Annons

Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Göteborg Framtiden vill höja hyrorna med 6,95 procent för 76 000 hushåll i Göteborg. ”Hyresgästerna har inte de marginalerna, det är väldigt tydligt”, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Sofi Bringsoniou.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Förra året innebar rekordkrav från Sveriges hyresvärdar och de högsta hyreshöjningarna på 30 år. Nu pekar allt på att årets förhandlingar kommer att bli ännu tuffare.

Framtidenkoncernen i Göteborg är först ut bland landets stora allmännyttor att komma med ett yrkande. Koncernen omfattar de fyra bolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Läs ocksåHyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

Bolagen har tillsammans 76 000 lägenheter. Nästan var fjärde göteborgare bor i en av dem.

Högre krav än 2023

Inför årets hyresförhandlingar yrkar Framtiden att få höja hyrorna med 6,95 procent. Ett högre krav än fjolårets 6,8, som redan det var ett rekord i koncernens historia.

I ett pressmeddelande skriver Framtidenkoncernen att yrkandet baseras på det fortsatt tuffa ekonomiska läget.

Läs ocksåJeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardrömJeanette Magnusson hade bott 39 år i samma lägenhet med Poseidon som hyresvärd. Hon använda alla sina köår för att byta till sig en lägenhet där det sedan varit konstanta problem och hon utvecklat svår allergi.

Egentligen anser man att hyrorna skulle behöva höjas med 10 procent, sett till den allmänna kostnadsutvecklingen. Men efter att ha vägt in påverkan på hyresgästerna och bolagens situation har kravet landat på siffran 6,95.

”Ansvarsfullt och rimligt”

”Ett ansvarsfullt och rimligt bud” skriver Framtidenkoncernen.

Utspelet kommer ett par veckor efter att privatvärdarnas största ombud Fastighetsägarna yrkat på 12 procents höjning.

Annons
Läs ocksåDeras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar

­

Eva Paulson.

– Hyresnivåerna inom allmännyttan är generellt lägre än hos de privata värdarna. När vi nu går ut med ett yrkande betydligt lägre än vad andra kommunicerat ska det ses som en tydlig signal att vi vill försöka ta ansvar i en svår situation, säger Framtidens hyresmarknadschef Eva Paulson i pressmeddelandet.

I år höjde de fyra bolagen i koncernen sina hyror med 4,25 procent efter överenskommelse med Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Föreslår treårig uppgörelse

Nu föreslår Framtiden en treårig uppgörelse: 5,1 procent första året, 4,6 procent andra året och 4,1 procent tredje året.

Men Hyresgästföreningen anser att de beloppen är för höga.

Sofi Bringsoniou.

Sofi Bringsoniou är förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

– Hyresgästerna har inte de marginalerna, det är väldigt tydligt. Framtiden har säkert räknat riktigt sett ur sitt perspektiv, men de har lagt för liten vikt vid hyresgästernas situation. Fastighetsägarna har fått hyreshöjningar även de goda åren och då är tanken att det ska jämna ut sig när det blir tuffare. De kan inte kräva betalt igen, säger Sofi Bringsoniou.

Annons

”Fortfarande för högt”

Samtidigt anser hon att Framtidens yrkande ändå är en rimlig startpunkt för en förhandling.

– Det är seriöst, det är inte ett fullkomligt orimligt bud som 12 procent är. Men det är fortfarande för högt. Hyresgästerna kan inte ta hela smällen när tiderna blir sämre. Fastighetsägarna behöver ta sitt ansvar.

Alla i samhället har fått ökade kostnader. Är det inte rimligt att hyresgäster också får det då?

– Hyresgästerna drabbas redan jättemycket av kostnadsökningarna. Däremot är det oskäligt att fastighetsbranschen ska vara helt oskadda och lägga över hela kostnaden på hyresgästerna. Vi behöver dela på bördan, säger Sofi Bringsoniou.

Först ut i storstäderna

Yrkandet från Framtidenkoncernen är ett av de första från allmännyttorna i Sverige, och det första i en storstad.

I fjol krävde Stockholms kommunala bolag 9 procents höjning och fick igenom 4,45 procent. I Malmö blev aldrig MKB:s yrkande offentliggjort, men uppgörelsen med Hyresgästföreningen innebar 5 procents hyreshöjning.

Läs också Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden Värden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.