Nya rutiner kring lägenhetsregistret efter Hem & Hyras avslöjande

Nacka Nacka inför nya rutiner för lägenhetsregistret. Detta sedan Hem & Hyra granskat omständigheterna kring en hyresfastighet i kommunen.

Lägenhetsregistret var tänkt att bli ett verktyg för att få bättre kontroll över fastigheter och används även av olika myndigheter. Men det har visat sig att registret även blivit användbart för personer som håller på med svarta lägenhetsaffärer. I flera fall har den utgjort själva förutsättningen för att ett bluffbyte ska vara möjligt.
Hittills har det inte funnits någon kontroll av lägenheterna i registret. Kommunerna har haft ansvaret att ta in information från fastighetsägarna men den har sedan gått in i registret utan närmare granskning.
Hem & Hyra har skrivit flera artiklar i ämnet och visat på ett antal adresser i Stockholmsområdet där för många lägenheter registrerats. De existerar helt enkelt inte i verkligheten. Men på papperet används de  att folkbokföra sig på och utgör därmed en attraktiv byteslägenhet på den svarta marknaden.
Fallet med den nu granskade fastigheten i Nacka gjorde sig extra synligt sedan det kommit in motstridiga dokument till kommunens lantmäterienhet. Först ansöker ägaren om att registrera fyra lägenheter. Två år senare kommer en ny ansökan som vill ta bort lägenheterna, eftersom de enligt brevet inte finns.
När Hem & Hyra frågade lantmäterienheten hur det kan vara möjligt att först registrera och sedan avregistrera utan närmare koll inleddes en extern utredning av omständigheterna genom revisionsbyrån Ernest & Young Sverige.
Nu har rapporten kommit och den bekräftar flera oegentligheter. Boendeytan är till exempel mer än 100 kvadratmeter större i det ena registret.
Ernest & Young skriver också att det finns flera varningssignaler för personer identifierade i granskningen. Rapporten ger därför ett flertal rekommendationer till kommunen.
Bland annat regelbundna stickprovskontroller i registret. Det kan ha en förebyggande funktion på oegentligheter.
Rapporten uppmanar också kommunen att utreda om möjligheten att bötfälla fastighetsägare som inte följer reglerna.
En annan rekommendation är ”Upprättande av interna rutiner och kontroller vid misstanke om felaktig lägenhetsregistrering” och ”Kontroll bör också utföras mot övriga myndighetsregister”. Och det är just så juristen Sara Björkeholm identifierat andra liknande adresser i sitt arbete mot oriktiga lägenhetsbyten och svarta affärer. Om registren inte matchar varandra – Undersök hur många som är folkbokförda på adressen.
– Jag har länge förordat att man ska samordna fastighetsregistret med lägenhetsregistret. Då kommer man tillrätta med många problem, säger hon och tycker det är jättebra om det finns en vitesmöjlighet.
– Deras rekommendationer är bra, säger Sara Björkeholm som fortfarande har ärenden som rör den aktuella adressen.
Helga Hedén är enhetschef på lantmäterienheten i Nacka och den som beställt rapporten. Hon berättar att arbetet nu pågår att ta fram nya rutiner. Därefter ska förslaget bollas med kollegorna i Stockholm Stad. Men det statliga lantmäteriet kommer inte att vara direkt inblandat i arbetet med rutinerna.
– Däremot kommer vi informera dem om att vi upptäckt oklarheter i registret. Om de eller vi upplever att lagstiftningen behöver skärpas kan vi gemensamt försöka påverka lagstiftningen, säger Helga Hedén.

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.