skäl till ett omedelbart förverkande av kontraktet.

Därför beslöt Göteborgs hyresnämnd att kvinnans kontrakt skulle vara förverkat, alltså ha upphört att gälla.

Hyresgästen överklagade till Svea hovrätt.

Hovrätten gör dock en annan bedömning än hyresnämnden. Det går inte att bevisa att kvinnan hyrt ut till överhyra i det korta tidsspannet mellan den 1 oktober, när den nya lagen började gälla, och den 18 november när hon blev uppsagd. Därför underkänns hyresnämndens beslut.

Men kvinnan ska ändå sägas upp på andra grunder, beslutar hovrätten. Skälet till uppsägningen blir nu samma som mot många andra Airbnb-uthyrare tidigare: kvinnan har åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst. I klartext betyder det att hon använt lägenheten som ett hotell och inte som en bostad.

Därför är det korrekt att hon sägs upp, anser Svea hovrätt. Kvinnans överklagan avslås.

Kvinnan flyttade ut redan i juni och bor nu på annan adress. I sin överklagan hävdar hon att uppsägningen är felaktig och att förhandlingen i hyresnämnden var orättvis och kränkande. Hon kräver att Bostadsbolaget ska ersätta henne för flyttkostnader och även ge henne 500 000 kronor i skadestånd.

Annons

Svea hovrätt avvisar kraven.

LÄS MER:

Jurister: nya lagen om svartuthyrning gäller inte Airbnb

Skuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem

Västsvenska värdar säger nej till Airbnb

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.