Annons

Nybyggaranda på fjället när folk flyr Malmbergsgruvan

Gällivare På fjället Repisvaara invid Dundret växer ett helt nytt område med 1200 bostäder fram i Gällivare. Hit flyttar många gamla Malmbergsbor när gruvgropen breder ut sig. Ännu finns varken affär eller skola i området som präglas av en nybyggaranda.
Foto: Privat
Anders och Marita Lind fick flytta från Malmberget när gruvgropen bara låg 200 meter från deras gamla hus. Visserligen kan det vara sorgligt att Malmberget försvinner, men det händer också mycket positivt i Gällivare nu, tycker de, och det finns mycket framtidstro i den fjällnära kommunen.

Två av dem som har flyttat till Repisvaara är Anders och Marita Lind.

– Förut hade vi Gällivare söder om oss, nu ligger det norr om oss. Men det är samma känsla, att vi bor lite högre och ser ner mot dalgången, säger Anders Lind.

Läs ocksåAvtal klart när halva Malmberget går i graven

I Malmberget bodde ungefär 4000 invånare för fem år sedan. När större delen av samhället nu töms och rivs kommer cirka 3200 personer att behöva ett nytt boende. Idag råder det byggfeber i Gällivare.

Många gamla Malmbergsbor får flytta till Repisvaara.

Upp till tio nya bostadshusprojekt är på gång att startas bara i år och flera nya offentliga lokaler ska på kort tid ersättas med nya – alltifrån badhus, idrotts- och ishallar till bibliotek och gymnasieskola.

Enligt en överenskommelse med Lkab får både villaägare och fastighetsägare som blir tvungna att utrymma Malmberget, sina hus ersatta med nya hus någon annanstans i samhället. Alternativt får de ekonomisk ersättning.

Läs ocksåHyresgäster drabbas extra hårt när gruvan sväljer Malmberget

Dessutom får hyresgäster som flyttar in i de nya hyreshusen sin hyra subventionerad av Lkab de första nio åren.

Lkab håller i ersättningsbyggena och tar in olika entreprenörer. Men också allmännyttan Top bostäder bygger nya boenden som blir ett nytillskott på bostadsmarknaden.

– När jag flyttade hit för fem år sedan var det tio års kö till en hyresrätt. Nu i sista inflyttningen till Repisvaara gick det även ut lägenheter i bostadskön. De som fick de sista lägenheterna hade en kötid på 3,5 år, berättar Bo-Göran Bäckfors, projektchef vid samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen, Gällivare kommun.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Det nya bostadsområdet i Gällivare ligger på fjället Repisvaara.

På fjället Repisvaara invid Dundret låg det tidigare ett litet stugområde. Nu byggs det cirka 1200 bostäder här. Det är en blandning av nya villor, hyreshus och bostadsrätter samt gamla kulturhus som flyttats från Malmberget. De första bostäderna byggdes år 2017.

Annons

– Ungefär hälften står redan klara. Det har gått i en rasande fart, konstaterar Bo-Göran Bäckfors.

I början var många negativa till att flytta till Repisvaara.

– De tyckte att det var för långt från centrum och att det låg mitt ute i skogen vid en myr. Men det har vänt nu, så många tycker att det är jättefint. Själv tycker jag det är ett toppenläge, säger han.

Tack vare det höga läget är klimatet bättre och inte lika kallt som i Gällivare samhälle som ligger i en dalgång, förklarar han, och på så sätt påminner det om Malmberget.

Någon utbyggd samhällsservice finns inte ännu, men det planeras för en ny förskola och skola och ett vård- och omsorgsboende. Det går redan en busslinje till området och det finns gång- och cykelvägar till centrum.

– Det tar bara 20 minuter att gå.

Anna Lyckholm, boendeutvecklare hos Hyresgästföreningen i Gällivare, har hört både positiva och negativa omdömen om Repisvaara.

– Många känner väl att de har blivit nästan tvingade att flytta dit, medan en del trivs med att bo där. Det är ju lite speciellt och det finns ännu ingen fungerande infrastruktur med affär, skola eller förskola. Men lägenheterna är jättefina.

Hon upplever att det finns en nybyggaranda i området ungefär som hon kan tänka sig att det var i Malmberget för 100 år sedan.

Annons

– Personligen kan jag tänka mig att bo på Repisvaara för jag gillar att åka skidor, men jag kan förstå de som inte vill, för att de är vana att ha nära till affären.

Makarna Anders Lind, 70 år, pensionär, och Marita Lind, 62 år, som arbetar i Svenska kyrkan, har fått flytta till Repisvaara eftersom deras hus i Malmberget bara låg 200 meter från gropen. Det är spännande att ha hamnat i ett helt nytt område tycker de båda två.

Marita och Anders Lind trivs i sin nya lägenhet på Repisvaara som de tycker påminner en hel del om Malmberget.

Trots att det kan kännas sorgligt att gruvan äter upp Malmberget tror de att folk i allmänhet har vant sig vid de nya omständigheterna.

– I Malmberget har vi levt i flera decennier med att gruvan breder ut sig. Det positiva är att vi i Gällivare får fantastiskt fina nya lokaler för sportaktiviteter och ett nytt gymnasium. Det blir ett lyft, säger Marita Lind.

– Det är mycket lyxigare än det gamla och Lkab bekostar det, tillägger Anders Lind.

Enda nackdelen är att lägenheten de har fått är mindre än den gamla. Men de gillar Repisvaara och tycker att det påminner om Malmberget. Dessutom känner de igen många av grannarna som också har flyttat hit från Malmberget, vilket gör att det alltid finns samtalsämnen att ta upp när man möter någon.

– Särskilt vi hundägare känner igen varandra. Det är trivsamt, säger Marita Lind.

Fakta: Byggfeber i Gällivare

Ny gymnasieskola

En ny is- och evenemangsarena invigdes nyligen och en ny friidrottshall står klar till hösten.

Det kommer att bli byggstart för ett nytt multiaktivitetshus med bad, bibliotek och sporthall till våren i centrala Gällivare, där dessutom en helt ny gymnasieskola för 850 elever tas i bruk efter sommaren.

Ett nytt kombinerat äldreboende med förskola, låg- och mellanstadieskola är på gång att byggas i Repisvaara nästa

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.