Nybygget som blev ett fuskbygge

Söderköping Upptäckten görs dagen före inflyttning. Hyreshusen är inte alls färdiga, brandskyddet underkänns och flera byggintyg är falska. Men problemen på Vikingavallen har bara börjat.
Foto: Jenny Knutsson
"Det här blev en väldigt sorglig process", säger Kjell Ottosson om turerna kring höghusen på Vikingavallen. I bakgrunden Ramunderstadens vd Caroline Ring.

Det är eftermiddag den siste januari förra året. Vid Vikingavallen i Söderköping står två nya höghus med 56 lägenheter som ska slutbesiktigas. Externa besiktningsmän finns på plats tillsammans med byggfirman Erlandssons Bygg i Mitt och beställaren, den kommunägda hyresvärden Ramunderstaden.

Det är det andra försöket. En vecka tidigare fick besiktningen avbrytas för att bygget inte alls var klart. Nu är det bara en dag kvar innan hyresgästerna anländer.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

– Så vi börjar och Erlandssons visar fram intyg att de hade gjort alla brandtätningar. Sedan när vi går ut och tittar så är allt inte fixat. Intyget var falskt, säger Kjell Ottosson, projektchef på Ramunderstaden.

Vad betyder det?
– Alltså det är ett allvarligt fel. Du får inte flytta in. Flyttar du in i ett hus som inte är brandsäkrat, det är fara för liv och egendom. Det blev en jättestressad situation. Jag såg framför mig 56 familjer som hade packat och inte skulle kunna flytta in nästa morgon.

Byggarbetare kallas in akut för att jobba hela natten och säkerställa husen brandtekniskt. När hyresgästerna kommer är brandfelen åtgärdade. Men husen är formellt inte godkända och Ramunderstaden får böta en miljon kronor till kommunen. Men det är inte det enda problemet.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

– Hyresgäster flyttade in utan toalettdörr, det var inte köksluckor på plats, det var inte målat, det var inte fogat. Det fanns stora brister, säger Caroline Ring, vd på Ramunderstaden.

Alla hyresgäster ges en halv månadshyra som kompensation. Men problemen fortsätter. Nya slutbesiktningar får avbrytas då byggfirmans intyg om utförda arbeten visar sig falska.

Till exempel finns risk för vattenskador i kök, isolering saknas kring fönster och balkonger är rostiga. Först efter femte försöket, två månader senare, godkänns till sist husen, men många fel finns kvar.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Varför sköt ni inte fram inflyttningen?
– I oktober hade vi kunnat göra det och då ställde vi en tydlig kontrollfråga till Erlandssons, kommer ni vara klara i tid? Ja svarade man då. Vi fortsatte att fråga i december och januari, men fick samma svar, säger Kjell Ottosson.

Kjell Ottosson säger att Ramunderstaden dragit flera lärdomar efter Vikingavallen.

Hos Erlandssons är ekonomin i gungning. Underleverantörer får inte betalt och stoppar leveranser och arbeten. Flera andra projekt i Kimstad, Sälen och Norrköping går dåligt.

Nyckelpersoner som vd, inköpschef, projektchef och arbetsledare byts ut. I ett försök att få in mer pengar beslutar Erlandssons att stämma Ramunderstaden på 11 miljoner kronor för uteblivna ersättningar.

– Det är mycket förvånande. Om det är någon som skulle lämna in en stämning så är det vi, säger Kjell Ottosson.

Efter en lång juridisk process går Ramunderstaden med på att betala tre miljoner mot att Erlandssons gör klart Vikingavallen. 625 000 kronor hålls dock kvar för olösta besiktningsfel. Men bara några månader senare, i september i år, går byggbolaget i konkurs.

– Förlusten har ju funnits ett antal år. Så det var inte någon högoddsare, säger Patrik Eriksson, tidigare projektchef på Erlandssons i Södermanland.

Erlandssons fick uppdraget att bygga de 56 lägenheterna på Vikingavallen i Söderköping.

Han kom in i projektet i våras och skulle fixa fasaderna på Vikingavallen där färgen släppt på ett 40-tal ställen. Att Erlandssons gick omkull ska ha berott på att man räknade fel på ett antal projekt i Östergötland.

– Man har gjort felkalkyler och gett sig in i projekt utan att veta vad det handlar om, säger Patrik Eriksson.

Vad som är förklaringen till de många bristerna och de falska intygen på Vikingavallen är svårare att veta. Vi har sökt flera av dem som var ansvariga på Erlandssons, men ingen vill ställa upp.

– Jag tänker inte uttala mig om det i media. Jag kom in i ett projekt som var väldigt stort och försökte rädda det som räddas kunde, säger Geir-Ove Solvang, som var produktionschef på Erlandssons.

Besiktningsmannen Lennart Gunnarsson på Ramböll var en av dem som inspekterade Vikingavallen och har en bild av vad som gick fel.

— Det fanns inget folk på byggsidan och man insåg inte problemet förrän det var försent. Man hade ekonomiska problem och trodde det gick att tysta ned innan man insåg att det går inte, säger han

Att slutbesiktningar får avbrytas och att många brister uppdagas vid inflyttning har blivit allt vanligare, menar han.

– Det kostar pengar att ett bygge tar längre tid. Men vissa saker tar tid och går inte att korta av. Ofta blir det slutbiten, finishen, som blir lidande och målaren och elektrikern som får det värst. De kommer in sist och ges inte tillräckligt med tid. Det syns vid besiktningarna, det blir anmärkningar överallt, förklarar Lennart Gunnarsson.

Under hösten 2020 pågår fortfarande åtgärder av brister på husen.

Hyresgäster som vi pratat med är ändå nöjda med Vikingavallen. De brister som uppdagats har inte drabbat alla.

– Det var en lista på 10–15 saker som inte var fixade när vi flyttade in. Jag såg det som små missar, men om det hade saknats luckor eller dörrar, då hade jag nog reagerat annorlunda, säger hyresgästen Anders Nilsson.

Fortfarande kvarstår arbeten på fasaderna. För Ramunderstaden har alla turerna inneburet 1,5 miljon kronor i extra besiktningar och advokatkostnader.

– Vi har ändå inte förlorat så mycket ekonomiskt på det här, det har framför allt tagit mycket kraft och energi. Men vi vet inte om husen har fler fel och brister som inte hittats än. Alla garantier är borta på grund av konkursen, säger Kjell Ottosson på Ramunderstaden.

Nu bygger ni nytt igen. Vad har ni dragit för lärdomar?
– Det är svårt att veta om entreprenören har full kontroll. Som beställare måste man bevaka tider och vara noggrann med kontroller och inte lita på intyg.

Fakta: Turerna på Vikingavallen

15 juni 2017: Ramunderstaden skriver avtal med Erlandssons Bygg i Mitt om att bygga 56 lägenheter för 84 miljoner kronor.

Sommaren 2018: Underleverantörer larmar att de inte får betalt av Erlandssons.

Oktober 2018: Erlandssons uppger att husen är klara till 1 februari 2019.

December 2018: Förbesiktning ställs in.

23 januari 2019: Slutbesiktningen avbryts. Husen är inte klara.

31 januari 2019: Slutbesiktning nr 2 avbryts. 107 brister och osanna intyg upptäcks. Husen och brandskydd ej godkända.

1 februari 2019: Hyresgästerna flyttar in i ofärdiga hus. Brandskyddet åtgärdat.

5 mars 2019: Ramunderstaden får böta 959 388 kr till kommunens byggnadsnämnd för inflyttning i ej godkända hus.

28 mars 2019: Slutbesiktning, försök nr 5, husen godkänns men brister kvarstår.

Sommaren 2019: Särskilda besiktningar genomförs och nya brister konstateras, färgsläpp på fasader och rostiga balkonger.

5 juli 2019: Erlandssons stämmer Ramunderstaden på 11 miljoner kronor för hävdade extrakostnader.

7 juli 2020: Erlandssons ansöker om företagsrekonstruktion.

18 juli 2020: Parterna förlikas. Ramunderstaden betalar Erlandssons tre miljoner i slutreglering.

23 september 2020: Erlandssons Bygg i Mitt (omdöpt till Ellipsen Bygg) går i konkurs.

24 september 2020: Ramunderstaden får åtgärda och bekosta återstående brister.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Vanligt med brister i nya lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.