Nya lyor inget för Svenssons i Sundsvall
Bostadsbristen har fått fart på byggandet. Mitthem i Sundsvall har färdigställt 232 lägenheter på två år. Målet är 500 innan 2021.
Men det är svårt att hålla nere byggkostnaderna och hyrorna är högre än vad många har råd med.
– Jag tycker att 25 procent av inkomsten är ett bra riktmått för hur mycket man max ska behöva lägga på hyra, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.
I december rapporterade SCB om att hushåll som hyr lägger störst andel av sin inkomst på boendet jämfört med bostadsrätts- och villaägare. 28 procent av inkomsten jämfört med 20 och 15 procent.
– Det är inte rättvist, anser Linder. Varför ska en hyresgäst betala mest?
Investeringsstödet som infördes 2016 är bra, tycker hon, men förordar fortsatt debatt för att pressa kostnaderna ytterligare.
Hem & Hyra har jämfört medelinkomster i Sundsvall med nyproduktionshyror.
Undersökningen visar att 28 procent av en medelinkomst inte räcker till hyran för en ny lägenhet. Unga och äldre skulle inte ens ha råd även om de öronmärker halva sin inkomst till hyran.
– Det är en allvarlig utveckling. Ju mer pengar hyresgästerna måste lägger på boendet, desto mindre har de kvar att spendera på annat, vilket drabbar hela samhällsekonomin, säger Marie Linder.
Sundsvalls kommunstyrelses vice ordförande Bodil Hansson är väl medveten om problemet med dyra nybyggen.
Hon menar att politikerna i Sundsvall gör vad de kan för att hålla kostnader nere.
– Vi ställer inte alltför höga krav på miljöanpassning och estetik till exempel, vi sänker markpriserna och använder oss av färdiga konceptlösningar, säger Hansson.
Ann Britt Sönberg är 93 år och nyinflyttad i en fyrarummare med havsutsikt. Huset är ett nybyggt så kallat trygghetsboende för 70-plussare och ligger i den nya framväxande stadsdelen Norra kajen i Sundsvall.
Hon var en av de första hyresgästerna som flyttade in i maj 2016. Och hon trivs bra.
– Jag är väldigt glad att jag kom hit. Det är ett helt annat liv här än i Sidsjön, där jag bodde tidigare. Det är mer rörelse och nära till stan, även om jag inte vågat mig över bron än, säger Ann Britt och skrattar.
Längst ner i huset finns bland annat en matsal där man kan äta beställda matlådor och högst upp en spaavdelning. Alla lägenheter är utrustade med egen tvättmaskin, utöver den tvättstuga som finns att tillgå i huset.
– Det är bra, men annars är standarden förhållandevis låg. Vi har till exempel inte självavfrostande frysar, vilket jag trodde var standard nuförtiden.
Trygghetsboendet Skepparen är trots en ekonomiskt svag målgrupp ett påkostat bygge som kostar därefter.
Lägsta hyran är 5 620 kronor för en etta på 35 kvadratmeter och månadshyran för största trean på 78 kvadrat uppgår till 10 493 kronor.
– Ja, man måste både vara gammal och ha god ekonomi för att kunna bo här. Min hyra på närmare 10 000 äter upp en stor del av min pension på 17 000 kronor.
För att få budgeten att gå ihop tar Ann Britt av sitt sparkapital.
– Jag måste ha råd att leva också. Det här boendet är bara för dem som har pengar på banken, andra har inte råd, konstaterar Ann Britt Sönberg.
Granskningen baseras på Mitthems nyproduktionshyror för Skepparen, Primus 1 och Vapelhöjden (el och vatten ingår ej i hyran). Inkomstuppgifterna är från SCB (2014).