Nya råd: Bostad först hjälper missbrukare
Socialstyrelsen har reviderat sina nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. För första gången ingår bostadsfrågan i råden.
– Det fanns ett behov av att komplettera de gamla riktlinjerna från 2007, bland annat med boendefrågan. Att ha en bostad är ofta en förutsättning för att kunna delta i behandling och för att komma ifrån ett missbruk eller beroende, säger Socialstyrelsens projektledare Maria Branting.
Socialstyrelsen rekommenderar i första hand att socialtjänsten använder sig av modellen ”Bostad först”, som går ut på att hemlösa först ska få en egen bostad och sedan kunna få hjälp med missbruk eller annat om de vill.
Den har kommit på senare år, förespråkats av förra regeringens hemlöshetssamordnare Michael Anefur och framhållits som en succémodell i bland annat Göteborg och Helsingborg.
Socialstyrelsen konstaterar att det vetenskapliga underlaget är bristfälligt, men att man ändå kan säga att ”Bostad först” ger god effekt på boendestabiliteten och även på missbruk och beroende.
Ändå är det forfarande absolut vanligast i Sverige att hemlösa missbrukare får klättra i så kallade boendetrappor, från exempelvis härbärge till lågtröskelboende, träningslägenhet, andrahandskontrakt och så vidare. I varje steg måste personen klara vissa krav, till exempel vara drogfri.
Enligt Socialstyrelsen är det osäkert vilken nytta boendetrappor gör. Modellen kan rentav ha negativa effekter eftersom många fastnar i trappan eller faller ett eller flera steg tillbaka. Därför råder man nu kommunerna att bara använda boendetrappor i undantagsfall.
– Våra rekommendationer är till för att hjälpa kommuner och landsting att använda sina resurser på bästa sätt, utifrån vad forskning eller beprövad erfarenhet har kommit fram till. Det finns inga sanktioner om man inte följer dem, men vi kommer att följa utvecklingen, säger Maria Branting.