Nya tuffare krav på den som bygger hyresrätter i Malmö
Det är stadens tekniska nämnden som beslutat om nya och hårdare regler kring markanvisning. Den som i framtiden anvisas mark för att bygga hyreslägenheter inom stadens gränser kan tvingas att lämna sex av tio lägenheter till bostadskön inom Boplats Syd.
Dessutom kan 15 procent av de nybyggda lägenheterna komma att öronmärkas till Malmö stad. Kommunen kommer då att hyra lägenheterna i första hand och i sin tur hyra ut dessa till behövande.
Det görs ingen skillnad på om den som bygger är ett stort eller litet företag – samma regler ska gälla för alla. Målet med den nya markanvisningspolicyn är minskad segregation.
– Det handlar om att få en rättvisa i vem som kan ta del av de nybyggda lägenheterna. Det är viktigt att förmedla lägenheter på ett transparent sätt, på lika villkor. Det är det mest rättvisa att göra, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.
Det är första gången på tretton år som policyn uppdateras. Senast var 2007 och då var målet att få igång byggandet, framför allt av hyresrätter.
Det har byggts rekordmycket i Malmö de senaste åren, är det inte så dags att komma med det beslutet nu?
– Nej, det tycker jag inte. Nu har vi fått fart på byggandet och under tiden premierat de som byggt just hyresrätter. Fram till år 2030 ska det byggas 27 700 nya bostäder i Malmö och därför var det viktigt att få det här på plats nu, säger Andreas Schönström.
Den nya markanvisningspolicyn ska beslutas av kommunfullmäktige innan den kan börja gälla.
- Minst sex av tio av nyproducerade hyreslägenheter ska förmedlas via den regionala bostadskön Boplats Syd.
- En viss andel, just nu 15 procent, av de nyproducerade hyreslägenheterna ska öronmärkas till kommunen som ska kunna hyra ut i andra hand för bostadssociala ändamål.
- Kommunen prioriterar projekt med höga ambitioner inom miljö- och klimatområdet.
- Kommunen prioriterar byggherrar som arbetar med sociala åtaganden. Det kan till exempel handla om arbetsmarknadsåtgärder eller trygghetsskapande åtgärder.