Annons

Nya regler för hyra i andra hand skapade debatt

Stockholm Dödsstöten för hyresregleringen eller en möjlighet för unga? Prat om bostad handlade i går om förslaget att ändra reglerna för andrahandsboende.

Det blev en het debatt. Hyresgästförningen bjöd in till Prat om bostad, paneldiskussion i barmiljö. Varken studenter, bostadssökande eller bostadsrättsföreträdare gillar förslaget till ändrade regler för uthyrning i andra hand. Om reglerna för att hyra i andra hand ändras blir det omöjligt för bostadsrättsföreningar att neka uthyrning.

Det här petar i själen på hur det ska fungera i bostadsrättsföreningar. Alla ska hjälpas åt. I små föreningar kan det ställa till riktiga problem, sa Mats Lindbäck från föreningen Bostadsrätterna.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Vi vet inte ens om det finns så många tomma lägenheter och om det verkligen är bostadsrättsföreningarna som säger nej, sa Linn Matic från HSB som ansåg regeringens förslag vara dåligt underbyggt.

Andra förändringar är att bostadsrättsinnehavare ska få ta ut sin faktiska kostnad i hyra och att för höga hyror inte kan krävas tillbaka i hyresnämnden.

Det betyder att man får pröva hyran under tiden man hyr och vad tror ni få kommer hända med kontraktet, sa Hanna Mörck för jagvillhabostad.nu.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Om du går till hyresnämnden har du bara en månads uppsägningstid om hyran är för hög, svarade Aron Modig från KDU som fick ta på sig rollen att försvara regeringens förslag.

Annons

Bland de femtiotalet åhörarna i publiken fanns också starka åsikter.

Med så här höga hyror kommer det här inte att hjälpa dem som är studenter och unga, sa Lina Glans från studentföreningen SSCO.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Vi behöver böter mot ockerhyror, inte amnesti, sa Clara Lindholm från Hyresgästföreningen.

Därefter blev det dags att måla med lite bredare penslar.
Bostadspolitiken är död och det är en planerad död. Vi har inte haft någon sedan 1991, sa professorn i kulturgeografi Irene Molina och beskrev miljonprogrammet som ett projekt för att förhindra spekulation på bostäder, som blev möjligt för att alla ”simmade åt samma håll”.

Bostadsbristen är ett Stockholmsproblem. Och här äger staden all mark, har planmonopol och fyra stora bostadsbolag som kan bygga, sa Ola Andersson, arkitekt och författare.

Annons

Vi behöver mindre bostadspolitik. Varför ska vi ha en bostadsminister, vi har ju ingen matminister, sa Maria Eriksson från Svensk Tidskrift, och fick starka reaktioner av publiken.

Jag kan glädja dig med att det finns ingen bostadspolitik. Allt som byggs sker på marknadsmässiga grunder, kontrade Ola Andersson.

Förslaget om nya regler för andrahandsboende förändrar hela marknaden. Det behövs en samlad politik, sa Oscar Lavelid från Hyresgästföreningen och fick stöd av Irene Molina.
Det är ingen utopi att alla människor har tillgång till en värdig bostad. Sätt igång!

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.