Nya regler för uthyrning i Göteborg
Från och med den här veckan har Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag med sina 70 000 lägenheter en gemensam uthyrningspolicy. Syftet är att säkerställa att regelverket upplevs som trovärdigt, rättvist och enhetligt.
En nyhet är att hyresgästers barn inte längre har förtur att söka bostad, som tidigare varit fallet hos Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget. Inte heller skilsmässa eller separation där minderåriga barn involveras ger rätt att gå före i kön.
Däremot accepteras exempelvis försörjningsstöd som inkomst, vilket tidigare avvisats av Gårdstensbostäder och Hjällbobostaden (numera en del av Poseidon). Inkomsten måste vara tillräcklig för att klara hyran, och den ska styrkas. Riktmärket är att hyran får motsvara max en tredjedel av bruttoinkomsten.
Bolagen har dock möjlighet att tillämpa en särskild uthyrningsregel i socialt utsatta områden, som får omfatta högst 7 000 lägenheter i staden. Där kan bolagen ge förtur till sökande med förvärvsinkomst när det gäller upp till 80 procent av lägenheterna.
Potentiella hyresgäster med oreglerade skulder gör sig överlag icke besvär, inte heller den som har fler än två reglerade betalningsanmärkningar. Har man dragit på sig en betalningsanmärkning angående hyra, eller fått inkassokrav gällande hyra det senaste året, blir man inte heller godkänd som sökande.
Policyn slår bland annat fast att alla ska ha lika rätt och möjlighet att söka bostad. Lediga lägenheter ska fördelas enligt en särskild prioriteringsordning.
Avtal, till exempel med kommunen eller frivilligorganisationer, går först. I andra hand prioriteras omflyttning, alltså när bostadsbolagens befintliga hyresgäster önskar byta bostad. Kön styrs av hur lång tid man har bott i sin nuvarande lägenhet.
I tredje hand ska lägenheter fördelas via Boplats Göteborg, där man kan registrera sig från och med sin sjuttonde födelsedag. Sökande delas in efter önskemål, lägenhetens uthyrningsprofil samt efter när man registrerade sig.
Sedan tidigare finns en maxgräns för hur många personer som får bo i en lägenhet. En etta får till exempel delas av max tre personer. I en femrumslägenhet får maximalt tio personer bo. Två personer kan stå gemensamt på ett kontrakt.
Läs den nya uthyrningspolicyn här.