Annons

Nya miljömål ska göra Olofströmshus grönare

Olofström Ett år efter miljödiplomeringen stakar Olofströmshus ut nya mål för sitt miljöarbete. Sand ersätter salt, solpanelerna blir fler och kemikalierna färre.

Det har nu gått ett år sedan kommunägda Olofströmshus blev miljödiplomerade enligt en särskild standard som handläggs av Jönköpings kommun. I praktiken innebär det att bostadsbolaget har åtagit sig att följa en checklista som borgar för att verksamheten bedrivs så miljövänligt som möjligt.

För att få behålla diplomeringen ännu ett år slår bolaget i dagarna fast nya, mer ambitiösa mål för året som kommer. Bränsleförbrukningen hos bolagets fordon ska sänkas med fem procent och uppvärmningen kapas med två procent. Bruket av kvicksilver i armaturer ska minska, liksom restavfallet genom bättre sopsortering i samarbete med hyresgästerna. Sand ersätter salt vid halkbekämpning och nya toaletter är snålspolande.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Framåt hösten räknar Olofströmshus också med att installera bolagets tredje anläggning för solenergi, på äldreboendet Jemsegården i Jämshög. Sedan i somras finns solpaneler på äldreboendet Brännaregården i Olofström, och sedan 2009 får även äldreboendet i Kyrkhult varmvatten från solen.

Annons

Under det gångna året har bostadsbolaget listat samtliga kemikalier som används i verksamheten, för att få överblick och kunna sålla bort de mest skadliga preparaten. Inledningsvis hittade man 170 produkter, utöver sådant som används vid målning.

– I dag är vi nere på 75, säger vd Magnus Lindahl. Det fanns tre rostlösare och fyra olika smörjor för lås. Man hade egentligen inte koll på vilket som var bäst ur miljösynpunkt.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Han är personligen engagerad i miljösatsningen, och tycker sig se att det nya sättet att tänka långsamt har slagit rot i organisationen.

Annons

– Det känns spännande att vi för in det i tänket, säger Magnus Lindahl. Det för med sig så mycket i nästa steg. Man kan bara bli bättre, hela tiden finns nya grejer att göra.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.